Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_TA_ZOVNIShNYa_POLITIjKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Тема 5 Розпад колоніальних систем. Країни, що визволилися, у світовій політиці

60-х років. Започаткував ідеологію Руху неприєднання Д. Неру.

З ініціативи прем'єр-міністра Індії Д. Неру, президен­та Югославії Й. Броз Тіто, президента Єгипту Г. А. Насе-ра, керівників Індонезії й Гани та інших держав у вересні 1961 р. в Белграді відбулася конференція 25 гнав урядів, що поклала початок Рухові неприєднання. її організаторами стали Югославія, Єгипет, Індія, Індонезія та Афганістан. Учасники Руху, більшість яких уважала, що СІЛА і СРСР несуть рівну відповідальність за міжнародну напруженість і гонку озброєнь, проголосили неприєднання до вій­ськово-політичних блоків, підтримали боротьбу народів проти колоніалізму, за незалежність, за ліквідацію економічної нерівності у світі, за мирне співіснування.

З 1981 р. 1 вересня святкується як День Руху непри­єднання.

Своєрідність організаційного боку діяльності Руху не­приєднання полягає в тому, що він функціонує без Ста­туту, тобто немає основоположного документа, який ви­значав би його мету, завдання та структуру, регламенту­вав функції його органів.

Головні програмні документи Руху неприєднання приймаються на конференціях глав держав та урядів, що проводяться регулярно (Белград 1961 p., Каїр 1964 р., Лусака 1970 р., Алжир 1973 р., Коломбо 1976 p., Гавана 1979 p.). Країна, в якій проводиться конференція у верхах, стає країною-координатором, а її керівник — головою руху. Країна-коордйнатор і керівник Руху неприєднання забезпечують підготовку його фору­мів та документів. Для обговорення актуальних проблем проводяться конференції міністрів закордонних справ.

Документи Руху неприєднання ухвалюються на основі консенсусу й мають рекомендаційний характер.

Отже, цілі та принципи Руху неприєднання зафіксо­вані в програмних документах його форумів. Це — бо­ротьба проти імперіалізму, колоніалізму й неоколоніа­лізму, апартеїду, расизму та всіх форм гегемонізму й експансіонізму, за мирне співіснування держав, розрядку Міжнародної напруженості, припинення гонки озброєнь, ^ перебудову світових економічних відносин, за новий Міжнародний інформаційний порядок.

8*

227

РОЗДІЛ II РОЗРЯДКА МІЖНАРОДНОЇ НАПРУЖЕНОСТІ. ГЛОБАЛЬНІ ТА РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ

■шгамкшж

Еволюція Руху неприєднання в 60—70-ті роки

Зовнішньополітична активність нових сувереі них держав відображається в міжнародних аї тах, прийнятих ними самостійно або спільно іншими державами. Функція підтримання миру й мі;— родної безпеки є одним з найважливіших аспектів нішньополітичної діяльності афро-азіатських країн, функція охоплює такі питання, як загальне й повне і зброєння (ліквідація іноземних військових баз, евакуаі іноземних військ), заборона застосування атомної зброї проведення ядерних випробувань, мирне розв'язання -~' державних конфліктів тощо.

Боротьба афро-азіатських країн за загальне й п роззброєння та суворий міжнародний контроль за озбг. єннями має на меті не лише збереження миру, а й ві вільнення в разі роззброєння значних коштів і ресурсі для подолання голоду, злиднів, неосвіченості й рабств на Землі. В розглядуваний період на сесіях Генеральне Асамблеї ООН, у Комітеті ООН з роззброєння та в ііш™ її органах представники країн Азії й Африки брали тивну участь в обговоренні питань роззброєння, і креслювали свою заінтересованість у їхньому швидкої розв'язанні, часто виступали з конструктивними пропо|

зиціями.

Перша Асамблея Організації африканської єдне (Каїр, 17—21 червня 1964 р.) ухвалила Декларацію оголошення Африки без'ядерною зоною. Керівники африї ганських держав заявили про готовність взяти на cefA зобов'язання не виробляти ядерної зброї й не" встановл" вати контроль над нею, закликали всі держави взяти себе аналогічні зобов'язання, а ядерні держави — поваї жати Декларацію, дотримуватися її вимог. Асамблея ОАв звернулася до Генеральної Асамблеї ООН з проха схвалити декларацію і вжити всіх необхідних заходів скликання міжнародної конференції з цих питань. ГІр ект резолюції, поданий 28 африканськими країнами членами ОАЄ, був одноголосно схвалений XX сесією Ге

228

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]