Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

502 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

Суму збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду постійні лісокористувачі обчислюють і проставляють у лісорубних квит­ках (ордерах) та лісових квитках.

Порядок обчислення. Лісокористувачі щокварталу склада­ють розрахунок збору за спеціальне використання лісових ре­сурсів та користування земельними ділянками лісового фонду накопичувальним підсумком від початку року за встановленою формою, що є підставою для взяття користувачів на облік в ор­ганах Державної податкової служби та нарахування суми збору в особових рахунках платників. Розрахунок подають органам Державної податкової служби за місцем адміністративного роз­ташування ділянок лісового фонду протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (по­даткового) кварталу. Виняток — громадяни, які отримали ордери на дрібне відпускання деревини чи лісові квитки; підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, релігійні організа­ції, іноземні юридичні й фізичні особи, якщо сума збору в лісо­рубному чи лісовому квитках не перевищує п'яти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян; лісокористувачі з іншої області.

Сплата збору. Збір за спеціальне використання лісових ре­сурсів та користування земельними ділянками лісового фонду лісокористувачі сплачують щокварталу рівними частинами від суми, зазначеної в дозволі, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного терміну подання розра­хунку збору, тобто протягом 50 календарних днів, які настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Виняток становлять землекористувачі, для яких сума збору не перевищує п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів грома­дян, та лісокористувачі з іншої області.

Плата за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин.

Надра— це частина земної кори, розташована під поверх­нею суходолу та дном водоймищ, яка сягає глибин, доступних для геологічного вивчення й освоєння. Видобування корисних копалин передбачає наявність ліцензій. Користування надрами є платним. Плату справляють за користування надрами в межах території України, її континентального шельфу і виключної (мор­ської) економічної зони у вигляді: 1) платежів за користування

Глава 19. Неподаткові доходи в системі публічних доходів 503

надрами; 2) відрахувань за геологорозвідувальні роботи, вико­нані за рахунок Державного бюджету; 3) збору за видачу спеці­альних дозволів (ліцензій); 4) акцизного збору. Плата за корис­тування надрами не звільняє користувачів від сплати інших обов'язкових платежів, передбачених законодавчими актами України.

Плату за спеціальне використання надр при видобуванні ко­рисних копалин стягують на підставі постанови Кабінету Міні­стрів України «Про затвердження базових нормативів плати за користування надрами для видобування корисних копалин та Порядку справляння плати за користування надрами для видо­бування корисних копалин» від 12.09.1997 р. № 1014 (зі змінами) та Інструкції про порядок обчислення і справляння платежів за користування надрами для видобування корисних копалин від 30.12.1997 р. (зі змінами та доповненнями)1.

Платниками є всі суб'єкти підприємницької діяльності неза­лежно від форм власності, які здійснюють видобування корис­них копалин, у тому числі підприємства:» іноземними інвестиція­ми. Плату за користування надрами для видобування корисних копалин справляють за обсяги погашених у надрах балансових і позабалансових запасів (обсяги видобутих) корисних копалин.

Об'єктом справляння плати є:

  • обсяги фактично погашених балансових і позабалансових запасів корисних копалин — для вугілля кам'яного, вугілля буро­го, металічних корисних копалин, сировини нерудної для мета­лургії, гірничо-хімічної, гірничорудної та будівельної сировини;

  • обсяги видобутих корисних копалин — для нафти, конден­сату, природного газу (зокрема, супутнього при видобуванні нафти), підземних вод (термальних, промислових), ропи, міне­ральних грязей та мулу;

  • обсяги видобутих корисних копалин (окрім скидів без ви­користання) — для мінеральних підземних вод;

  • вартість мінеральної сировини чи продукції її первинної переробки — для уранової руди, сировини ювелірної (дорого-

1 Інструкція про порядок обчислення і справляння платежі» за корис­тування надрами для видобування корисних копалин, затверджена І Іаказом Міпекобезпеки України, Державної податкової адміністрації У країни, Держ­комгеології, Мінпраці України від 30.12.1997 р. №207/472/51/157 (:іі змі­нами).