Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 347

використання коштів Пенсійного фонду України в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій; звертатися до госпо­дарських судів із заявою щодо порушення справ про банкрутство платників страхових внесків.

У межах виконання контрольної та охоронної функції орга­ни Пенсійного фонду України мають право застосовувати фінан­сові санкції, передбачені законом; стягувати з платників страхо­вих внесків їх несплачені суми; порушувати в установленому законом порядку питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про загальнообов'язко­ве державне пенсійне страхування. Стягнення фінансових санк­цій базується на положеннях Закону України «Про порядок по­гашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» та визначається нормативно-правовими актами Пенсійного фонду України.

З метою забезпечення постійного і всебічного контролю за сплатою обов'язкових платежів між Пенсійним фондом України, Державною податковою адміністрацією України та Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України налагоджено систему обміну інформацією, що успішно працює останні декілька років.

§ 3. Порядок правового забезпечення загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та тимчасової втрати працездатності

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування на ви­падок безробіття являє собою систему прав, обов'язків і гаран­тій, що передбачає матеріальне забезпечення на випадок безро­біття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'яз­кового державного соціального страхування України на випа­док безробіття.

Цей Фонд є публічним цільовим страховим фондом, центра­лізованим за своїм призначенням, некомерційною самоврядною організацією. Оскільки його ресурси не включаються до Держав­ного бюджету України, зазначений фонд є позабюджетним.

Нормативно-правовою базою його діяльності виступають Конституція України, закони України «Про зайнятість населен­ня» від 1 березня 1991 р. №803-ХП (зі змінами), «Про розмір

348

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соці­ального страхування» від 11 січня 2001 р. № 2213-Ш (зі зміна­ми), «Про загальнообов'язкове соціальне страхування на випа­док безробіття» від 2 березня 2000 р. № 1533-Ш (зі змінами)1 (далі — Закон) та ін.

Фонд загальнообов'язкового державного соціального стра­хування України на випадок безробіття був зареєстрований при Міністерстві праці і соціальної політики у 1996 р. Метою його створення визначено фінансування програм зайнятості населен­ня, управління страхуванням на випадок тимчасової незайня­тості, акумуляції страхових внесків, контролю за використан­ням кошті и для падання соціальної допомоги2. Основою системи соціального страхування захисту на випадок безробіття стали внески від підприємств до Державного фонду сприяння зайня­тості населення, правонаступником якого став Фонд загально­обов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Формування коштів Фонду здійснюється за рахунок страхо­вих внесків страхувальників (роботодавців, застрахованих осіб); асигнувань з державного бюджету; сум фінансових санкцій за порушення соціального законодавства; благодійних внесків під­приємств, установ, організацій та фізичних осіб тощо.

На запровадження зазначеного закону Державною службою зайнятості виконавчою дирекцією Фонду сформовано реєстр платників страхових внесків па загальнообов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

Чинне законодавства визначає декілька напрямів соціально­го страхування, а саме:

допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її випла­та для організації безробітним підприємницької діяльності;

  • допомога по частковому безробіттю;

  • матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного;

1 Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­ вання на випадок безробіття» під 2 березня 2000 р. № 1533-ІП// Відомості Верховної Ради. — 2000. № 22. Сі. 171 (зі змінами).

2 Офіційний сайт Державної служби зайнятості України та Фонду за­ гальнообов'язкового державного соціального страхування України на ви­ падок безробіття [Електронний ресурс]. Режим доступу : ЬМр:// чтпм.Асг. ^оу.иа/