Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_TA_ZOVNIShNYa_POLITIjKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Тема 7 Система міжафриканських відносин

об'єднання охоплювало колишні французькі колонії й ви­никло на основі Митного союзу держав Західної Африки (ЮДЕАО), створеного 1959 р. Головні завдання КЕАО; здійснення економічної інтеграції, розвиток інфраструк­тури держав-членів, прискорення процесу індустріаліза­ції, розвиток торгівлі. В перспективі передбачалося вста­новити єдиний митний тариф, забезпечити вільне пере^ міщення в межах співтовариства робочої сили та капіталу; Незабаром після створення організації було дозволено вільне переміщення в межах союзу сировинних товарів; вироблених у країнах-учасницях. Вищий орган КЕАО — Конференція глав держав та урядів. Виконавчий орган — Рада міністрів, де кожний учасник представлений двома міністрами. Штаб-квартира організації перебуває в Уага­дугу (столиця Буркіна-Фасо). Аналогічною є структура керівних органів інших субрегіональних організацій. У системі КЕАО діє Центральний банк держав Західної Африки, що становить спільну емісійну інституціїо для держав—членів КЕАО. Всі вони, крім Мавританії, вхо­дять до Західноафриканського валютного союзу. КЕАО виконує і політичні функції. В червні 1977 р. на конфе­ренції глав держав та урядів цієї організації було під­писано Договір про ненапад і сприяння у сфері оборони. Особливе місце серед міжафриканських інтеграцій­них утворень посідає субрегіональна організація Економічне співтовариство західноафриканських країн (ЕКОВАС), ство­рена 1975 р. До неї увійшли 16 молодих держав, які в минулому належали різним метрополіям: Бенін, Кот д'Іву-ар, Гвінея, Буркіна-Фасо, Малі, Мавританія, Нігер, Сене-: гал, Того — франкомовні; Гамбія, Гана, Ліберія, Нігерія; Сьєрра-Леоне — англомовні; Гвінея-Бісау, Кабо-Верде -португаломовні. Загальна чисельність населення країн цього об'єднання в 1980 р. становила 140 млн чоловік. Згідно зі статутом співтовариство має на меті коор­динувати економічну політику, забезпечити вільне пере­міщення капіталів та робочої сили, скасувати протягом 15 років митні кордони в межах організації (тобто до 1990 р. — це завдання не виконане). Найвищий орган об'єднання — Конференція глав держав та урядів, що скликається один раз на рік. Виконавчий орган — Рада міністрів, що збирається двічі на рік. Постійним адміні­стративним органом є Виконавчий секретаріат (Лагос,

468

Нігерія). Статутом передбачено навіть введення един валюти. ЕКОВАС має ряд комісій, Фонд співробітницті компенсації та розвитку (місцезнаходження — Лой Того). Фонд, як і інші подібні установи, фінансується рахунок внесків держав-учасщщь, а також зовнііш джерел. 60 % внесків цього фонду належать Нігерії та К д'Івуар. ЕКОВАС притаманні дві риси: домінування в н Нігерії та виконання військово-політичних функцій що, держав-членів, включаючи направлення туди міжафр канських збройних сил, що певним чином зачіпає ко: петенцію ОАЄ.

В центральноафриканському регіоні економічна ікл грація розвивалася менш активно. Найбільшим угруп ванням тут став Митний та економічний союз Централы Африки, створений 1964 р. у складі Габону, Камеруї Конго, ЦАР та Чаду.

В 1976 р. в зазначеній частині континенту виник об'єднання колишніх бельгійських володінь — Економ не співтовариство району Великих озер у складі Заїру, І анди та Бурунді. Прийнята співтовариством програ передбачала освоєння долини р. Рузізі, спільне викор* тання ресурсів озера Танганьїка, інші проекти. Плаї ється також сформувати спільний ринок товарів, праці капіталу. В 1979 р. було створено спільний банк розвиті Діяльність цього об'єднання обмежувалася через брак і піталів.

В Північній Африці для здійснення економічної інт рації в 1964 р. була створена Консультативна комісія кр Магрибу у складі Алжиру, Марокко, Тунісу та Лівії (< тання вийшла з комісії через чвари з іншими учасг ками). Комісія не ставила за мету створити митний сої а зосереджувалась на здійсненні конкретних проектів. Своєрідним об'єднанням є Спільна Афро-Маврикійа організація (ОКАМ), яка була створена в 1965 р. і ді змінювала назву. її члени — Бенін, Кот д'Івуар, Буркі] Фасо, Маврикій, Нігер, Руанда, Сенегал, Сейшельс острови, Того, ЦАР. Мета ОКАМ — співробітництво ради прискорення економічного, соціального, технічні та культурного розвитку. В зовнішньополітичному пл ОКАМ орієнтується на Францію. Політична доля цы об'єднання виявилася складною. Попередниця ОКАМ Спільна Афро-Малагасійська організація (так об'єднаї

РОЗДІЛ III ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]