Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

672 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

нов, що відкриваються в установах Державного казначейства, із зазначеними вище поточними бюджетними рахунками. У разі ненадходження коштів із бюджету протягом року зазначені ра­хунки закривають у порядку, передбаченому чинним законодав­ством.

Банківські установи на підставі рішень Кабінету Міністрів України та НБУ можуть також відкривати рахунки зі спеціаль­ними режимами їх використання. У прийнятому рішенні має бути визначено режим використання такого рахунку.

Поточні рахунки типу «Н» відкривають у національній ва­люті офіційним представництвам і представництвам юридич­них осіб-нерезидентів, які не займаються підприємницькою ді­яльністю на території України.

Поточні рахунки типу «П» відкривають у національній ва­люті постійним представництвам юридичних осіб-нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю (в тому числі представництвам іноземних банків), установам (групам управ­ління програмами або проектами міжнародної допомоги та між­народної технічної допомоги).

Карткові рахунки відкривають для обліку операцій за пла­тіжними картками. Поточні (накопичувальні) рахунки відкри­вають і для виборчих фондів. Інструкція НБУ № 492 чітко ви­значає, які рахунки мають право відкривати ті чи ті суб'єкти, перелік документів, необхідних для відкриття рахунку залежно від його виду.

На відміну від поточних, депозитні рахунки є вкладами клі­єнтів до банківських установ.

Вкладний (депозитний) рахунок — рахунок, що його банк відкриває клієнту на договірній основі для зберігання коштів, переданих клієнтом банку в управління на встановлений термін та під визначений відсоток (дохід) відповідно до умов договору. Вкладом можуть бути не лише кошти, а й банківські метали.

Відповідно /іо ст. 1058 Цивільного кодексу України, за дого­вором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вклад­никові таку суму та відсотки на неї чи дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором. За банками за­кріплено право самостійно встановлювати відсоткові ставки за своїми операціями.

673

Глава 24. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ...

Залежно від терміну розміщення депозиту розрізняють дна види вкладів (депозитів): вклад на вимогу (договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу); строковий вклад (договір банківського вкладу укладається на умовах повернення вкладу по закінченні встановленого догово­ром терміну). Залежно від суб'єкта, на користь якого відкрива­ють такий рахунок, банківські вклади можна поділити на вкла­ди па користь вкладника і вклади на користь третіх осіб.

Залучення банком вкладів (депозитів) юридичних і фізич­них осіб підтверджується в один із таких способів: договором банківського вкладу (депозиту); договором банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадної книжки; договором банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадного (депозитного) сертифі­ката; договором банківського вкладу (депозиту) з видачею ін­шого документа, що відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативпо-правовими актами у сфері банківської ді­яльності (банківськими правилами) та звичаями ділового обо­роту. Банки зобов'язані надавати всім вкладникам однієї групи однакові умови для відкриття рахунків.

Правовий режим вкладних (депозитних) рахунків маг ряд обмежень. Передусім це стосується рахунків, відкритих юридич­ними особами. Кошти на вкладний (депозитний) рахунок суб'єк­та господарювання перераховують із його поточного рахунку і після настання обставин їх повернення, визначених договором банківського вкладу, повертають на поточний рахунок суб'єкта господарювання. Проведення розрахункових операцій і вида­чу коштів готівкою з вкладного (депозитного) рахунку суб'єкта господарювання заборонено. Водночас нараховані відсотки за такими депозитами, відповідно до умов договору банківського вкладу, можна перераховувати на поточний рахунок або зарахо­вувати як поповнення депозиту.

Котити на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб можна вносити готівкою, перераховувати з іншого власного вкладного (депозитного) або поточного рахунку. Це можуть бути кошти, що надійшли на ім'я власника рахунку від іншої особи (якщо договір банківського вкладу не передбачає іншого). І Іо закінчен­ні терміну або за настання інших обставин, визначених законо­давством України чи договором банківського вкладу, кошти із вкладного (депозитного) рахунку повертають власнику шляхом видачі готівкою або перерахування па його власний поточний

й'Х - 91а

674

Модуль 4. ГРОШОВИЙ ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...