Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

§ 2. Бюджетне право та бюджетно-правові норми

У системі фінансового права, що поділяється на правові ін­ститути, бюджетне право посідає провідне місце, і багато науков­ців розглядають його як підгалузь фінансового права. Більше того, бюджетне право є стрижневою підгалуззю фінансового права, з якою тісно пов'язані решта галузевих інститутів та роз­ділів фінансового права. Воно є центральною частиною фінансо­вого права, оскільки сфера публічних фінансів (як державних, так і місцевих), що є предметом дослідження останнього, нероз­ривно пов'язана з відносинами у сфері утворення, розподілу й витрачання коштів бюджетної системи. Такі відносини станов­лять предмет бюджетного права, нерозривно пов'язаного з інши­ми розділами й інститутами фінансового права.

Отже, бюджетне право України — це сукупність бюджет­но-правових норм, що регулюють фінансові відносини, які виникають у зв'язку з бюджетною діяльністю, тобто утво-

рСІІІІИМ, РОЗПОДІЛОМ, 1іср<|>0.ІНОДІ. ІОМ І ІІИКОріІПІІШШМ КОШТІВ

державного та місцевих бюджетні.

КОЛО ВІДНОСИН у Сфері бюджетної ДІЯЛЬНОСТІ ( ДОСІПІ, ІІІІірі)

ким, оскільки включає відносини, пов'язані зі ік тапоіідеппям бюджетного устрою та бюджетної сне тем п України, структурою доходів і видатків бюджетної системи, їх розподілом між її лап ісам и, здійсненням міжбюджетних трансферті в та розмежуванням компетенції органів державної й муніципальної влади, з органі нацією бюджетного процесу, відповідальністю за порушення бю джетного законодавства тощо.

Отже, у предметі регулювання бюджетного права розріз­няють кілька основних груп відносин, які закріплюють та регу­люють:

  • бюджетну систему України, принципи її побудови та зав­дання;

  • склад доходів і видатків бюджетів та порядок їх розподілу між бюджетами;

  • бюджетні повноваження органів державної влади, місце­вого самоврядування;

  • бюджетний процес, тобто регламентовану нормами пра­ва діяльність, пов'язану зі складанням, розглядом, затверджен­ням бюджетів, їх виконанням і контролем за цим, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систе­му України;

  • відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Бюджетно-правові норми, що визначають правила поведін­ки у сфері бюджетної діяльності, є невід'ємною складовою фі­нансового права. Вони мають ті самі особливості, що й фінансові норми: загальнообов'язковість, формальна визначеність, встано­влення та охорона державою, письмова, документальна форма. Цим нормам притаманний категоричний характер приписів, від­сутність оперативної самостійності для учасників бюджетних відносин. Водночас норми бюджетного права мають і свої риси, зумовлені насамперед предметом правового регулювання.

Бюджетно-правові норми регулюють суспільні відноси­ни при формуванні бюджетної системи, розподілі доходів і видатків між: окремими її ланками та здійснення між­бюджетних трансфертів, а також: визначають правову ре­гламентацію бюджетного процесу й компетенцію його учас­ників.

220

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО