Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uroky_derzhavnoyi_movy.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

Купити за... – купити на...

Словосполучення розрізняються значенням.

Купити за вказує на визначену суму. Купив костюм за триста гривень.

Купити на вказує на придбані предмети. Купив книжок на сто гривень. Суму можна й не називати. На зібрані гроші збираюся купити телевізор або холодильник.

Перевіряючи написане

Щоб перевірити, чи правильно написані дієприслівники, дієслово, від якого вони походять, слід поставити в третій особі множини: бачачи (бо бачать), плачучи (бо плачуть), сидячи (бо сидять), свистячи (бо свистять).

Дієприслівники від дієслів на – ся, – сь мають переважно закінчення – сь (бавлячись, змагаючись, сміючись, умиваючись), рідше – ся (кохаючися, утішаючися).

Попереджати – застерігати

Як синоніми ці слова виступають у значенні “наперед повідомляти про щось небезпечне”. Попереджати сполучається із знахідним відмінком іменника та прийменником про: “Якщо ми все попалимо, вони зрозуміють, що тебе попередили про трус” (Зінаїда Тулуб).

При дієслові застерігати усталилася форма родового відмінка з прийменником від: “Хоче застерегти мене від чогось” (Євген Гуцало).

Цей і той

Вказівні займенники цей, ця, це і той, та, те виступають у такому ж самому значенні, як і в російській мові этот и тот. Отже, цей вказує на ближчий або добре відомий предмет, а той на предмет віддалений.

У головному реченні предмет, який потребує пояснення підрядним реченням, називаємо займенником той (та, те), а не цей (ця, це). Те, що ви зробили; той, кого мені рекомендували ”.

***********************************

Зміст – значення

Синоніми, яких об’єднує поняття “внутрішня основа, особливість, сутність чогось”. Найпоширенішим щодо цього є слово зміст. Зміст життя, зміст поведінки, зміст повідомлення, зміст статті. Як термін уживається словосполучення зміст і форма (в мистецтві). Терміном виступає також лексема значення. Граматичне значення. Іменник смисл для вираження суті чого-небудь тепер майже не застосовується і належить до розмовної форми. Отже, замість таких висловів, як смисл слова, смисл творчості, треба ставити значення слова, але зміст речення, зміст творчості.

Смисл використовують неправомірно і в значенні “розум”, “глузд”. Нормативні в цьому разі тільки звороти тверезий розум, здоровий глузд. А помилкові вислови у смислі того, в якому смислі, є смисл, немає смислу годиться замінювати сполученнями у розумінні того, в якому розумінні, щодо того, є рація (сенс), немає рації (сенсу).

Виняток – виключення

Виняток – відхилення від звичайного, від загального правила. “Винятки, очевидячки, минаємо” (Михайло Коцюбинський). Без винятку – не виключаючи нікого, нічого. За винятком – виключаючи кого-, що-небудь; крім когось, чогось. “Усі, за винятком Бойчука, здивовано дивилися на свого шкіпера” (Микола Трублаїні). У російського прикметника исключительный український відповідник винятковий – “який нечасто трапляється, особливий, надзвичайний”. Уживається зі словами випадок, талант, здібності, пам’ять, причина, точність, ситуація, мужність, умови тощо.

Прислівник винятково також слід застосовувати в значенні “надзвичайно, дуже; не так, як усі”. Винятково обдарована людина.

Іноді замість виняток помилково ставлять виключення – іменник, утворений від дієслова виключати. “Виключення з інституту засмутило не так недисциплінованого студента, як його батьків”. Виключення зі списку, з депутатської фракції, з товариства. Прикметник виключний передає зміст “такий, що поширюється лише на один предмет”. Виключне право. Треба вживати виняткові обставини, виняткова гостинність, виняткові заходи, а не виключні обставини і т. ін.

Те саме стосується і прислівника виключно. Він доречний у тому разі, коли виступає в значенні “тільки, лише”. Виключно для тебе. А ось, наприклад, у фразах “Обставина, що має виключно велику вагу”, “Виключно важливий факт” це слово доцільно замінити на винятково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]