Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

636 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

фонду, який провадить діяльність, пов 'язану з об'єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів із метою отри­мання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітен­тів, корпоративні права та нерухомість. Правовий статус інституту спільного інвестування (далі — ІСІ) визначає ЗУ «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвес­тиційні фонди» від 15.03.2001 р. № 2299-ПІ (зі змінами).

Залежно від порядку провадження діяльності ІСІ можуть бути відкритого, інтервального та закритого типу. Інвестиційний фонд від­критого типу — ІСІ, який (або компанія з управління його актива­ми) бере на себе зобов'язання здійснювати у будь-який час на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим інститутом (чи ком­панією з управління його активами). Інвестиційний фонд інтерваль­ного типу — ІСІ, який (або компанія з управління його активами) бере на себе зобов'язання здійснювати на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим інститутом (чи компанією з управлін­ня його активами) протягом обумовленого у проспекті емісії терміну, але не рідше одного разу на рік. Інвестиційний фонд закритого ти­пу — ІСІ, який (або компанія з управління його активами) не бере на себе зобов'язань щодо викупу цінних паперів, емітованих цим інсти­тутом (чи компанією з управління його активами) до моменту його реорганізації або ліквідації. Дивіденди за цінними паперами ІСІ від­критого та інтервального типу не нараховуються й не сплачуються.

Залежно від терміну, на який створюють ІСІ, він може бути стро­ковим або безстроковим. Строковий ІСІ створюють на певний тер­мін, установлений у проспекті емісії, по закінченні якого ІСІ ліквіду­ють або реорганізують. Безстроковий ІСІ створюють на невизначєний термін. ІСІ закритого типу може бути лише строковим.

Залежно від якості активів, порядку їх формування, видів фінан­сових інструментів, що залучаються до формування активів, ІСІ мо­жуть бути диверсифіковані і недиверсифіковані. Фонд вважають ди-версифікованим, якщо: 1) кількість цінних паперів одного емітента в активах не перевищує 10% загального обсягу їх емісії; 2) загальна сума пакетів цінних паперів одного емітента, які містять більш ніж 5% загального обсягу емісії на момент їх придбання, не перевищує 40% вартості чистих актині» фонду; 3) активи фонду не менш як на 80% складаються з грошових коштів, ощадних сертифікатів, обліга­цій підприємств і місцевих позик, державних цінних паперів, а також цінних паперів, допущених до торгів па фондовій біржі або в торгове­льно-інформаційній системі. ІСІ відкритого та інтервального типу можуть бути тільки диверсифіковані. ІСІ, які не відповідають крите­ріям диверсифікованого виду, є недиверсифікованими.

637 Глава 23. Ринки фінансових послуг як предмет ...

Державне регулювання діяльності ІСІ здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України відповід­но до чинного законодавства, що регламентує ринок цінних па­перів. Комісія визначає правові засади діяльності ІСІ та ком­паній з управління активами, в тому числі: порядок реєстрації випуску акцій із метою спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду; положення про склад та структуру акти він ІСІ; про склад і розмір витрат, що їх відшкодовують за рахунок активів ІСІ; про особливості діяльності з управління активами інституційних інвесторів тощо. Комісія затверджує й Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому рин­ку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) (рішення від 26.05.2006 р. № 341).

На виконання вимог Положення про порядок надання ін­формації компанією з управління активами про результати ді­яльності ІСІ (пайових та корпоративних інвестиційних фондів), затвердженого рішенням Комісії під 01.08.2002 р. № 216, такі компанії надають Комісії адміністративні дані щодо управління активами ІСІ.

Недержавний пенсійний фонд фінансова установа, що надає на професійних засадах можливість брати участь у програмах особистого пенсійного планування сукупно з осо­бистими збереженнями людини та пенсійними виплатами, передбаченими програмами соціального пенсійного забезпе­чення країни.

Відповідно до ЗУ «Про недержавне пенсійне забезпечення» від 09.07.2003 р. № 1057-ІУ (зі змінами), недержавний пенсійний фонд (далі —НПФ) є юридичною особою, що має статус непри­буткової організації (непідприємницького товариства), функ­ціонує та провадить діяльність лише з метою накопичення пенсій­них внесків на користі, учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному законом порядку.

Недержавне пенсійне забезпечення — виключний вид діяль­ності НПФ. Підставою для його створення є рішення засновни­ків, які, водночас, не ставлять за мету одержання прибутку для його подальшого розподілу між собою. Засновниками будь-яко­го пенсійного фонду можуть бути тільки юридичні особи та їх