Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

580 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

ня змін до поточного Закону про Державний бюджет. Зокрема, відпо­відно до змін, внесених ЗУ від 05.03.2009 р., граничний розмір держав­ного боріу України на 31.12.2009 р. встановлено в сумі 192 952 464,7 тис. гривень. Закріплено, що державні запозичення можна здійснювати лише в межах вищевизначеного загального обсягу граничного розмі­ру державного боргу України.

§ 2. Форми державного кредиту

Державний борг формується під впливом як об'єктивних, так і суб'єктивних факторів. До перших із них можна зарахувати несприятливий інвестиційний клімат, трансформаційний склад виробництва і звуження на цій основі податкової бази, від'ємне сальдо торговельного балансу, переважання застарілої техноло­гічної бази зі значною мірою морального застаріння і фізичного спрацювання основного капіталу, уповільнені темпи виробни­чого відтворення, економічні або фінансові кризи. Суб'єктивні фактори пов'язані, зокрема, із ситуативними прорахунками у тактиці проведення реформ і фактичною відсутністю стратегії розвитку фінансового ринку.

Для залучення державою додаткових фінансових ресурсів існують певні фінансові механізми. Характер і умови таких зобо­в'язань у кожному конкретному випадку визначає уряд України за погодженням із Ш5У. Передусім ідеться про зобов'язання з випуску державних цінних паперів.

Державні цінні напери є перш за все інструментом оператив­ного реагування на дисбаланси надходжень і витрат бюджету, що виникають і не можуть виконувати функцію «затуляння ді­рок» у бюджеті і які мають структурну правову природу. Збалан­сована структура фінансового ринку, безумовно, забезпечила би повне використання фінансових ресурсів, стимулювала б і прискорювала розвиток галузей і регіонів, гарантувала би пода­льше економічне зростання країни. Випуск державних цінних паперів для фінансування державних видатків у перехідний пе­ріод є привабливішим порівняно зі збільшенням грошової маси за рахунок емісії або кредитів центрального банку, оскільки роз­міщення цінних паперів дає змогу уряду фінансувати свої ви­датки без збільшення сукупної грошової маси; продаж цінних паперів часто є дешевшим способом (порівняно зі зростанням податкового тягаря або грошової маси) фінансування держав-

581 Шим 22. Правовідносини у сфері публічного кредиту...

них видатків; ринок державних цінних паперів складова паці-ііііиліінпх фінансових ринків; їх випуск дає змогу уряду присто­сувати структуру і час позичок'до своїх теперішніх і майбутніх потреб; обіг державних цінних паперів сприяє зростали по ліквід­ності м гнучкості економіки загалом; додає національній еконо­міці стабільності й робить її привабливою для іноземних інвес­торів'.

Державні цінні папери — цінні папери, що випускаються а обіг державою в особі уповноваженого органу, в порядку, передбаченому чинним законодавстом. Це вид боргових цін­них паперів, що засвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити у визначений термін кошти від­повідно до зобов'язання, відтак є однією із форм державних за­позичень.

Правовий режим державних цінних паперів, а також їх ви­ди визначає ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-ТУ. Державні цінні папери належать до ка­тегорії емісійних цінних паперів, що передбачає однакові права їх власників у межах одного випуску стосовно особи, яка бере па себе відповідні зобов'язання, тобто держави.

До таких паперів належать державні облігації та казначей­ські зобов'язання. Емісія державних облігацій України й казна­чейських зобов'язань є частиною бюджетного процесу і не під­лягає регулюванню Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Регулювання здійснює Закон про Державний бюджет України на відповідний рік, який встановлює граничні розміри державного зовнішнього та внутрішнього боргів. Обсяг емісії казначейських зобов'язань України сукупно з емісією дер­жавних облігацій внутрішніх державних позик не може переви­щувати граничного обсягу внутрішнього державного боргу та обсягу пов'язаних з обслуговуванням державного боргу видат­ків, визначених Законом про Державний бюджет України на від­повідний рік.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 316-р схвалило Концепцію розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів України на 2009—2013 рр. Концепція визначає, що пріоритетом політики управління державним бор­гом є реорганізація первинного і вторинного ринків державних

' Заверуха І. Б. Зазнач, праця. — С. 69.