Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

78 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

на фінансову підтримку у формі дотацій вирівнювання або ці­льових субвенцій з вищих за рангом бюджетів. У свою чергу, стосовно нижчих за рангом бюджетів органи місцевого само­врядування мають право затверджувати нормативи відрахувань, визначати джерела доходів, надавати фінансову підтримку у формі дотацій вирівнювання.

Водночас місцеве самоврядування повинно мати цілкови­тий автономний контроль над джерелами власних надходжень та право приймати рішення щодо їх розподілу для виконання власних функцій.

Згідно зі ст. 115 Бюджетного кодексу України, контроль за відповідністю бюджетному законодавству України показників затверджених бюджетів, бюджетного розпису та кошторисів бю­джетних установ здійснюють:

  1. Рада Міністрів Автономної Республіки Крим — стосовно бюджетів міст республіканського значення та районних бюдже­тів Автономної Республіки Крим;

  2. обласні державні адміністрації — стосовно районних та міських (міст обласного значення) бюджетів;

  3. міські державні адміністрації в Києві та Севастополі — стосовно районних у цих містах бюджетів;

  4. районні державні адміністрації — стосовно бюджетів місь­ких (міст районного значення), сільських, селищних та їх об'єд­нань;

  5. виконавчі органи міських рад — стосовно бюджетів райо­нів у місті, сільських, селищних чи міст районного значення, що входять до складу цих міст.

Під місцевими фінансами розуміють сукупність урегульова­них нормами фінансового права відносин, що виникають між ор­ганами місцевого самоврядування й територіальними громадами, органами державної влади, підприємствами, установами, органі­заціями з приводу формування, розподілу та використання фон­дів коштів органів місцевого самоврядування з метою задово­лення публічного інтересу територіальної громади та виконання органами місцевого самоврядування державних функцій у про­цесі реалізації власних та делегованих державою повноважень1.

79

Глава 2. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Як уже зазначалося вище, в теорії фінансового права пропо­нують запровадити правовий інститут муніципальних фінансів. До матеріальних об'єктів правовідносин у сфері муніципальних фінансів належать:

а) бюджети органів місцевого самоврядування, зокрема спе­ ціальні бюджетні фонди цільового призначення;

б) позабюджетні фонди органів місцевого самоврядування;

в) фонди коштів комунальних (муніципальних) підпри­ ємств, установ, організацій, а також фонди грошових коштів ко­ мунальних банків, якщо їх статутний капітал утворюється за рахунок коштів органів місцевого самоврядування;

г) фінанси органів самоорганізації населення1.

Нині в України постала необхідність впровадити базові принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Фі­нансова ситуація в місцевих громадах та органах місцевої влади має дозволяти їм тривалий час виконувати всі обов'язки відпо­відно до чинного законодавства. І одним із головних завдань держави в процесі планування міжбюджетних відносин пови­нно бути врахування економічної самодостатності місцевих гро­мад та інших органів місцевого самоврядування.

Перспективним напрямом розвитку системи фінансового забезпечення місцевого самоврядування має стати диверсифіка­ція дохідних джерел, їх урізноманітнення через такі заходи, як залучення коштів до бюджету розвитку, розширення можливос­тей для здійснення муніципальних запозичень (як банківських, так і облігаційних, у тому числі на зовнішніх фінансових рин­ках); залучення коштів суб'єктів підприємницької діяльності, ресурсів громадських організацій, а також звільнення від повно­важень щодо фінансування видатків, які можуть бути передані приватному сектору, зокрема в галузі житлово-комунального господарства; розширення діяльності комунального сектора та збільшення надходжень від власної підприємницької діяльності органів місцевого самоврядування. Частка цих надходжень ста­новить в Україні до 20% неподаткових надходжень, тоді як у європейських країнах цей показник сягає 40%2.

1 Заверуха І. Б. Місцеві фінанси як об'єкт фіпапсово-иравового регулю­вання // Держава і право: зб. наук, праці,: юридичні і політичні науки. — К., 2001. - Вин. 9. - С. 267-273.

1 Близнюк О. С. та ін. Зазнач, праця. С. 9.

2 Зайчикова В. В. Системи фінансового забезпечення місцевого самовря­ дування н європейських країнах: автореф. дис. па здобуття наук, ступеня капд. скоп, наук/ В. В. Зайчикова. — Ірпінь, 2003. С. 11.