Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

198 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

но-правові відносини, навіть якщо вони пов'язані з грошима. Невиконання зобов'язань, вирішення спірних питань у такому разі покладається на сторони цивільного правочину. Сторона, чиї інтереси порушено, ініціюватиме у встановленому законо­давством порядку питання щодо їх захисту та відновлення по­рушених прав. І це є одним з її прав, але не обов'язком.

Натомість у разі порушення інтересів держави у сфері пуб­лічної фінансової діяльності орган державної влади, місцевого самоврядування, інший орган, який представляє державу у фі­нансових правовідносинах, зобов'язаний ужити всіх заходів для припинення фінансового правопорушення і притягнення право­порушника до юридичної відповідальності, передусім до фінан-сово-правової.

Недарма зазначають, що у приватних правовідносинах основ­ними цілями юридичної відповідальності є припинення проти­правних дій і примусове відновлення порушеного права. У пуб­лічних правовідносинах правопорушення зачіпає інтереси всього суспільства, водночас може мати місце порушення права окре­мих осіб. Відтак публічна відповідальність окрім перерахованих вище цілей матиме на меті покарання правопорушника. Публіч­ну відповідальність встановлює лише закон, тоді як приватно­правову може встановити і договір сторін.

Реалізація фінансово-правової відповідальності можлива як у примусовому, так і добровільному порядку (який водночас не скасовує примусового характеру власне відповідальності). На­приклад, платник податків, який виявив помилку в розрахунку сплаченого ним раніше податку, має змогу зробити перерахунок суми податку, сплатити недоїмку і пеню, і при цьому не зобов'я­заний сплачувати штраф.

§ 2. Фінансове правопорушення: поняття, склад, види

Слід згадати, що регулюванню фінансово-правових відносин не притаманна правова форма у вигляді єдиного кодифіковано­го акта, який охоплював би псе розмаїття суспільних відносин, що виникають у зв'язку з фінансовою діяльністю. Не видається доцільним і прийняття фінансового кодексу на кшталт цивіль­ного, кримінального, господарського, земельного, кодексу про адміністративні правопорушення тощо. Єдиний наразі кодифі-

199 Гмм 6. Фінансово-правова відповідальність

Копаний акт у сфері фінансів — Бюджетний кодекс України — мис на меті регулювання лише бюджетних відносин. У сфері податкових відносин розроблено не один проект Податкового кодексу, що його періодично вносять на обговорення парламен­ту. Розробка банківського кодексу лише заявлена як ідея серед науковців. Інші сторони фінансової діяльності — а це й відноси­ни у сфері державного кредиту та державного боргу, обов'язко­вого соціального страхування, формування дохідної бази бюдже­тів поза межами податків, діяльність фінансових небанківських посередників тощо — взагалі ніколи не розглядали як предмет кодифікації. Відтак у фінансовому праві відсутнє і нормативне, легальне визначення таких понять, як «фінансова відповідаль­ність», «фінансове правопорушення».

Разом із тим саме фінансове правопорушення є єдиною під­ставою для вжиття заходів фінансово-правової відповідаль­ності. Специфіка полягає в тому, що фінансове правопорушен­ня може утворювати склад як безпосередньо фінансового, так і адміністративного, дисциплінарного правопорушення або кри­мінального злочину. А це, в свою чергу, створює можливості для реалізації санкцій не лише фінансового, а й дисциплінарного, адміністративного чи кримінального характеру.

Відповідальність у фінансовому праві може бути окремим комплексним правовим інститутом, що має особливий предмет регулювання, а саме — правопорушення у сфері фінансової ді­яльності (фінансові правопорушення).

На думку А. Й. Іванського, фінансове правопорушення — це протиправна винна (умисна або необережна) дія чи бездіяль­ність суб'єкта фінансових правовідносин, яка порушує приписи фінансово-правових норм та завдає шкоди суспільним інтере­сам, на задоволення яких спрямована публічна фінансова діяль­ність1.

У юридичній літературі фінансове правопорушення розгля­дають також як суспільно шкідливе (небезпечне), протиправне (таке, що порушує норми фінансового законодавства), винне ді­яння (дія або бездіяльність) деліктоздатного суб'єкта (фізичної чи юридичної особи), яке зазіхає на інтереси держави й суспіль­ства загалом, що охороняються законом, і за яке встановлено фінансово-правову відповідальність.

Іванський А. Й. Зазнач, праця. — С. 263.