Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

§ 2. Правові засади організації та діяльності Пенсійного фонду України

Пенсійний фонд України є найбільшим державним позабю­джетним цільовим фондом кошті в, що спрямований на задово­лення публічних інтересів. Він був створений у грудні 1990 р. як Українське республіканське відділення Пенсійного фонду СРСР, яке із січня 1992 р. було перетворено на Пенсійний фонд Украї­ни. У 1991 р. перший раз пенсії були профінансовані із коштів Пенсійного фонду, а не Державного бюджету.

Нині правовий статус Пенсійного фонду визначається Зако­ном України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне стра­хування» від 9 липня 2003 р. № 1058-ІУ (зі змінами), Положен­ням про Пенсійний фонд України, затвердженим постановою КМУ від 24 жовтня 2007 р. № 1261, іншими нормативно-право­вими актами.

Пенсійний фонд України с центральним органом виконав­чої влади, діяльність якого спрямовується і координується Ка­бінетом Міністрів України через Міністра праці та соціальної

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 343

політики. Керівництво діяльністю Пенсійного фонду України здійснює правління Фонду, чисельність і персональний склад якого затверджує Кабінет Міністрів України. Голова правління Фонду та його заступники призначаються на посаду і звільняють­ся з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України, підготовленим за пропозицією Міністра праці та соціальної політики. До структури Пенсійного фонду вхо­дить керівний апарат, ряд управлінь та департаментів, у тому числі: організаційно-інформаційне управління, контрольно-ре­візійне управління, управління персоніфікованого обліку та ін­формаційних систем, управління автоматизованого обліку над­ходження і використання фінансів пенсійного забезпечення. У регіонах відкриті Головні управління Фонду, на рівні райо­нів, міст та районів в містах областей — управління Пенсійного фонду України.

Водночас Законом України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про вне­сення змін до деяких законодавчих актів України» від .'51 жовт­ня 2008 р. № 639-УІ передбачено, що перетворення Пенсійного фонду на неприбуткову самоврядну організацію здійснюється відповідно до окремо прийнятого спеціального закону. До при­йняття відповідного рішення функції виконавчої дирекції Пен­сійного фонду, її територіальних органів виконують відповідно Пенсійний фонд України та головні управління Пенсійного фон­ду в АРК, областях, містах Києві та Севастополі і управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах.

До основних завдань Пенсійного фонду України належать: участь у формуванні і реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування; керівниц­тво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; забезпечення збирання та акумулювання внесків на загальнообов'язкове державне пенсій­не страхування, ведення їх обліку; призначення (перерахунок) пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддя м у відставці та підготовка документів для їх виплати; забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання, інших виплат, які згідно із законодав­ством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду Украї­ни та інших джерел, визначених законодавством; ефективне та

344

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

цільове використання коштів, удосконалення методів фінансо­вого планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів.

Законодавством закріплено, що рішення Пенсійного фонду України, прийняті у межах його компетенції, є обов'язковими для виконання центральними та місцевими органами виконав­чої влади, органами місцевого самоврядування, підприємства­ми, установами та організаціями всіх форм власності та грома­дянами.

Для здійснення своїх завдань і функцій Пенсійний фонд по­винен мати відповідні фінансові ресурси. Бюджет Пенсійно­го фонду У краї 11 и щорічно затверджується Кабінетом Міністрів України і формується за рахунок: страхових внесків; коштів дер­жавного бюджету та державних цільових фондів, що перерахо­вуються до Фонду у випадках, передбачених законодавством; благодійних внесків юридичних та фізичних осіб; добровільних внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; інших надходжень відповідно до законодавства.

Акумульовані кошти Пенсійний фонд спрямовує на: фінан­сування виплати пенсій у солідарній системі загальнообов'язко­вого державного пенсійного страхування, допомоги на похован­ня та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду; оплату послуг з виплати та доставки пенсій; формування резерву коштів Фонду; функціонування та розпиток системи персоніфікованого обліку відомостей у систе­мі обов'язкового державного пенсійного страхування; утриман­ня центрального апарату та головних управлінь Фонду в Авто­номній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, управлінь в районах, містах і районах у містах, розвиток їх мате­ріально-технічної бази; проведення інформаційно-роз'яснюваль­ної роботи серед населення та здійснення інших заходів відпо­відно до завдані. Фонду.

Наприклад, протягом 2008 р. органами Пенсійного фонду України призначено пенсії понад 653 тис. громадянам. При цьому до бюджету Фонду з усіх джерел фінансування протягом 2008 р., за оперативними даними, надійшло 143,5 млрд грн, з яких власні надходження становили 101,9 млрд грн (що склало 100,1% пла­нових показників). З Державного бюджету України на фінансу­вання пенсійних програм надійшло 41,4 млрд грн. Загальна су-

Глава 10. ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ЦІЛЬОВИХ ПУБЛІЧНИХ ФОНДІВ КОШТІВ 345^

ма видатків на пенсійні виплати у 2008 р. склала 147,9 млрд гри, що на 48 млрд грн перевищило видатки 2007 |>.'

Кошти Пенсійного фонду України, що зараховуються на єдиний рахунок Фонду і зберігаються на окремих рахунках його органів в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міні­стрів України, обслуговують органи Державного казначейства. Ці кошти використовуються виключно за призначенням і вилу­ченню не підлягають.

Що стосується страхових внесків, то їх розмір встановлюєть­ся Верховною Радою України відповідно для страхувальників і застрахованих осіб за результатами актуарних розрахунків в порядку, визначеному ст. 18 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Ці страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій те­риторії України в порядку, встановленому Законом. При цьому страхові внески не включаються до складу податків, інших обо­в'язкових платежів, що складають систему оподаткування. Тоб­то, на ці внески не поширюється податкове законодавство. Крім того, страхові внески не можуть зараховуватися до Державного бюджету України, бюджетів інших рівнів, не підлягають вилу­ченню з Пенсійного фонду або з Накопичувального фонду і не можуть використовуватися на цілі, не передбачені Законом.

Правові засади справляння збору на обов'язкове державне пенсійне страхування визначаються законами України «Про за­гальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне за­безпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», Положенням про Пенсійний фонд України, Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застра­хованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне стра­хування до Пенсійного фонду України, затвердженою постано­вою Правління фонду від 19 грудня 2003 р. № 21-1 (зі змінами).

Платниками страхових внесків є: страхувальники (у т. ч. ро­ботодавці; підприємства, установи, організації, військові час­тини та органи, які виплачують заробітну плату (винагороду), грошове забезпечення, допомогу; фізичні особи суб'єкти иід-

' Основні результати роботи Пенсійного фонду Уіф.їіип у 200Н ропі м;і офіційному сайті Пенсійного фонду України [ І'./іскіропппіі ресурсі- IV-жим доступу : Ьир://\у\уш.рні.коу.ші

346 Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

11 риємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) та інші) та застраховані особи.

Страхувальники — юридичні особи беруться на облік в орга­нах Пенсійного фонду України за своїм місцезнаходженням; фі­зичні особи — за своїм місцем проживання.

Розміри страхових внесків на загальнообов'язкове держав­не пенсійне страхування встановлюються відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуван­ня». Основною ставкою є ставка у 33,2% від суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників.

Обчислення страхових внесків здійснюється для більшості категорій платників збору щомісячно, на підставі бухгалтер­ських та інших документів, відповідно до яких провадиться на­рахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу) виходячи з розміру стра­хового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу).

Законодавством визначений і порядок сплати збору на обо­в'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів гос­подарських операцій, а саме операцій з купівлі-продажу валют, продажу ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння відчуження легкових автомобілів, купів­лі-продажу нерухомого майна, послуг стільникового рухомого зв'язку. Такий збір справляється відповідно до Порядку спла­ти збору па обов'язкове державне пенсійне страхування з окре­мих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740 (зі змінами). Його розмір може коливатися від 3% від вартості про­даного легкового автомобіля до 5% від вартості реалізованих ювелірних виробів.

У межах завдані), визначених для Пенсійного фонду України, за ним закріплені повноваження проводити планові та позапла­нові перевірки па будь-яких підприємствах, в установах, органі­заціях, у фізичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, інших документів, по­в'язаних з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, призначенням пенсії, щомісячного довічного грошово­го утримання суддям у відставці, отримувати необхідні пояснен­ня, довідки і відомості, зокрема письмові, з питань, що з'явля­ються у процесі таких перевірок; проводити перевірки цільового