Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

506 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

шені права громадян у галузі охорони навколишнього природ­ного середовища мають бути поновлені, а їх захист здійснюєть­ся у судовому порядку відповідно до законодавства України.

У межах повноважень місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй тери­торії, в тому числі здійснюють контроль за дотриманням зако­нодавства про охорону навколишнього природного середови­ща; припиняють господарську діяльність підприємств, установ та організацій місцевого підпорядкування, а також обмежують чи зупиняють (тимчасово) діяльність не підпорядкованих раді підприємств, установ та організацій у разі порушення ними за­конодавства про охорону навколишнього природного середо­вища.

Підприємства, установи, організації, що забруднюють навко­лишнє природне середовище, підлягають державному обліку та зобов'язані безоплатно надавати органам, що охороняють навко­лишнє природне середовище, інформацію про обсяги викидів, скидань забруднювальних речовин, використання природних ресурсів, виконання завдань з охорони навколишнього природ­ного середовища та інші дані. Ведення екологічних паспортів здійснюють за єдиною системою, у порядку, визначеному Кабі­нетом Міністрів України.

Збір за забруднення навколишнього природного середови­ща справляють із підприємств незалежно від форм власності за:

  • викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин ста­ціонарними та пересувними джерелами забруднення;

  • скидання забруднювальних речовин просто у водні об'єкти;

— розташування відходів. Об'єктами обчислення збору є:

  • для стаціонарних джерел забруднення — обсяги забруд­нювальних речовин, які викидаються в атмосферне повітря або скидаються просто у водний об'єкт, та обсяги відходів, розташо­ваних у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах;

  • для пересувних джерел забруднення — обсяги фактично використаних видів пального, внаслідок спалення яких утворю­ються забруднювальні речовини.

Щорічні ліміти скидання у водні об'єкти загальнодержавно­го значення для первинних водокористувачів визначено в до­зволах на спеціальне водокористування, що їх видають органи Мінприроди України. За понадлімітні обсяги скидання забруд-

Глава 19. Неподаткові доходи в системі публічних доходів 507

тональних речовин та розташування відходів збір обчислюючі. І сплачують у п'ятикратному розмірі.

Суми збору, який справляється за викиди стаціонарними джерелами забруднення, платники збору обчислюють самостій­но щокварталу наростаючим підсумком від початку року, вихо­дячи з фактичних обсягів викидів, нормативів збору та визначе­них за місцерозташуванням цих джерел коригуючих коефіцієнтів за встановленою законодавством формулою.

Порядок сплати. Платники збору складають податковий по­датковий розрахунок збору за забруднення навколишнього при­родного середовища і подають його до органу Державної податко­вої служби за місцем податкової реєстрації (місцеперебуванням на податковому обліку в органах Державної податкової служби). І Іри цьому базовий податковий (звітний) період збору за забруд­нення навколишнього природного середовища дорівнює кален­дарному кварталу. Податкові розрахунки збору платники подають органам державної податкової служби протягом -10 календарних днів, що настають за останнім календарним днем знітпого (по­даткового) кварталу, за місцем податконої реєстрації платника. Платники перераховують суми збору одним платіжним до­рученням на рахунки, відкриті в територіальних органах Дер­жавного казначейства, які здійснюють розподіл цих кошті» у співвідношенні, визначеному ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища».