Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uroky_derzhavnoyi_movy.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

Казки братів Грімм чи братів Гріммів

“Як сказати грамотно: “Я купив синові казки братів Грімм” чи “братів Гріммів”?”

Зі словами брати або сестри прізвища іншомовного походження виступають в однині: брати Грімм. У непрямих відмінках у такому разі прізвище залишається незмінним: братів Грімм, братам Грімм. Отже, правильно: казки братів Грімм або казки Гріммів (без іменника брати).

У звороті брат і сестра іншомовні прізвища звичайно ставлять у формі множини: брат і сестра Шлегелі.

* * *

Приймати участь

“Чи можна паралельно з висловом брати участь уживати приймати участь?”

З погляду сучасної літературної мови годиться користуватися тільки словосполученням брати участь. Звороти приймати участь, приймати до уваги (до відома, до серця) вважаються за помилкові. Щоб вони стали нормативними, потрібно дієслово приймати замінити на брати (брати до уваги). Негаразд буде по-українському сказати прийняти пропозицію, треба: схвалити пропозицію, якщо присутні на зборах поставилися до запропонованого прихильно, й ухвалити пропозицію, коли вона стала резолюцією зібрання. Узагалі, замість вислову прийняти постанову краще вживати дієслова ухвалити або постановити. Так само ухвалити закон.

Слово приймати на місці там, де воно передає зміст одержувати, брати (“Хліб святий приймаємо, а вас послухаємо” – Григорій Квітка-Основ’яненко), зараховувати до установи, закладу, організації (“Прийняли його в “Молоду гвардію” одним з перших” – з газети), забирати щось звідкись (“Прийняла зі столу посуд” – з журналу), давати комусь притулок, пригощати (“Прийняв його Бородай на зиму за харч та одежу” – Панас Мирний) тощо.

* * *

Притому, притім

“Коли писати притому, притім разом, а коли окремо?”

Як сполучники ці слова вживаються в приєднувальних конструкціях, реченнях, що доповнюють, уточнюють попереднє повідомлення, думку. Виступають синонімами вислову до того ж і пишуться разом. “За моїми відомостями, вони в саду, і притому в найкращому настрої” (Іван Микитенко).

При тому, при тім – займенник з прийменником. Пишуться окремо. “При тому бунті я мав згубити корону і голову, але не згубив ні тієї, ні другої” (Леся Українка), “При тім командирові я і воював” (з живих уст).

* * *

Діалект, наріччя, говірка

“Чим відмінні одне від одного слова діалект, наріччя, говірка?”

Діалект – місцевий різновид загальнонародної мови, об’єднання близьких за структурою говірок.

Наріччя – сукупність таких різновидів (діалектів, говорів) на більшій території.

Говірка – різновид, поширений на маленькій території (в одному чи кількох селах).

Алмаз і діамант

“Чим схожі, а чим відмінні між собою іменники алмаз і діамант?”

Схожі тим, що це коштовності, скарби, самоцвіти.

Алмаз – 1. Мінерал, який блиском і твердістю перевершує всі інші мінерали. Кристали алмазу, вуглець існує в природі у вигляді алмазу та графіту. 2. Окремий коштовний камінь; його осколок, використовуваний для різання скла й інших технічних потреб.

А діамант – відшліфований і гранований алмаз. “Деякі дами були в діамантах, декольтовані, мов на бал” (Леся Українка), “На фіолетовому оксамиті лежав золотий перстень. Маленькими зірочками виблискували на ньому три діаманти” (Олександр Бойченко). Хоч інколи в текстах трапляється запозичене з російської брильянт, давня мовна традиція надає перевагу лексемі діамант.

* * *

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]