Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 25. Правові засади валютного регулювання та валютного... 709

2) забезпечує виконання уповноваженими банками функцій зі здійснення валютного контролю згідно з Декретом та іншими актами законодавства України.

Державна податкова адміністрація України провадить фі­нансовий контроль за валютними операціями, здійснюваними резидентами та нерезидентами на території України. Згідно з її. 1 ст. 8 ЗУ «Про державну податкову службу її Україні», функ­цією Державної податкової адміністрації України є безпосереднє провадження контролю, а також організація роботи Державних податкових адміністрацій та Державних податкових інспекцій, пов'язаної з контролем за дотриманням законодавства про валют­ні операції.

Міністерство транспорту та зв'язку України здійснює кон­троль за дотриманням правил поштових переказів і пересилан­ням валютних цінностей через митний кордон України.

Державна митна служба України наглядає за дотриманням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

Агенти валютного контролю, на підміну під органів валю­тного контролю, не мають права видавати порматнвпо-правові акти, що регулюють питання у сфері валютного контролю. їх компетенція обмежується реалізацією контрольних повнова­жень за дотриманням валютного законодавства резидентами і нерезидентами. Прикладом нормативного закріплення такої ком­петенції у сфері валютного контролю може бути Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, на­ціональному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затверджене постановою Прав­ління НБУ від 09.08.2002 р. № 297 (зі змінами).

Відповідно до п. 1.2 Положення про валютний контроль, за­твердженого постановою Правління НБУ від 08.02.2000 р. № 49 (зі змінами), функції агента валютного контролю — це обов'яз­ки уповноваженого банку, іншої фінансової установи та націо­нального оператора поштового зв'язку, які отримали від На­ціонального банку генеральні ліценції на валютні операції, зі здійснення контролю за такими операціями, що їх проводять резиденти й нерезиденти через ці установи.

Зміст валютного контролю, здійснюваного агентами, поля­гає в запобіганні уповноваженими банками, іншими фінансови­ми установами та національним оператором поштового зв'язку

710 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

проведенню резидентами і нерезидентами через ці установи не­законних валютних операцій та/або у своєчасному інформуван­ні уповноваженими банками, іншими фінансовими установами та національним оператором поштового зв'язку у випадках та в порядку, встановлених законодавством, зокрема нормативно-правовими актами НБУ, відповідних державних органів про по­рушення резидентами і нерезидентами законодавства, пов'яза­ного із проведенням валютних операцій.

§ 4. Відповідальність за порушення валютного законодавства

Відповідальність за порушення валютного законодавст­ва це юридична відповідальність, що полягає у застосуванні до правопорушника передбачених санкціями норм валютно­го законодавства заходів державного примусу, які виража­ються у формі кари організаційного або майнового характе­ру. Застосування заходів відповідальності пов'язане з владним державним примусом, оскільки санкції за порушення норм ва­лютного законодавства застосовують органи валютного контро­лю, що входять до структури державних органів.

Суб'єктами валютних правопорушень можуть бути як ре­зиденти, так і нерезиденти. Деякі заходи застосовують лише до юридичних осіб. Характер та обсяг державно-примусових захо­дів визначено в санкціях норм законодавчих актів, регулятивна дія яких пов'язана зі сферою валютних відносин.

Об'єктом валютних правопорушень можуть стати порядок здійснення валютних, розрахункових операцій тощо, які зага­лом можуть впливати на стійкість національної валюти й еконо­мічну безпеку держави. Зокрема, згідно зі ст. 16 Декрету Кабіне­ту Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», об'єктом валютного правопорушення є незаконні скуповування, продаж, обмін чи використання валют­них цінностей як засобу платежу або як застави. За вчинення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії), якщо відповідно до Декрету та інших актів валютного законодавства наявність тако­го дозволу (ліцензії) є обов'язковою, притягують до адміністра­тивної або кримінальної відповідальності згідно з чинним зако­нодавством України.