Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

634 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

бота має фінансовий характер. Державне регулювання, ліцензу­вання, контроль та нагляд за діяльністю цих фінансових установ здійснює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг, а стосовно діяльності з цінними паперами — ще й Дер­жавна комісія з цінних паперів та фондового ринку України.

На ринку фінансових послуг в Україні працюють такі фінан­сові установи.

Кредитна спілка — фінансова установа, заснована на ко­оперативних неприбуткових засадах із метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінан­сових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів. Надання таких фінансових послуг є виключним видом діяльно­сті кредитної спілки (далі — КС).

Правові засади створення та діяльності КС регулює ЗУ «Про кредитні спілки» від 20.12.2001 р. № 2980-ІП (зі змінами). До його прийняття КС створювали як громадські організації (їх го­ловною метою був фінансовий і соціальний захист власних чле­нів шляхом залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування) на підставі Тимчасового положення про кредит­ні спілки в Україні, затвердженого Указом Президента України від 20.09.1993 р. №377/99.

КС є юридичною особою. її діяльність ґрунтується на таких основних принципах, як добровільність вступу та свободи вихо­ду зі спілки, рівноправність її членів, самоврядування, гласність. Засновниками КС можуть бути фізичні особи, професійні спіл­ки, їх об'єднання. Кількість засновників (членів) КС не може бути менша ніж 50 осіб. Критерієм членства у КС є один із та­ких: спільне місце роботи чи навчання; приналежність до однієї професійної спілки, об'єднання професійних спілок, іншої гро­мадської чи релігійної організації; проживання в одному селі, селищі, місті, районі, області.

Органами управління КС є загальні збори членів спілки, спосте­режна рада, ревізійна комісія, кредитний комітет та правління. Рішен­ням загальних зборів можуть створюватися й інші органи управління.

Задля виконання статутних завдань КС мають власний капі­тал. Він складається: 1) з пайового капіталу (формується за рахунок обов'язкових та додаткових пайових членських внесків членів КС); 2) резервного капіталу (формується за рахунок вступних внесків чле­нів КС та частини її доходів до моменту досягнення не менш як 15% суми активів, зважених на ризик КС; призначений для відшкодуван-

635 Глава 23. Ринки фінансових послуг як предмет ...

ня ймовірних збитків КС, що не можуть бути покриті за рахунок над­ходжень поточного року, забезпечений платоспроможності КС і за­хисту заощаджень її члені»); іі) додаткопого капіталу (формується за рахунок цільових внесків членів спілки, благодійних внесків фізич­них та юридичних осіб, безоплатно отриманого млина і необоротних засобів); 4) залишку нерозподіленого доходу КС. Капітал КС не мо­же бути меншим за 10% суми її загальних зобов'язань. У разі ліквіда­ції КС залишки резервного та додаткового капіталів зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно до чинного законодавства та статуту, КС має пра­во: приймати внески від членів спілки; надавати кредити своїм членам на умовах їх платності, строковості й забезпеченості в го­тівковій та безготівковій формах; залучати на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у готівко­вій, так і в безготівковій формі; бути поручителем виконання членом спілки зобов'язань перед третіми особами; розміщувати тимчасово вільні кошти на депозитних рахунках і! уповноваже­них установах банків, об'єднаній кредитній спілці, а також при-дбавати визначені регулятором держиш• і цінні папери й паї ко­оперативних банків; залучати на договірних умовах кредити банків, кредити об'єднаної кредитної спілки, кошти інших уста­нов та організацій лише для надання кредитів своїм членам; на­давати кредити іншим кредитним спілкам; виступати членом платіжних систем; оплачувати за дорученням своїх членів вар­тість товарів, робіт і послуг у межах наданого їй кредиту; прова­дити благодійну діяльність за рахунок коштів спеціально ство­рених для цього фондів.

Держфінпослуг ліцензує діяльність КС. Передбачено такі види діяльності, на яку видають ліцензії: із залучення внесків (вкладів) членів КС на депозитні рахунки; із надання фінансо­вих кредитів за рахунок залучених коштів, окрім внесків (вкла­дів) членів КС на депозитні рахунки.

Так, на кінець третього кварталу 2008 р. до Державного реє­стру фінансових установ України було внесено інформацію про 864 небанківські кредитні установи, зокрема про 819 кредитних спілок, 16 інших кредитних установ і 29 юридичних осіб публіч­ного права. При цьому кількість членів КС постійно зростає і нині перевищує 2,5 мли осіб.

Інститут спільного інвестування — фінансовий посеред­ник, створений у формі корпоративного або інвестиційного