Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 4. Фінансово-правові норми та фінансово-правові відносини 139

Для існування фінансових правовідносин необхідні також юридичні факти, що поділяються па дії та події. Юридичні фак­ти це життєві обставини, що приводять у дію норми прана, що призводить до певних наслідків— виникають, змінюються або припиняються правові відносини.

Дії у фінансових відносинах можуть бути правомірні й не­правомірні. Правомірні дії як вольова поведінка, передбачена фінансово-правовою нормою, поділяються на:

  • юридичні акти — правомірна дія учасника фінансових правовідносин, спрямована на отримання правового результату. Юридичні акти можуть бути індивідуальними. Наприклад, та­ким є кошторис бюджетної установи, податкова декларація плат­ника податків, акт ревізії, складений контролером Рахункової палати України, тощо;

  • юридичні вчинки правомірна дія, що зумовлює правові наслідки, пов'язані з фактом вольової дії, яка не залежить від бажання суб'єкта відносин. Наприклад, юридичним вчинком буде надання свідчень посадовою особою платника податків щодо сплати обов'язкових платежів.

Неправомірні дії — це поведінка, яка не відповідає припи­сам фінансово-правових норм. Такою є, зокрема, несвоєчасне подання податкової звітності платником податків, нецільове ви­користання бюджетних коштів, порушення терміну повернення банківського кредиту.

Юридичні факти у вигляді юридичних подій — це обстави­ни, що не залежать від волі їх учасників, але спричинюють ви­никнення, зміну або припинення фінансових правовідносин.

За наслідками юридичні факти поділяють на правотвірні, правозмінювані та правоприпинювані.

Фінансові правовідносини — це врегульовані фінансово-правовими нормами суспільні відносини, учасники яких є но­сіями юридичних прав та обов'язків у сфері мобілізації, розпо­ділу й витрачання публічних фондів коштів.

§ 3. Суб'єкти фінансового права та фінансових правовідносин

Характеризуючи фінансове право та правовідносини у сфері публічної фінансової діяльності, не слід ототожнювати їх суб'єк­тів. Предметом регулювання фінансового права є відносини у

140 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

сфері публічної фінансової діяльності. Регулюючи такі відноси­ни, фінансове право визначає права та обов'язки їх учасників — юридичних і фізичних осіб, що беруть участь у публічній фінан­совій діяльності. Отже, такі учасники є суб'єктами фінансового права. Фінансово-правові норми екстраполюються у конкрет­них суспільних відносинах, які внаслідок правореалізації ста­ють фінансовими правовідносинами.

Відповідно, суб'єкти фінансового права можуть бути здебіль­шого суб'єктами конкретних фінансових правовідносин. Можна сказати, що суб'єкт фінансового права та суб'єкт фінансових правовідносин певною мірою співвідносяться як загальне і кон­кретне.

Разом із тим не завжди суб'єкти фінансового права стають суб'єктами фінансових правовідносин. До уваги необхідно бра­ти правосуб'єктність у фінансовому праві. Суб'єктами права є фізичні або юридичні особи, поведінку яких регулюють норми права за наявності в них ознак правоздатності й дієздатності. Поняття організації або юридичної особи у правовідносинах, у тому числі фінансових, є досить широким. Усім суб'єктам тако­го роду властива організаційна єдність, яка й дає підстави нази­вати їх організаціями. Правами юридичних осіб у фінансових відносинах наділено: державу загалом; державні органи, що ді­ють як окремі утворення в межах установленої компетенції; ор­гани місцевого самоврядування; підприємства, установи (зокре­ма бюджетні), об'єднання тощо. Тобто в багатьох випадках мова йде про те, що одним із суб'єктів фінансової правовідносини є публічна юридична особа. У своїх взаємовідносинах та у відно­синах із громадянами юридичні особи — це єдиний суб'єкт, вну­трішня структура якого не має значення для осіб, що вступають із ним у відносини.

Учасники правовідносин мають бути наділені такою спеці­альною юридичною властивістю, як правосуб'єктність, тобто спроможністю бути носієм прав та обов'язків, реалізовувати їх та відповідати за це, що суперечить установленим правовим нор­мам. Правосуб'єктність охоплює правоздатність та дієздатність. Отже, суб'єктами фінансового права є фізичні або юридичні осо­би, поведінку яких регулюють норми фінансового права за наяв­ності в них ознак правоздатності й дієздатності.

Правоздатність це здатність бути носієм прав та обов'яз­ків. Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен громадя-