Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Витлумачте поняття «публічні доходи».

  2. Як можна класифікувати публічні доходи?

  1. Чи різняться за змістом поняття «публічні доходи», «бюд­жетні доходи», «фінансові ресурси держави»?

  1. Які фінансові інструменти формування публічних доходів?

  1. Які відносини у сфері акумуляції фінансових ресурсів регу­люють норми фінансового права?

  2. Яке значення обов'язкових платежів для формування пуб­лічних доходів?

Глава 12

Правові засади організації

Податкової системи

України

У цьому світі неминучі лише смерть і податки.

Б. Франклін

§ 1. Податки: поняття, значення та функції

Податок є складним соціальним інститутом і сполучне и со­бі різні категорійні явища — економічне, філософсько, правово. З аналізу податків та податкової системи можна маги чітке уяв­лення про рівень суспільного розвитку конкретної держави, її культурної, соціальної, економічної, політичної сфер. Аналіз сутності податку як економічної категорії базується на дослід­женні закономірностей розширеного відтворення, його окре­мих фаз, особливо розподілу та перерозподілу грошової форми вартості. Водночас податок є конкретною формою правових від­носин, закріплених законодавством із метою наповнення дохо­дами бюджетної системи. Дослідження податкових форм має виходити з положень теорії держави та права, оскільки податок як конкретна форма примусового вилучення частини сукупного доходу суспільства до скарбниці держави відображає всі пози­тивні та негативні аспекти даного економічного простору і даної системи державного устрою та державного управління. Стан податкових правовідносин у державі свідчить про її прогрес або регрес.

Податки пов'язані з існуванням держави, хоч виникли нони пізніше, ніж з'явилися перші держави, фінансова діяльність яких супроводжувалася збиранням мита і зборів у сучасному їх розу­мінні. Системи оподаткування у різних країнах світу різняться

24*

372 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

за структурою, набором податків, зборів та обов'язкових плате­жів, методами їх стягнення, податковими ставками (норматива­ми), фіскальними повноваженнями органів різних рівнів влади, податковою базою і податковими пільгами. Такий стан є законо­мірним, оскільки податкові системи формуються під впливом різних економічних, політичних та соціальних чинників.

Безпосередньо історія податків як джерела доходів державного бюджету в їх сучасному розумінні налічує кількасот років. Водночас стягнення обов'язкових платежів, що за своєю суттю мали характер податкових, здійснювали ще за давнини. У країнах стародавнього сві­ту існували складні системи податків. Наприклад, у Давній Індії бу­ли податки земельні, промислові, з торгівлі та інші, причому їх розмі­ри визначали у вигляді певних часток (від 1/50 до 1/6) доходів або вартості продуктів виробництва та предметів торгівлі'. Складні та досконалі системи оподаткування мала Римська імперія. За часів Се­редньовіччя податки поступилися доменам та регаліям, які надовго стали головними джерелами поповнення скарбниці.

У досить наближеному до сучасного розуміння поняття «пода­ток» розкрив А. Сміт у праці «Дослідження про природу та причини багатства народів» (1770). Він визначив податок як тягар, накла­дений державою у формі закону, який передбачає і його розмір, і по­рядок сплати2. Наприкінці XIX ст. представники фінансового права податками називали обов'язкові платежі приватних господарств, що слугують для покриття загальних видатків держави й одиниць само­врядування''. Під податками розуміли такі односторонні економічні пожертвування громадян або підданців, які держава чи інші суспіль­ні групи, оскільки вони є представниками суспільства, стягують ле­гальним шляхом та законним способом з їх приватного майна на за­доволення необхідних суспільних потреб та витрат4. Слід зауважити, що вчення про податки того часу і досі мають наукову цінність та ак­туальність. Пізніше під податками почали розуміти примусові збори, що їх стягує державна влада з окремих господарюючих осіб або гос­подарств для покриття здійснюваних нею видатків або для досягнен-

1 Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : в 6 т./ Н. П. Кучерявенко. — Харьков : Легас, 2002. - Т. 1, ч. 1. - С. 13.

2 Смит А. Исследование о природе и причинах багатства пародов / А. Смит. - М, 1935. - Т. 2. - С. 341-342.

1 Исаев А. А. Очерк теории и политики налогои / Л. Л. Исаев // Серия «ГІаучное наследие». - М.: ЮрИнфоР-Пресс, 2004. С. 25.

4 Янжул И. И. Осіювшлс начала финансовой науки: учение о государ-ственньїх доходах / И. И. Янжул // Серия «Золотью страницм финансового права»,- М.: Статут, 2002. - Т. 3. - С. 240.

Глаїа 12. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ З73

ми ґіуді.-яісих цілей економічної політики без надання платникам с<> цінльїюго еквівалента податку1.

Сучасна наука2 під категорією «податок» (англ. Іах, (Ініу)1 розуміє обов'язковий, індивідуально безоплатний платіж до бюджету, що його сплачують фізичні та юридичні особи в порядку та терміни, визначені в податковому законі.

У теорії податкового права виокремлюють кілька основних рис будь-якого податку: 1) податок установлюють законно обра­ні представники народу, тобто законно сформований представ­ницький орган; 2) податок зараховується лише до бюджету (до позабюджетних фондів можуть зараховуватися не податки, а ін­ші обов'язкові платежі); 3) податок обмежує право власності або інше законне володіння (господарське відання, оперативне управління) шляхом відчуження частини матеріальних благ па користь публічних утворень; 4) він соціально обумовлений; 5) беззворотний; 6) безоплатний; 7) загальнообов'язковий; 8) має вартісний (грошовий) характер; 9) базується па принципах за­гальності, рівності, співмірпості, регулярності, рівномірності; 10) є платежем, що має публічний характер4.

1 Соколов А. А. Теория налогов/ А. А. Соколов// Серия «Паучное на­ следие». - М.: ЮрИнфоР-Пресс, 2003. - С. 69.

2 Наприклад, див.: Фінансова енциклопедія / О. П. Орлюк, Л. К. Вороно­ ва, І. Б. Заверуха та ін. / за заг. ред. О. П. Орлюк. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — С. 334—335. Що стосується сучасного іноземного законодавства, то, скажімо, в Податковому кодексі РФ під податком розуміють обов'язковий, індивідуаль­ но безвідплатний платіж, що стягується з організацій та фізичних осіб у формі відчуження належних їм на праві власності, господарського відання чи опера­ тивного управління грошових коштів із метою фінансового забезпечення діяль­ ності держави та (або) муніципальних утворень (ч. 1 ст. 8) // Налоговмй ко­ декс РФ. Ч. 1. — М.: Юр. контора «Пепелясв, Гольцблат и партнери», 2007. — С. 8.

3 Податкові форми взаємовідносин суспільства з державою мають різні назви. Наприклад, німецькі вчені розглядають податок як підтримку, що її надає держава своїм громадянам (зїаиег — підтримка). У Великій Британії податок зветься сіиїу — борг (зобов'язання). Законодавство США називає податок їах (такса). Закон про оподаткування Франції визначає податок як ітрї (обов'язковий платіж).

4 Саме такі риси називають у своїх роботах: Пришва Н. Ю. І Іранові проблеми регулювання обов'язкових платежів / Н. Ю. Пришва. К.: КксОб, 2003. — С. 199—206; Кучерявенко М. П. Податкове право України. Академіч­ ний курс/ М. П. Кучерявенко. — К. : Правова єдність, 2008. ('. 1 Н) 123; ВороноваЛ. К. Фінансове право України: иідруч. / Л. К. Воронова. К.: Пре­ цедент, Моя книга, 2007. — С. 210.