Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 2. Публічна фінансова діяльність

Із ФАТФ стосовно запобігання та протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

11. До міжнародних регіональних валютних та ісредитно-фі-мамсових організацій належать, зокрема, інституції СС, створе­ні для стимулювання західноєвропейської інтеграції. Регіональні організації можуть бути покликані забезпечувати зони вільної торгівлі, створювати митний союз, спільний ринок, забезпечува­ти повну економічну інтеграцію, існування економічного союзу, економічного співробітництва. Зокрема, повна економічна ін­теграція, здійснена в ЄС, уніфікувала кредитно-грошову й соці­альну політику, стратегію економічного розвитку, оподаткуван­ня, а також створила наднаціональні органи, рішення яких є обов'язковими для всіх членів економічного союзу1.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) (ТЬе Еигореап Вапк тог Еесопзігисііоп апсі Оеуеіортепї, ЕВКБ) — міжнародна фінансова установа, створена на підставі угоди від 29 травня 1990 р. для фінансової підтримки проектів сприяння переходу країн Центральної і Східної Європи до ринкової еко­номіки2.

Основні напрями діяльності ЄБРР: сприяння економічному розвитку і реконструкції держав Центральної і Східної Європи (ЦСЄ), які заявили про свою вірність демократичним принци­пам; надання допомоги країнам ЦСЄ в модернізації виробничої бази, в організації конкурентоспроможної підприємницької ді­яльності в приватному секторі; сприяння в залученні інвестицій у виробництво, сферу послуг і фінансовий сектор; стимулюван­ня великих економічно обґрунтованих проектів; надання техніч­ної допомоги в реалізації проектів; сприяння у формуванні рин­ку капіталів; сприяння у вирішенні екологічних проблем.

У 1993 р. ЄБРР відкрив своє представництво в Україні у м. Києві3. Стратегічними напрямами діяльності ЄБРР у нашій

' Наприклад, див.: Міжнародні економічні організації / А. Е. Воронкова, Л. В. Єрохіна, Л. І. Рябєнко. - К.: Професіонал, 2006. - С. 110-111.

' Офіційний сайт ЄБРР : [Електронний ресурс]. — Режим доступу :

ііі І р://\у\¥\у.єЬгсІ.сот.

' У 1993 р. ЄБРР профінансував в Україні три проекти на загальну су­му '/,"/ мли екю, у 1994 р. — два проекти на суму 141,4 мли екю, у 1995 р. — І'.' проекті» па суму 154,7 млн екю. На 1996 р. вартість проекті» ЄБРР в Україні становила 625 мли екю, або майже 1 млрд доларів Є1І1А. Зараз в У іф.ііііі реалізується низка проектів, що фінансуються ЄНИ', у т. ч. у сфері

86 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

державі визнано: 1) сприяння розвитку приватного сектора в різ­них галузях економіки (хімічній, металургійній, машинобудів­ній, переробній, в енергетиці, у транспорті тощо) та банківсько­го сектора; 2) проекти в агропромисловому секторі; 3) сприяння уряду в приватизації інфраструктурпої сфери; 4) фінансування проектів у державному секторі (хоча ЄБРР віддає перевагу спів­робітництву з приватним сектором). Щоб отримати фінансуван­ня від ЄБРР, потенційний український клієнт має довести свою надійність, тобто надати відповідну інформацію про свій фінан­совий і економічний стан, пройти всебічний міжнародний аудит, здійснити техпіко-екопомічпий аналіз своєї діяльності.

Сучасна політика України щодо інтеграції до ЄС сприяє сти­мулюванню розпитку торговельних відносин із країнами Євро-союзу і залученню інвестицій; використанню фінансової й тех­нічної допомоги країн—членів ЄС для проведення Україною ринкових реформ і створення соціально орієнтованого ринково­го господарства; зміцненню економічної безпеки України.