Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

65В Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

порушення функціонування платіжних систем найвірогіднішим є на­стання тяжких наслідків для фінансових ринків, які обслуговуються такими системами, оскільки нині практично всі економічні операції відбуваються саме через них.

На платіжну систему покладено завдання здійснювати грошовий обіг між операторами. Будь-яка платіжна система складається з посе­редників, інструментів, процедур та мереж, метою яких є переведен­ня коштів від одного оператора економіки до іншого. До учасників процесу платежів належать центральний банк із його системою спеці­алізованих органів, кредитно-фінансові установи, спеціалізовані по­середники та безпосередні користувачі платіжних систем (юридичні й фізичні особи, які користуються банківськими послугами у сфері розрахунків, спеціалізовані фінансові установи чи посередники, а та­кож державні установи, підприємства та організації тощо). При цьому центральний банк, забезпечуючи організаційні засади формування та функціонування платіжних систем, може спиратися на юридичну (Німеччина, Франція), законну (США) або договірну (Бельгія, Вели­ка Британія) основу.

На центральний банк покладено кілька основоположних функцій у сфері забезпечення безперебійного функціонування платіжних систем:

  1. надання послуг у сфері випуску банкнот та регулювання розрахункових рахунків, що їх можуть використовувати для врегулювання балансових позицій у кліринговій системі або мо­білізувати безпосередньо через систему брутто-розрахунків;

  2. надання кредитних ліній банкам, які не в змозі виконати свої фінансові зобов'язання в кліринговій системі для запобіган­ня фінансовим та системним ризикам;

  3. регулювальна діяльність центрального банку, що перед­бачає банківський нагляд, запровадження специфічних правил відкриття рахунків у центральному банку, доступу до кліринго­вої системи, заходи контролю за фінансовими ризиками з ме­тою недопущення поширення «морального ризику»;

  4. координувальна діяльність, спрямована на розвиток спів­робітництва між платіжними системами щодо інфраструктури й операційних стандартів, через комітети й асоціації, що склада­ються із представників фінансового співтовариства, очолених центральним банком.

Платіжна система — набір платіжних інструментів, банківських процедур і, як правило, міжбанківських систем переказу коштів, поєднання яких з інституційними й органі-

659 Глава 24. Правове регулювання грошового обігу...

шційними правилами та процедурами, що регламентують використання цих інструментів та механізмів, забезпечує грошовий обіг.

Відповідно до чинного законодавства, платіжна система с платіжною організацією членів платіжної системи та сукупністю нідносин, які виникають між ними при переказі грошей. Остан­ній є обов'язковою функцією, що її має викопувати платіжна система.

Чинне законодавство передбачає кілька видів платіжних си­стем. Зокрема, за юрисдикцією їх можна класифікувати на внут­рішньодержавні та міжнародні.

Міжнародна платіжна система це система, в якій пла­тіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і я ка діє на території двох і більше країн та забезпечує проведен­ня переказу грошей з однієї країни до іншої. У 2003 р. вітчизня­ні банки було від'єднано від системи ТОПАЗ та під'єднано до системи Уіза№і. Міжнародною платіжною системою було ви­значено УІ8А Іпіхтпаїіопа] Акціонерного комерційного банку «Сітібанк (Україна)».

Внутрішньодержавна платіжна система система, в я кі й платіжна організація є резидентом і яка діє й забезпечує переказ грошей лише в межах України. Внутрішньодержавні платіжні системи за правовою ознакою засновника поділяють на банків­ські та небанківські. Внутрішньодержавні банківські платіжні системи містять системи міжбанківських розрахунків, системи масових платежів та внутрішньобанківські платіжні системи.

Внутрішньобанківська платіжна система — система, що її створює сам банк із метою забезпечення найсприятливіших умов для проведення переказу грошей між його підрозділами. Банк самостійно визначає умови й порядок функціонування власної внутрішньобанківської платіжної системи з урахуван­ням вимог закону та нормативно-правових актів Нацбанку.

Діяльність платіжної системи (за винятком внутрішньобан­ківської) має підлягати правилам, що їх приймає платіжна орга­нізація, і визначати: організаційну структуру платіжної систе­ми, умови членства, порядок вступу та виходу з неї, принципи виконання документів па переказ, відкликання документів на переказ, порядок вирішення спорів, управління ризиками в си­стемі, систему страхування, систему захисту інформації, поря­док проведення реконсиляції тощо.

42*

660

Модуль 4. ГРОШОВИЙ ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...