Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

494 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

валюті, а також за дії та операції в іноземній валюті державне мито сплачують так само. Порядок сплати державного мита встановлює Міністерство фінансів України.

§ 2. Ресурсні платежі

Плата за спеціальне використання природних ресурсів є не­податковим бюджетним доходом і охоплює ряд платежів, зокре­ма: а) плату з відшкодування витрат на геологорозвідувальні роботи; б) плату за спеціальне використання прісних водних ре­сурсів; в) плату за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду; г) плату за спеціальне використання надр; ґ) збір за забруднення навко­лишнього природного середовища. Зазначені платежі є обов'яз­ковими загальнодержавними зборами і стягуються на підставі ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про систему оподаткування», «Про державну податкову службу в Україні», «Про порядок погашення зобов'язань платників подат­ків перед бюджетами та державними цільовими фондами» та спеціального законодавства.

У юридичній літературі обґрунтовано думку, що спільною рисою зборів за користування природними ресурсами є спрямо­ваність на захист та відновлення відповідних природних об'єк­тів, запобігання їх безконтрольному використанню. Усі ці збори передбачають спеціальне використання природних ресурсів1.

Плата з відшкодування витрат на геологорозвідувальні ро­боти, її запроваджено з метою відобразити в собівартості і ціні на видобувну продукцію витрати на роботи, пов'язані з пошу­ком і розвідкою родовищ корисних копалин, а також із метою компенсації видатків бюджету.

Відносини у сфері геологорозвідувальних робіт регулює Ко­декс України про надра та постанови Кабінету Міністрів Украї­ни «Про затвердження переліків корисних копалин загально­державного та місцевого значення» від 12.12.1994 р. №827 (зі змінами), «Про затвердження Положення про порядок списан­ня запасів корисних копалин з обліку гірничовидобувного під­приємства» від 27.01.1995 р. №58, «Про затвердження Поло-

1 Мамалуй О. О. Правове регулювання загальнодержавних зборів : авто-реф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. юрид. наук / О. О. Мамалуй. — Хар­ків, 2008. - С. 11.

Глава 19. Неподаткові доходи в системі публічних доходів 495

жепня про порядок надання гірничих відводів» від 27.01.1995 р. № 59 (зі змінами), «Про Порядок передачі розвіданих родовищ корисних копалин для промислового освоєння» від 14.02.1995 р. № 114 (зі змінами), «Про затвердження Класифікації запасів і ре­сурсів корисних копалин державного фонду надр» від 05.05.1997 р. № 432 (зі змінами) тощо.

Плату стягують згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок дер­жавного бюджету, та його справляння» від 29.01.1999 р. № 115 (зі змінами) та Інструкцією про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, затвердженою спільним наказом Державної податко­вої адміністрації України і Комітету України з питань геології та використання надр від 23.06.1999 р. № 105/309 (зі змінами).

Платниками збору за геологорозвідувальні роботи є всі надрокористувачі незалежно від форми власності, зокрема під­приємства з іноземними інвестиціями, які видобувають корисні копалини на розташованих у межах території України, її конти­нентального шельфу та виключної (морської) економічної зони родовищах: раніше розвіданих і переданих у встановленому по­рядку для промислового освоєння; з попередньо оціненими за­пасами, за згоди зацікавлених надрокористувачів переданих їм для дослідно-промислової розробки й промислового освоєння.

Об'єктом обчислення збору є обсяг видобутих корисних ко­палин — для нафти, конденсату, газу природного, в тому числі метану вугільних родовищ, торфу, сапропелю, сировини для ви­готовлення оптичної та п'єзооптичної продукції, сировини юве­лірної і ювелірно-виробної, підземних вод (прісних, мінеральних, термальних, промислових), ропи, мінеральних грязей і мулу — та обсяг погашених у надрах запасів корисних копалин — для інших корисних копалин.

Обсяг погашених запасів корисних копалин визначають як суму обсягів видобутих корисних копалин та фактичних їх втрат у надрах під час видобутку, за винятком передбачених протоко­лом Державної комісії із запасів корисних копалин або техніч­ними проектами на розробку родовища втрат корисних копалин в охоронних, бар'єрних ціликах та поблизу неякісно затампоно-ваних свердловин, за умови погодження їх обсягів з органами державного гірничого нагляду. Обсяги погашених балансових