Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uroky_derzhavnoyi_movy.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

Виборний – виборчий

Виборний – який визначається, обирається голосуванням на якусь посаду або для виконання певних обов’язків; якого заміщують шляхом виборів, а не призначення. Виборна посада, виборна служба, виборна особа, виборні представники. Виборчий – який стосується проведення виборів та різних заходів, пов’язаних з ними. Вживається зі словами: бюлетень, голос, закон, округ, агітація, дільниця, кампанія, комісія, платформа, система, справа, урна, право, збори тощо.

Ринок – базар

Збігаються у значенні “місце роздрібної торгівлі продуктами сільського господарства і товарами широкого вжитку”, але розрізняються вживанням: в офіційно-діловому мовленні перевага надається слову ринок. Бессарабський ринок, Володимирський ринок, Лук’янівський ринок, критий ринок.

Тільки ринок використовується як політично-економічний термін. Світовий ринок, зовнішній ринок, ринок збуту, теорія ринків.

Тільки базар уживається в значеннях: 1. Торгівля спеціальними товарами перед святами або в періоди найбільшого попиту на них. Книжковий базар, новорічний базар, шкільний базар. 2. Переносно: шум, гам, голосні безладні розмови. Розводити базар. Стійке словосполучення пташиний базар означає “місце на морському березі, де масово гніздяться птахи”. До двох цих слів близькі торг, торговиця, ярмарок. Останнім часом поширилася практика організованої торгівлі – сезонних ярмарків (на Полтавщині здавна проводиться Сорочинський ярмарок). Про них повідомляють засоби масової інформації. На жаль, у таких публікаціях, передачах часом уживається помилкова форма родового відмінка множини – весняних, осінніх ярмарок. Треба: ярмарків. Ця похибка трапляється через сплутування російської назви жіночого роду ярмарка та українського іменника чоловічого роду ярмарок, які по-різному відмінюються.

Машинно... – машино...

Машинно... – перша частина складних слів, що відповідає прикметникові машинний; пишеться з другим компонентом через дефіс. Машинно-дорожній, машинно-технічний.

Машино – перша частина складних слів, що відповідає іменникові машина, пишеться з другим компонентом разом. Машиноремонтний, машинознавство (але: машино-година, машино-місце).

Взаємно – взаємо...

Взаємно, прислівник. Пишеться окремо від наступних слів. Взаємно вигідний, взаємно корисний, взаємно перпендикулярний, взаємно протилежний тощо (але: взаємно-зворотний, взаємно-однозначний).

Взаємо... Перша частина складних слів, що відповідає лексемі взаємний. З наступною частиною пишеться разом. Взаємозацікавлений, взаємозалежний, взаємозумовлений, взаємоприйнятний, взаємоконтроль.

***********************************

З допомогою – за допомогою

Останніми десятиріччями в літературній мові усталилося таке неписане правило: якщо йдеться про людину, вживати прийменник з (з допомогою друга, батька, колеги), а коли мовиться про неживий предмет, зокрема інструмент, знаряддя. що сприяє виконанню дії, – прийменник за (за допомогою механізмів, за допомогою електрики). Прийменник при біля слова допомога доцільніше замінювати прийменниками з або за – залежно від контексту. Отже, шляхи будують за допомогою (а не при допомозі) дорожніх машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]