Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

618 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

ної політики країни. Вона спрямована на виконання головних завдань: забезпечення стабільності економічного зростання, стримування зростання безробіття та інфляції, підтримку пла­тіжного балансу. Відповідно до законодавства, НБУ провадить валютне регулювання, визначає порядок виконання операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали лі­цензію Національного банку на валютні операції. НБУ забезпе­чує управління золотовалютними резервами держави, здійсню­ючи валютні інтервенції шляхом купівлі-продажу валютних цінностей на валютних ринках із метою впливу на курс націона­льної валюти щодо іноземних валют і на загальний попит і про­позицію грошей в Україні.

Із грошово-кредитною політикою тісно пов'язане і виконан­ня такої функції, як банк банків. Функція головного банку охоп­лює три взаємопов'язані напрями: відкриття кореспондентських рахунків та супроводження міжбанківських розрахунків; прове­дення рефінансування банків; застосування інструментів рин­кової інтервенції для забезпечення контрою над грошовою ма­сою або відсотковими ставками.

Окрім того, центральний банк веде рахунки органів держав­ної влади, сальдо яких фігурує в його пасиві, й держава та дер­жавна влада у принципі не можуть бути дебіторами. Найістотні­шим є, відповідно, рахунок держави, на якому відбувається рух надходжень та виплат. У деяких країнах — Франції, Німеччині, Іспанії, Італії — надходження та видатки забезпечує Казначей­ство, а центральний банк лише реєструє їх. Казначейство Вели­кої Британії також має відкритий рахунок на всій території кра­їни, однак надходження й видатки гарантує Центральний банк. У США, навпаки, приватні банки здійснюють інтервенцію в си­стему державних рахунків. В Україні касове виконання бюдже­ту забезпечується через Єдиний казначейський рахунок, облі­ковуваний у НБУ.

Центральний банк також бере участь в управлінні депозита­ми й державними платежами, у фінансуванні держави або орга­нів управління державою (безпосередньо чи опосередковано). В його активі фігурують зобов'язання Міністерства фінансів; банки консультують державу з приводу емісій та їх реалізації, забезпечують торги та організують синдикати з придбання по­зичок, управляють боргами й виплатами з купонами тощо.

619

Глава 23. РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ЯК ПРЕДМЕТ...

Спої функції Нацбанк викопує завдяки платні нормотвор-чоапі, оскільки саме пормотворчі повноваження цсптробапку надають його рішенням значення загальнообов'язкових пранил поведінки для учасників баикіисі.ких відносин.

.'Зокрема, відповідно до ст. 56 ЗУ «Про І Іаціопа./и.пип банк України», НБУ видає нормативно-правові акти з питані., на­лежних до його повноважень, які є обов'язковими для органів державної влади і органів місцевого самоврядування, банків, підприємств, організацій та установ незалежно від форм влас­ності, а також для фізичних осіб. Такі акти видають у фор­мі постанов Правління Національного банку, а також інструк­цій, положень, правил, затверджуваних постановами Правління І Іаціонального банку. Нормативно-правові акти НБУ підляга­ють обов'язковій державній реєстрації в Міністерстві юстиції України та набувають чинності відповідно до законодавства України.