Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

530 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

В інших випадках платники податків самостійно визначаюті. черговість та форми задоволення претензій кредиторів за ра хунок активів, вільних від заставних зобов'язань забезпечення боргу. Якщо такого платника податків визнано банкрутом, чер говість задоволення претензій кредиторів установлює законо давство про банкрутство. Стягувати податковий борг за вико навчими написами нотаріусів не дозволяється (підпункт 3.1.2 Закону). Правові механізми застосування юридичної відпові­дальності за порушення податкового законодавства, зокрема фі­нансової, деталізовано на рівні підзаконних відомчих актів1.

також несе іншу відповідальність, визначену законом, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податку, збору (обов'язкового платежу) до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платника податків, збо­рів (обов'язкових платежів) звільняють від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів до бюджетів та державних цільових фондів, зокрема від нарахованої пені або штрафних санкцій. Однак не вважа­ється порушенням термінів зарахування податків і зборів (обов'язкових пла­тежів) з вини банку, якщо воно стало наслідком регулювання НБУ економіч­них нормативів такого банку, що призводить до браку вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку для здійснення зарахування. Якщо в майбутньому банк або його правонаступники відновлять платоспро­можність, відлік термінів зарахування податків, зборів (обов'язкових плате­жів) розпочинається з моменту такого відновлення.

1 Штрафні санкції податкові органи нараховують згідно з Інструкцією про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами Державної податкової служби, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 17.03.2001 р. № 110 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 23.03.2001 р. за № 268/5459 (зі змінами). Використовуються у роботі податкових органів й інші відомчі акти. Порядок оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та по­запланових перевірок із питань дотримання податкового, валютного та іншо­го законодавства, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 10.08.2005 р. №327, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25.08.2005 р. за № 925/11205; Порядок оформлення результатів до­кументальних перевірок щодо дотримання податкового та валютного законо­давства суб'єктами підприємницької діяльності -фізичними особами, затвер­джений наказом Державної податкової адміністрації України від 11.06.2004 р. № 326, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.06.2004 р. за №803/9402; Порядок направлення органами державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосу­вання штрафних (фінансових) санкцій, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 21.06.2001 р. № 253, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.07.2001 р. за № 567/5758.

ГЛйіа 20. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА 531