Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

584 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

Глава 22. Правовідносини у сфері публічного кредиту...

585

Номінальна вартість облігацій зовнішніх державних позик Украї­ни може бути виражена в національній або конвертованих іно­земних валютах. Облігації зовнішніх державних позик України оплачують лише в конвертованій іноземній валюті відповідно до умов їх випуску.

Облігації зовнішніх державних позик України випускають відсотковими або з нульовим купоном, дисконтними. Вони мо­жуть бути іменними чи на пред'явника, з вільним або обмеже­ним колом обігу. Емітентом облігацій зовнішніх державних по­зик України є держава, що діє через Кабінет Міністрів України, в особі Міністерства фінансів України. Міністр фінансів Украї­ни підписує від імені держави відповідні документи та угоди, пов'язані з випуском, обігом і погашенням облігацій зовнішніх державних позик України.

Україна вийшла на міжнародні ринки капіталів у серпні 1997 р., випустивши єврооблігації терміном на один рік загальною сумою 396 млн доларів США під 12% річних. Попри нестабільність, у жовт­ні 1997 р. удалося залучити додатково ще 99 млн доларів США за фідуціарною позикою під 10% річних. Додатково протягом цього ро­ку Україна отримала 310 млн доларів у вигляді позики від міжнарод­них організацій. Залучених коштів практично вистачило для покрит­тя виплат за іноземними борговими зобовязаннями на суму 680 млн доларів США. ТІетто-показпик фінансування за рахунок зовнішніх джерел становив у 1997 р. тільки 5% загального розміру дефіциту1.

За терміном обігу держанні облігації України можуть бути: довго­строкові — понад п'ять років; середньострокові — від одного до п'яти років; короткострокові — до року.

За способом виплати доходів облігації класифікують на: відсотко­ві облігації — облігації, за якими передбачено виплату відсоткових доходів; цільові облігації — облігації, виконання зобов'язань за яки­ми дозволено товарами та/або послугами, відповідно до вимог, уста­новлених умовами розміщення облігацій; дисконтні облігації — облі­гації, які розміщують за ціною, нижчою за їх номінальну вартість. Різницю між ціною придбання та номінальною вартістю облігації ви­плачують власникові облігації під час її погашення, і вона становить дохід (дисконт) за облігацією.

Дохід за облігаціями усіх видів виплачують відповідно до умов їх випуску. Виплату доходів і погашення державних облігацій України здійснюють грошима або державними облігаціями України інших ви-

' Міжнародні фінанси / за ред. 0.1. Рогача. — К.: Либідь, 2003. — С. 733.

дім за згодою сторін. Дохід за облігаціями цільових позик (безвідсот-коїіі облігації) не виплачують. Платникові такої облігації падають Право па придбання відповідних товарів або послуг, під які випущеік) позики. Якщо ціна товару па момент ного одержання перевпщуваі п-мс вартість облігації, то власник одержує товар за ціною, зазначеною на облігації, а під час одержання дешевшого товару отримує різницю між вартістю облігації та ціною товару.

За видами державні облігації України можуть бути: іменними; па пред'явника.

За способом розміщення: у документарній формі; у бездокумен-тарпій формі.

Окрім того, державні облігації можуть існувати у вигляді елект­ронних записів на відповідних електронних рахунках у системі елек­тронного обігу цінних паперів. Кожен такий випуск оформлюють глобальним сертифікатом на відповідний електронний рахунок. Сер­тифікат зберігається в НБУ. Державну облігацію у вигляді електро­нного запису вважають придбаною з моменту реєстрації її набувача 11аціональним банком. У разі придбання юридичною особою кількох державних облігацій па загальний обсяг придбання оформлюють сер­тифікат, у якому, крім реквізитів, зазначанні, кількість та вартість державних облігацій, що перебувають у держателя.

У 2009 р. Міністерству фінансів України надано право здій­снювати за рахунок коштів Єдиного казначейського рахунку купівлю облігацій внутрішньої державної позики з одночасним зобов'язанням їх продажу, що забезпечуватиметься заставою цих облігацій, із подальшим поверненням коштів єдиного казначей­ського рахунку до кінця року. Порядок здійснення таких опера­цій встановлює Кабінет Міністрів України.

Місцеві фінансові органи мають право в порядку, встанов­леному відповідною місцевою радою, здійснювати за рахунок тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів купівлю облігацій внутрішньої державної позики і облігацій, емітованих відповід­ними радами, з одночасним зобов'язанням їх продажу, що забез­печуватиметься заставою цих облігацій, із подальшим повер­ненням коштів місцевих бюджетів до кінця року.

Іншою формою оформлення державного кредиту с: казначей­ські зобов'язання.

Казначейське зобов'язання України держанії і їй цінний папір, що розміщується лише на добровільних засадах серед фі­зичних осіб, засвідчує факт заборгованості Державного бюдже­ту України перед власником казначейського зобов'язання У краї-