Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uroky_derzhavnoyi_movy.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

Чому в сполученнях закон Архімеда, закон Ньютона перше слово пишуть з малої літери, а не з великої?

У документах державного значення, коли йдеться про конкретний закон, це слово починається з великої літери: Закон України “Про вищу освіту”. Якщо ж воно не пов’язується з якимось конкретним законом або виступає в множині (керуємося чинним законом, за нашими законами), то пишеться з малої літери. Закон Архімеда, закон Ньютона – загальні назви, що належать до термінів, а в такому разі, як радять мовознавці, з великої літери треба писати лише прізвище.

* * *

Як правильно – чистьте чи чистіть?

Оскільки в 2-й особі однини наказового способу дієслово чистити має форму чисть, то в 2-й особі множини воно закінчується на -те: чистьте. Отак і правильно.

* * *

Тягнути, тягти. Яке з цих дієслів нормативне, а яке – ні?

У сучасній українській літературній мові обидві форми вважаються нормативними і вживаються паралельно.

* * *

Стелиться і стелеться

Я натрапляв у текстах на дієслова стелиться і стелеться. Мабуть, одне з них хибне?”

Якраз і ні. Це два варіанти одного дієслова; від стелитися 2-га особа однини теперішнього часу – стелиш, а від дієслова слатися – стелеш.

* * *

Правопис графічних скорочень

Прошу розповісти про правопис графічних скорочень”.

Умовні графічні скорочення вимовляються повністю й подаються усічено на письмі. На місці скорочення ставляться крапки, при цьому зберігається написання великих та малих літер і дефісів, як і в повних назвах: півн.-сх. (північно-східний), півд.-зах. (південно-західний), Півн. крим. канал (Північнокримський канал), с.-д. – соціал-демократичний, с. г. – сільське господарство.

До найпоширеніших загальноприйнятих скорочень належать такі: акад. – академік, вид. – видання, гр. – громадянин, доц. – доцент, ім. – імені, і т. ін. – і таке інше, і под. – і подібне, напр. – наприклад, н. е. – нашої ери, до н. е. – до нашої ери, о. – острів, обл. – область, оз. – озеро, проф. – професор, р. – рік, річка, с. – село, сторінка, ст. – станція, сторіччя, т. – том.

Запам’ятайте: не ставиться крапка між подвоєними буквами, що вказують на множину: рр. – роки, тт. – томи, а також при скорочених назвах мір: м – метр, мм – міліметр, см – сантиметр, км – кілометр, кг – кілограм.

Якщо при графічному скороченні ми беремо початок і кінець слова, то на місці пропущених букв має бути дефіс: б-ка – бібліотека, вид-во – видавництво, ін-т – інститут, л-ра – література, р-н – район, т-во – товариство, ф-ка – фабрика.

***********************************

Префікси де-, дез-, диз-, дис-

Який саме голосний писати в них, залежить від значення слова.

Префіс де – означає: а) віддалення, виділення, скасування, припинення, усунення чого-небудь: дестабілізація; б) рух донизу, зниження: девальвація. Дез- виражає дію – знищення, видалення, спотворення чогось: дезінтеграція, дезорієнтація. Префікси диз- і дис -позначають поділ, розлад, позбавлення, утруднення, втрату, надають поняттю негативного або протилежного змісту: дизасоціація, дислокація, дискваліфікація, дисгармонія.

Мана – манна

Треба розрізняти правопис і значення слів: бона (паперові гроші, що вийшли з обігу) – бонна (вихователька, гувернантка), біль (страждання) – білль (законопроект), була (наголос на другому складі, жін. рід від бути) – булла (папська грамота), Віла (столиця Вануату) – вілла (комфортабельний будинок за містом), пана (род. відмінок іменника пан) – панна (дівчина), міра (одиниця виміру) – мірра (ароматна смола), мана (привид, ілюзія) – манна (крупа, каша), гама (музичний термін; переносно: послідовний ряд якихось однорідних або відмінних одне від одного предметів, явищ: гама барв, гама настроїв) – гамма (назва третьої літери грецького алфавіту; складник низки термінів – гамма-проміння, гамма-спектр, гамма-функція тощо), мото... (частина складного слова, що означає “моторний”, наприклад, мотоклуб і под.) – мотто (епіграф, гасло, дотепний вислів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]