Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

358 Модуль 2. Бюджетне право

§ 6. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб представляє наці­ональну систему страхування вкладів. За світовою практикою, це створена та офіційно визнана на території окремої держави система страхування внесків (депозитів) фізичних осіб до фі­нансово-кредитних установ, правовий статус якої визначається національним законодавством із врахуванням закріплених між­народних стандартів.

Започаткування таких систем страхування датується 1934 р., ко­ли у СІІІЛ одним із шляхів подолання кризи економіки (зокрема в банківському секторі) визнали створення системи страхування депо­зитів. Створена Федеральна корпорація по страхуванню банківських внесків стала найстарішим нині інститутом по управлінню системою страхування внесків. За останні ЗО років системи страхування внес­ків приватних осіб були введені в більшості розвинених країн світу. Основною причиною для розповсюдження цієї практики стали бан­ківські кризи, що відбулися протягом 80—90-х років XX ст. З середи­ни 90-х років обов'язкові системи страхування почали вводитися в країнах, що увійшли нині до ЄС: Польщі, Угорщині, Чехії, Румунії, Болгарії, Литві, Естонії, Латвії; а також в країнах СНД: Україні, Ка­захстані, Росії.

Значну роль у створенні обов'язкових систем страхування в Європі (вони започатковані у Фінляндії, Великобританії, Болга­рії, країнах ІЗалтії всього більш ніж в 60 країнах світу) зіграла Ди­ректива 9/і/19/ІІС (мфопейського парламенту і Ради «Про системи гарантування депозитів» від ЗО травня 1994 р. Директива встанови­ла, що кожна держава — член ЄС здійснює контроль за створенням і офіційним визнанням на своїй території однієї або декількох систем гарантування депозитів. Без участі в системі страхування внесків, що одержала офіційний статус в державі, яка-небудь кредитно-фінансо­ва установа не має права приймати внески, незважаючи на наявність дозволу на банківську діяльність (хоча Директивою встановлений ряд виключень із загальної вимоги). Директивою була закріплена і сума, якою повинні покриватися сукупні депозити кожного вкладни­ка відповідними схемами гарантування, в розмірі до 20000 екю у разі недостатності депозитів (ст. 7). Раз на п'ять років залежно від еконо­мічної і монетарної ситуації і розвитку банківського сектора сума мо­же переглядатися.

Прийняті міжнародні стандарти у сфері гарантування депозитів фізичних осіб базуються на співвідношенні розміру відшкодування і

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 359

ІШІІ. Зокрема Міжнародний валютний фонд визначає достатність мі дві кодування за внесками на рівні 1—2 часток ВВП на одного жи­теля. У країнах Західної Європи цей показник коливається від 0,3% у І Іорвегії і 0,5% у Швейцарії до 1,2 в Швеції і 1,4 у Великобританії'.

В Україні ця система була запроваджена на виконання Ука­зу Президента України від 10 вересня 1998 р. № 996/98, яким було передбачено утворення Фонду гарантування вкладів фізич-них осіб, створюваного з метою забезпечення захисту інтересів фізичних осіб — вкладників банків2. Нині він функціонує на за­садах, визначених Законом України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» від 20 вересня 2001 р. № 2740-ІП (зі зміна­ми). Фонд є державною спеціалізованою установою, що виконує функції державного управління у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та представляє національну систему страхування вкладів.

Фонд гарантує компенсацію коштів за вкладами, у тому чис­лі відсотки, у розмірі загальної суми вкладів (вклади менше 1 гри не підлягають відшкодуванню). Первинна сума гарантування встановлювалася на рівні 500 гри і поступово зросла до 50 тис. грн. Фінансова криза спричинила перегляд показників гарантій­ного страхування, і відповідно до її. 8 Закону України «Про пер­шочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фі­нансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31 жовтня 2008 р. № 639-УІ гранична межа гарантованого державою страхування за вкладами фізичних осіб становить 150 тис. грн.

Гарантії надаються за вкладами фізичних осіб у банках Украї­ни, що є учасниками Фонду (на початок 2009 р. їх нараховуєть­ся 183). У разі порушення банком — учасником Фонду вимог Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» його відносять до категорії тимчасових учасників Фонду. Фонд не відшкодовує гарантовану суму за вкладами фізичних осіб у банку, переведеному до категорії тимчасового учасника Фонду, якщо ці вклади були залучені ним із дати отримання повідом-

1 Турбанов А. В. Концептуальньїє основи создания и фуіікциоііирпваиин системи страхований банковских вкладов в Российской Федерацій і (адмппи- стративно-финансовмй аспект) / А. В. Турбанов. М.: Манускрипт, 2003. С. 26-27.

2 Офіційний сайт Фонду гарантування вкладів фіаичних осіб | Клектрон- ний ресурс]. — Режим доступу : пКр://\у\у\у.Ід.огк.па