Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

474 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

Для переходу на спрощену систему оподаткування, облі­ку та звітності суб'єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу Державної податкової служби за місцем держав­ної реєстрації. При цьому підприємство зазначає, яку ставку єдиного податку воно обрало. Заяву подають не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обо­в'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності можна приймати не частіше одного разу за календарний рік. Орган Державної податкової служби зобов'я­заний протягом 10 робочих днів безоплатно видати свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати письмову мотиво­вану відмову.

За результатами господарської діяльності за звітний (податко­вий) період (квартал) суб'єкти малого підприємництва—юри­дичні особи подають до органу Державної податкової служби до 20 числа місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, розрахунки про сплату єдиного податку, акцизного збору і в ра­зі обрання ними єдиного податку за ставкою 6% — розрахунок про сплату ПДВ, а також платіжні доручення на сплату єдиного податку за звітний період із позначкою банку про зарахування коштів1. Суб'єкти підприємницької діяльності—фізичні особи, що є платниками єдиного податку, мають право не застосовува­ти електронні контрольно-касові апарати для проведення розра­хунків зі споживачами.

Відповідальність. У разі порушення вимог, установлених ст. 1 Указу, платник єдиного податку має перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності починаючи з наступ­ного звітного періоду (кварталу). Суб'єкти малого підприємниц­тва несуть відповідальність за правильність обчислення, своє­часність подання розрахунків та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством України.

У разі несвоєчасного перерахування збору на обов'язкове дер­жавне пенсійне страхування суб'єктами підприємницької діяль­ності, які працюють за спрощеною системою оподаткування та

1 Порядок складання розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом ма­лого підприємництва-юридичною особою. Затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2003 р. № 98 // Офіційний вісник України. - 2003. - № 12. - С. 558.

475

Глава 18. СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

миють найманих працівників (відповідно, зобов'язані утримува­ти та перераховувати до Пенсійного фонду 1—2% із сукупного оподатковуваного доходу цих найманих працівників та подава­ні розрахунок зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове дер­жані іе пенсійне страхування1), на таких платників накладають штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян за кожне неподання або затримку.

§ 2. Патентування деяких видів підприємницької діяльності

Патентування деяких видів підприємницької діяльності, як і сплата єдиного податку або єдиного сільськогосподарського податку, є складовою спрощеної системи оподаткування, оскіль­ки передбачає можливість шляхом сплати вартості торгового патенту уникнути необхідності сплачувати ряд податків та обо­в'язкових платежів, від яких звільнено і платників єдиного по­датку. Плата за торговий патент с одним із власних джерел до­ходів місцевих бюджетів.

Торговий патент— це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурно­го (відокремленого) підрозділу займатися передбаченими зако­нодавством видами підприємницької діяльності. Разом із тим торговий патент не засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність.

Згідно із ЗУ «Про патентування деяких видів підприємниць­кої діяльності» від 23.03.1996 р. № 98/96-ВР (зі змінами) (да­лі — Закон), об'єктом патентування є:

  • торговельна діяльність2 за готівкові кошти, а також із ви­користанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України;

  • діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (зокре­ма операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з кредитними картками);

1 Наприклад, див.: Лист Пенсійного фонду України під 18.02.2003 р. № 259/к-б.

2 Під торговельною діяльністю Закон розуміє роздрібну та оптову тор­ гівлю, діяльність у торговельно-виробпичій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, з використанням інших готівкових платіжних засобів та кредитних карток.