Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

80 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування має здійснюватися шляхом використання муні­ципального фінансового менеджменту, скорочення неефектив­них видатків та вдосконалення програмно-цільового методу їх фінансування. Диверсифікація фінансових ресурсів органів міс­цевого самоврядування дасть змогу мінімізувати ризики, пов'я­зані із залежністю від надходжень із державного бюджету до міс­цевих бюджетів, а також ризики зменшення обсягів надходжень від тих джерел доходів, на які впливають зміни в економічній кон'юнктурі й політичному середовищі.

§ 5. Діяльність міжнародних фінансових інституцій

На міжнародному рівні економічна, в тому числі фінансова, інтеграція, зумовлена дією такого визначального чинника, як глобалізація економічних відносин між країнами світу. Через те рівень міжнародної економічної інтеграції набуває суттєвих ознак економічного і політичного самовизначення держав або їх спільнот, включення економік окремих країн до світових еконо­мічних організацій. І саме ці процеси глобалізації є додатковим стимулом для формування ефективної системи конкурентоспро­можної економіки України.

Міжнародні організації, діяльність яких зосереджена у сфері валютно-кредитних та фінансових відносин, мають розгалуже­ну інституційну структуру. Одні з них, наділені значними пов­новаженнями та фінансовими ресурсами, здійснюють регулю­вання міжнародних валютно-кредитних і фінансових відносин. Другі забезпечують збирання інформації, статистичний аналіз та випускають науково-дослідні видання з актуальних питань фінансової діяльності. Треті становлять форум для міждержав­ного обговорення, узгодження інтересів та відпрацювання реко­мендацій із проблем фінансового регулювання. Але у будь-якому разі ці організації об'єднує спільна мета — розвиток співробітниц­тва та забезпечення цілісності й глобалізації суперечливої світо­вої економіки.

І. До міжнародних фінансових організацій, що мають гло­бальне значення, належать інституції ООН, які спеціалізують­ся на проблемах міжнародних фінансових і валютно-кредитних відносин. Зокрема, сюди можна зарахувати групу Всесвітнього

81 Глава 2. Публічна фінансова діяльність

банку (далі — ВБ), Світову організацію торгівлі, Міжнародний пал ютічий фонд тощо. Окрім них, у складі Генеральної Асамблеї ООН функціонують ряд комітетів, діяльність яких безпосеред­ньо пов'язана з фінансовими питаннями, зокрема: Комітет із економічних і фінансових питань, Комісія ООН з права міжна­родної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), Комісія з міжнародного права (далі — КМП), Комітет з інвестицій.

Всесвітній банк (ВБ) (Тпе \¥ог1с! Ьапк) — багатобічна кре­дитна установа, розташована у Вашингтоні (США), заснова­на 1 липня 1994 р. на конференції у Бреттон-Вудс (штат Нью-Гемпшир) за участю представників урядів 44 держав1. Членами ВБ є 184 країни світу, зокрема Україна, представництва відкри­то більш як у 100 країнах світу.

ВБ є одним із найбільших у світі джерел допомоги з метою розвитку. Його основна мета полягає в підтримці бідних груп населення і бідних країн. Втіленню цього сприяє структура ВБ, що складається із шести тісно пов'язаних між собою організа­цій, які входять до системи ООН. Разом вони покликані надава­ти фінансову допомогу країнам, що розвиваються, за рахунок розвинених країн.

Окрім власне В Б, до його групи входять Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародна фінансова кор­порація (МФК), Міжнародний центр із врегулювання інвес­тиційних суперечок (МЦВІС), Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Багатобічне агентство з інвестиційних гарантій (БАІГ). Об'єднавши під своєю егідою ці структури, ВБ перетворився на найбільший у світі інвестиційний інститут. На частку його групи припадає не менше половини загального річного обсягу коштів, що їх виділяють усі міждержавні організації країнам, які розви­ваються.

Наприклад, Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) (Іпіегпаїлопаї Вапс Ьг Кесоїтзгтисгіоп апсі Беуеіорпіепг., ІВБО), утворений у 1945 р., має на меті: сприяти реконструкції та розвитку країн-членів шляхом заохочення капіталовкладень для виробничих цілей; сприяти довгостроковому збалансовано­му зростанню міжнародної торгівлі; заохочувати приватні іно­земні капіталовкладення, надавати позики для виробництва.

1 Офіційний сайт Всесвітнього банку : [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьи,|к//\лг\у\у.тоог1(1Ьапк.ог8/іс$і<1/

6-219