Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

116 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

категорії: базові принципи; загальні стандарти; стандарти про­ведення аудиту; правила складання звітів. У них розкривається сутність базових принципів аудиту державних фінансів. Стан­дарти дають змогу визначити принципи та методи перевірки, зокрема перевірки систем, що застосовують автоматизовану об­робку даних. Мета цих документів — визначення критеріїв та загальної основи, які допомагають аудитору виконувати свою роботу точно, системно й уважно.

У свою чергу, Етичний кодекс ІНТОСАІ для аудиторів у державному секторі — документ, прийнятий Міжнародною ор­ганізацією вищих органів державного фінансового контролю, що містить розширений офіційний перелік цінностей і принци­пів, якими мають керуватись аудитори у роботі. В українському перекладі його називають Кодексом етики, або Міжнародним кодексом етики контролерів (аудиторів) державного сектора. Він складається з п'яти глав. Етичний кодекс призначений для всіх аудиторів Вищого контрольного органу, їхніх керівників, відпо­відальних і решти осіб, пов'язаних із контрольною роботою й результатами перевірок.

На підставі зазначених документів в Україні було прийнято Стандарти державного фінансового контролю за викорис­танням бюджетних коштів, державного і комунального май­на нормативний акт, що містить єдині правила та норми, які є загальними та поширюються на суб'єктів державного фінансово­го контролю при організації та здійсненні контролю за викорис­танням бюджетних коштів, державного і комунального майна. Стандарти 1—8 затверджено наказом Головного контрольно-ре­візійного управління України від 08.08.2002 р. № 168. Метою їх прийняття є приведення контрольно-ревізійної роботи в міні­стерствах, інших центральних органах виконавчої влади до єди­них норм і правил для створення дієвого механізму протидії пра­вопорушенням і зловживанням у сфері використання бюджетних коштів, державного і комунального майна. Органам місцевого самоврядування рекомендовано запровадити Стандарти в конт­рольно-ревізійній роботі на комунальних підприємствах, в устано­вах та організаціях. Перелік Стандартів постійно доповнюється1.

1 Стандарт 1 «Терміни, які вживаються в Стандартах державного фі­нансового контролю»; Стандарт 2 «Планування державного фінансового контролю»; Стандарт 3 «Організація та виконання контрольних заходів»; Стандарт 4 «Документування результатів та формування матеріалів кон-

Сяні і. предмет і система фінансового права як галузі права

У бюджетній сфері доцільно згадати Кодекс належної прак­тики щодо забезпечення прозорості в бюджетно-нодатковій

рфгрі (Сосіс от С-оосІ Ргасіісен он І-'ікса І Тпіпкрагепсу) — стан-днрт, розроблений Міжнародним валютним фондом, рекомепдо-ІШіїиіі для використання національними урядами при запрова­дженні політики у сфері функціонування державних фінансів. Кодекс закріплює, що в основу функціонування має бути покла­демо чотири принципи: 1) чіткий і прозорий розподіл компетен­ції між державою і недержавним сектором економіки, різними ріннями та гілками державного управління (даний розподіл пе­редбачає чітку правову основу управління державними фінан­сами); 2) уряд має взяти на себе зобов'язання щодо оприлюд­нення повної та достовірної інформації стосовно державних фінансів; 3) відкритість підготовки й виконання бюджету, звіт­ності; 4) забезпечення можливостей громадського та незалеж­ного контролю за інформацією у сфері державних фінансів.

На фінансових ринках суттєву роль відіграють процеду­ри фінансового моніторингу. Спеціальна фінансова комісія з проблем відмивання коштів ФАТФ (РАТР) розробляє заходи, спрямовані на боротьбу з відмиванням коштів; розповсюджує рекомендації та надає технічну допомогу державам у розробці й експертизі відповідного законодавства; проводить інспекції у державах—членах ФАТФ з метою перевірки виконання її реко­мендацій та стану справ у боротьбі з відмиванням коштів; про­водить семінари й конференції.

У 1990 р. ФАТФ представила Спеціальну програму бороть­би з відмиванням коштів, що складається із 40 рекоменда­цій. Відтоді зазначені рекомендації двічі переглядали (1996 та 2003 рр.), до них відпрацьовують пояснення й додатки. Рекомен-

трольних заходів, порядок їх опрацювання і використання»; Стандарт 5 «Здійснення контрольних заходів в умовах електронного зберігання і оброб­ки інформації, яка підлягає дослідженню»; Стандарт 6 «Оцінка стану внут­рішнього фінансового контролю»; Стандарт 7 «Попередження правопору­шень з боку суб'єктів державного фінансового контролю та їх службових осіб»; Стандарт 8 «Оприлюднення результатів державного фінансового контролю». Стандарт9 «Взаємодія з правоохоронними органами» затверджено на­казом Головного контрольно-ревізійного управління України від 1.4,07.2004 р. № 185. Документ визначає основні засади взаємодії суб'єктів державного фінансового контролю з правоохоронними органами стосовно планування, організації та проведення контрольних заходів, документування, передачі й розгляду їх результатів, а також механізм зворотного інформування.