Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

544 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

во-технічного прогресу; застосування високих комп'ютерних тех­нологій та ноу-хау.

Принцип фінансування в міру виконання планів означає, що кошти виділяють не автоматично, а відповідно до фактично­го виконання робіт, кількісних та якісних показників, пір зумов­люють обсяги витрат на конкретні цілі в момент виникнення реальної потреби в наданні коштів. Завдяки цьому грошові ре­сурси можуть перебувати у постійному обігу. Реалізацію цього принципу можна простежити при фінансуванні капіталовкла­день і капітальних ремонтів, де в разі невиконання планів засво­єння коштів невикористані грошові ресурси враховують при наданні бюджетних коштів на наступний період.

Принцип оптимального поєднання власних, кредитних та бюджетних коштів полягає в тому, що під час визначення обсягу фінансування на всіх рівнях спочатку враховують наяв­ність та можливість використання власних коштів або скоро­чення власних видатків, потім — можливість отримання банків­ських кредитів. І лише за об'єктивної неможливості покрити видатки з вищезазначених джерел вирішується питання про ви­ділення бюджетного або відомчого фінансування. Цей принцип застосовують на стадії планування, розподілу та використання державних ресурсів при покритті поточних видатків і капітало­вкладень.

Принцип дотримання режиму економії застосовують на стадії фактичного використання коштів; він проявляється у ра­ціональному використанні трудових і матеріальних ресурсів, ви­користанні новітніх ресурсозбережних технологій, підвищенні норм видобутку сировини та природних ресурсів тощо. Чинне законодавство, яке визначає правові засади кошторисно-бюджет­ного фінансування, встановлює, що обов'язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними кошта­ми видатків на оплату праці з нарахуваннями, а також на госпо­дарське утримання установ. Під час розрахунку видатків у проек­тах кошторисів установи має бути забезпечено суворий режим економії коштів і матеріальних цінностей. До кошторисів мож­на включати тільки передбачені законодавством видатки, необ­хідність яких зумовлена характером діяльності установи. Видат­ки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерговими, можна передбачати лише за умо­ви забезпечення коштами невідкладних витрат та відсутності

545 Глава 21. Правове регулювання публічних видатків

заборгованості. При цьому видатки па заробітну плату з коштів спеціального фонду обчислюють залежно під обсягу діяльності, провадженої за рахунок цих коштів, із застосуванням установ­лених законодавством норм, що їх дотримуються установи ана­логічного профілю.

Пошук та розвиток техніки й технології виробництва, по­шук дешевих ресурсів можуть сприяти заощадженню та. раціо­нальному використанню природних, матеріальних і грошових ресурсів держави.

Визначальну роль у реалізації видаткової політики держави відіграє всебічний фінансовий контроль, який забезпечує дотри­мання фінансової дисципліни всіма учасниками видаткових від­носин. Він дає змогу виявити помилки та недоліки у фінансовій діяльності держави та вжити заходів із їх усунення. На підставі одержаних інформаційних даних розробляють показники для перспективного і поточного планування державних видатків під час визначення цільового спрямування коштів та їх оптималь­них обсягів. Суттєву роль у процесі контролю мас відігравати і державний аудит.

Фінансування державних видатків це планове, цільове, безповоротне та безоплатне відпускання коштів, що здійснюєть­ся з урахуванням оптимального поєднання власних, кредитних і бюджетних джерел фінансування, проводиться в міру здійснен­ня планового використання коштів для забезпечення виконан­ня загальнодержавних функцій, а також для утримання соціаль­но-культурної сфери, створення соціальних гарантій населенню та виконання зобов'язань держави, з дотриманням режиму еко­номії за всебічного постійного контролю.

Разом із тим фінансування державних видатків є поняттям вужчим, ніж фінансування публічних видатків.

Видатки можна класифікувати за рядом ознак. За джерелами отримання видаткових коштів — централізовані й децентралі­зовані. За джерелом отримання в межах централізованого фон­ду — бюджетні та позабюджетні. За метою фінансування — по­точні видатки, капіталовкладення, резерви. За рівнем бюджетної системи ~~ державні й місцеві.

Виробничі підприємства в системі господарства покривають свої потреби за рахунок власних коштів або залучених у кредит­но-фінансових установах кредитних ресурсів. Такі видатки є за своєю фінансовою природою децентралізованими. У свою чер-

35-219