Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 8. Бюджетна система україни

251

Так, на 2009 рік доходи спеціального фонду Державного бюджету України визначено у сумі 55234356,6 тис. гривень. Серед напрямків спрямування видатків зі спеціального фонду Держбюджету на 2009 р. такі: розвиток мережі й утримання ав­томобільних доріг загального користування; заходи з реалізації комплексної програми будівництва вітрових електростанцій; заходи з реалізації комплексної програми створення ядерно-па­ливного циклу в Україні; реструктуризація вугільної та торфо­видобувної промисловості; забезпечення міжнародних зобов'я­зань України у космічній галузі тощо. При цьому щодо кожного виду видатків визначається конкретне джерело формування до­ходів спеціального фонду держбюджету. Наприклад, заходи, по­в'язані з охороною інтелектуальної власності, здійснюються за рахунок надходжень від зборів за підготовку до державної реє­страції авторського права і договорів, які стосуються права авто­ра па твір, та коштів, одержаних від продажу контрольних марок.

Чинне законодавство передбачає в разі закріплення відпові­дної норми в Законі про Державний бюджет України можли­вість передачі коштів між загальним та спеціальним фондами бюджету.

Водночас Бюджетний кодекс чітко закріпив заборону на створення позабюджетних фондів органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевого само­врядування, іншими бюджетними установами. Таке положення Кодексу цілком відповідає принципу повноти бюджетної системи.

Згідно із Законом № 2709, у складі спеціального фонду Дер­жавного бюджету України можуть створювати стабілізаційний фонд — для забезпечення економічної стабільності, енергетич­ної та продовольчої безпеки, послаблення залежності економіки під негативних наслідків кризових явищ, захисту її від інфляцій­ного тиску й утримання рівноваги на ринках стратегічно важли­вих видів продукції. Джерела формування й напрями викорис­тання стабілізаційного фонду визначає Закон про Державний бюджет України. Порядок використання коштів такого фонду встановлює Кабінет Міністрів України.

можливість уряду відмовитися під поділу бюджету на зазначені фонди в разі визнання поділу недоцільним та псефсктишіим. Займаючись бюджетним пла­нуванням па наступний рік, уряд, базуючись па показниках планованих дохо­дів і видатків, має вирішувати питання доцільності фінансування видатків за рахунок коштів спеціального фонду.

Будь-який бюджет завжди складається з двох частин - до­хідної й видаткової.

Доходами бюджету с всі її ода гісопі, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких перед­бачено законодавством України (у тому числі трансферти, да­рунки, гранти). Доходами бюджету можуть бути як обов'язкові, так і добровільні надходження до бюджету, що їх держава вико­ристовує для здійснення своїх функцій та які регулюються пра­вовими нормами.

Бюджетні доходи можна класифікувати за кількома крите­ріями. Наприклад, за соціально-економічними ознаками їх поді­ляють на доходи від господарської діяльності, від зовнішньоеко­номічної діяльності, від використання природних ресурсів, від державних монополій, митні платежі, збори та інші неподаткові платежі тощо.

За порядком зарахування до бюджету доходи в теорії фінан­сового права класифікують на власні, закріплені та регулюючі. Порядок зарахування доходів визначають Бюджетний кодекс, Закон про Державний бюджет і акти про місцеві бюджети.

Власні доходи бюджетів формуються за рахунок надхо­джень від власних джерел. Конституція України, ЗУ «Про міс­цеве самоврядування» створюють правову базу для формуван­ня власних доходів місцевих бюджетів, базованих передусім на комунальній власності територіальних громад. Бюджетне зако­нодавство, в свою чергу, конкретизує загальні норми зазначених нормативно-правових актів.

Так, ст. 69 Бюджетного кодексу України містить перелік до­ходів, що є, фактично, власними доходами місцевих бюджетів і які не враховують при визначенні обсягу міжбюджетних транс­фертів. Серед таких доходів можна назвати місцеві податки та збори; податок на прибуток підприємств комунальної власності; платежі за спеціальне використання природних ресурсів місце­вого значення; плату за оренду майнових комплексів, що перебу­вають у комунальній власності; кошти від відчуження майна, яке перебуває у комунальній власності; надходження дивіден­дів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, що є у власності відповідної територіальної громади, тощо.

Закріплені доходи — це доходи, що їх відносять до певного рівня бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України па тривалій основі у розмірі територіального надходження або в

252

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО