Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

629 628 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

банківського регулювання та нагляду (раніше — Генеральний департамент банківського нагляду) та структурні підрозділи, підпорядковані їй.

Операції з банківського нагляду здійснюють також відділи банківського нагляду за діяльністю комерційних банків, створе­ні в регіональних відділеннях НБУ. Відділ складається з трьох секторів: сектор реєстрації та ліцензування; сектор аналізу та контролю економічних нормативів; сектор інспектування. Го­ловним завданням відділу є контроль і нагляд за дотриманням банками чинного законодавства України та нормативних актів НБУ і забезпечення функціонування банківських установ на основі принципів безпечної й стабільної діяльності.

Дирекція з банківського регулювання та нагляду співпра­цює з Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності бан­ків. Свого часу, в 2002 р., із метою вдосконалення банківського нагляду, оптимізації розподілу функцій і обов'язків між цент­ральним апаратом і територіальними управліннями Нацбанку щодо нагляду за банками Комісія НБУ з питань нагляду і регу­лювання діяльності банків прийняла рішення від 29.01.2002 р. № 29 про розподіл банків на групи залежно від розміру чистих активів.

Із січня 2001 р. наглядова діяльність НБУ охоплює всі бан­ки, їх підрозділи, афілійованих та споріднених осіб банків на території України та за кордоном, установи іноземних банків в Україні, а також інших юридичних та фізичних осіб стосовно їх банківської діяльності (ч. 2 ст. 67 ЗУ «Про банки і банківську діяльність»).

Положення про планування та порядок проведення інспек­ційних перевірок, затверджене постановою Правління НБУ від 17.07.2001 р. № 276 (зі змінами), регулює процес планування і проведення інспектування службою банківського нагляду НБУ банків та інших осіб, які підпадають під наглядову діяльність Нацбанку.

Об'єктами перевірки служби банківського нагляду НБУ є: банк, його філії та інші власні підрозділи банку (в тому числі розташовані поза межами місцерозташування головного офісу банку); власники істотної участі в банку; юридичні особи, що здійснюють банківську діяльність без банківської ліцензії. Інспекційні перевірки (інспекту­вання) банків та їх філій або інших власних підрозділів можуть бути плановими (здійснюються відповідно до плану інспекційних переві-

Глава 23. Ринки фінансових послуг як предмет...

рок, про проведення яких НБУ зобов'язаний повідомляти банк не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки) та позаплановими (про­водяться за рішенням Нацбанку за наявності обґрунтованих підстав, визначених законодавством).

Залежно від повноти охоплення діяльності об'єкта контролю ін­спекційні перевірки (інспектування) бувають комплексні (перевірка банку, філій або інших підрозділів банку, яка охоплює усі напрями діяльності (зокрема, управління діяльністю) і тематичні (перевіря­ють окремий напрям діяльності/операцій). Комплексним інспекцій­ним перевіркам підлягають банки, які працюють на підставі банків­ської ліцензії. Такі перевірки не проводять у банках, у яких НБУ відкликав банківську ліцензію. Інші особи, що підпадають під нагля­дову діяльність Національного банку, підлягають перевіркам з окре-м их питань щодо їх діяльності/операцій, фінансового стану та їх впли­ву на діяльність банку.

За умови виявлення порушень НБУ на підставі положень ЗУ «Про Національний банк України», «Про банки і банківсь­ку діяльність» та Положення про застосування Національним банком України заходів вилину за порушення банківського за­конодавства, затвердженим постановою Правління НБУ від 28.08.2001 р. №369 (зі змінами), застосовує заходи юридичної відповідальності.

НБУ має право застосувати до банків такі заходи впливу:

а) письмове застереження про припинення порушення та вжиття необхідних заходів для виправлення ситуації, зменшен­ ня невиправданих витрат банку, обмеження невиправдано висо­ ких відсоткових виплат за залученими коштами, зменшення чи відчуження неефективних інвестицій;

б) скликання загальних зборів учасників, спостережної ра­ ди банку, правління (ради директорів) банку для прийняття програми фінансового оздоровлення або плану реорганізації

банку;

в) укладення письмової угоди з банком, за якою ця фінуста- нова чи визначена угодою особа зобов'язується вжити заходів для усунення порушень, поліпшення фінансового стану банку

тощо;

г) розпорядження щодо зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі;

ґ) розпорядження щодо встановлення для банку підвище­них економічних нормативів;

630

Модуль 4. ГРОШОВИЙ ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...