Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

588 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

Глава 22. Правовідносини у сфері публічного кредиту...

589

У рамках управління державним боргом держава забезпечує контроль за такими параметрами, як обсяг державного боргу та вартість його обслуговування. При цьому розрізняють такі функ­ціональні елементи: 1) визначення умов випуску і розміщення, параметрів нових боргових зобов'язань; 2) обслуговування і по­гашення державного боргу; 3) контроль та звітність за станом державного боргу. Кожному з них відповідають певні методи управління державною заборгованістю.

Для оптимального функціонування ринку державних цінних паперів, зокрема державних облігацій та казначейських зобов'я­зань, було створено відповідну інфраструктуру, до якої залуча­ються й органи загальної компетенції. Наприклад, її компонента­ми є Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, НБУ тощо.

Кабінет Міністрів України укладає угоди з урядами інших держав, міжнародними фінансовими організаціями, іноземними кредиторами про надання Україні кредитів (позик) із зовнішніх джерел та подає їх на ратифікацію до Верховної Ради України. У межах, визначених законодавством, ухвалює рішення щодо випуску (емісії) державних боргових цінних паперів; надає внут­рішні та зовнішні державні гарантії; здійснює контроль за поряд­ком отримання державою позик та надання державних гарантій, за цільовим використанням коштів, залучених шляхом держав­ного запозичення, і! тому числі й з метою фінансування дефіци­ту платіжного балансу.

Ще у 1992 р. Кабінет Міністрів України почав створювати правове поле для залучення іноземних кредитів. Так, відповід­но до Постанови Кабінету Міністрів України «Про створен­ня Валютно-кредитної ради Кабінету Міністрів України» від 16.06.1992 р. № 337 було створено орган, який мав упорядкува­ти використання іноземних кредитів і коштів Державного ва­лютного фонду України. У зв'язку з цим на Валютно-кредитну раду Кабінету Міністрів України було покладено такі завдання, як розгляд проектів зведених валютного плану і платіжного ба­лансу України і подання їх до Кабінету Міністрів України.

Проте зміни, що відбувалися в економічному житті України, потребували відповідно змін пормативпо-правового регулювання відносин у сфері зовнішніх запозичень. Ураховуючи тенденції економічного розвитку держави, а також прийняття Бюджетно­го кодексу України, Кабінет Міністрів України своєю постано­вою «Про заходи щодо залучення державою або під державні

гарантії іноземних кредитів і надання державних гарантій- від І 1.07.2001 р. № 787 ліквідував Валютно-кредитну раду Кабміну. Ііуло встановлено, що центральним органом виконавчої влади, який координує роботу з підготовки та впровадження проектів, що передбачають залучення іноземних кредитів під державні га­рантії, є Міністерство економіки. Проекти рішень уряду щодо на­дання кредитів за рахунок коштів, залучених державою або під державні гарантії на виконання зобов'язань юридичних осіб-ре-зидентів, розглядає Урядовий комітет економічного розвитку. Агентські функції стосовно окремого кредитора щодо залу­чення, погашення та обслуговування іноземних кредитів, по­вернення яких гарантує Кабінет Міністрів України, та надання юридичним особам-резидентам кредитів за рахунок залучених коштів виконують банки-агенти, визначені урядом за результа­тами конкурсу, порядок проведення якого встановлює Мінфін. Із зазначеними банками-агентами Міністерство фінансів від імені Кабміну укладає агентські угоди, в яких визначає порядок ви­плати комісійної винагороди баику-агеиту за виконання агент­ських функцій.

Наприклад, у 2009 р. Кабінет Міністрів України уповноважений надавати державні гарантії:

  • за зобов'язаннями Державної служби автомобільних доріг Украї­ни (за запозиченнями, зобов'язаннями з оплати введених інвесторам и у дію об'єктів та за договорами концесії), на будівництво метрополі­тену, виконання інвестиційних проектів, заходи, пов'язані з підготов­кою і проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу, загалом в обсязі, що не перевищує 37 млрд гри­вень);

  • за необхідності — за зобов'язаннями НАК «Нафтогаз України» за зовнішніми запозиченнями, здійсненими станом на 01.01.2009 р., — в обсязі цих запозичень, але не більше 2 005 700 тис. доларів СІЛА, в разі невиконання компанією зобов'язань відповідно до умов цих запозичень.

Міністерство фінансів України як емітент і гарант своєчас­ного погашення облігацій діє від імені уряду й одержує кошти, необхідні для фінансування бюджетного дефіциту.

У структурі Міністерства фінансів функціонує спеціальний Департамент управління державним боргом. І Іа нього покладено обов'язки та повноваження стосовно: розробки стратегії внут­рішніх та зовнішніх запозичень держави, погашення й обслуго­вування державного боргу, участі в розробці проекту Державно-