Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_TA_ZOVNIShNYa_POLITIjKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Тема 7 Система міжафриканських відносин

нітету, територіальної цілісності та незалежності, лікв дація колоніалізму в Африці, тісне співробітництво деі жав Африки на міжнародній арені, а також у взаємс відносинах у таких сферах, як політика, економіка, обе рона, освіта, культура тощо.

Найвищим органом ОАЄ є Асамблея глав держав п. урядів, що скликається раз на рік, але на пропозиці одного з учасників і за підтримки 2/3 держав-членів моя бути скликана й надзвичайна сесія Асамблеї. До комп« тенції цього органу належить обговорення будь-яких прш пилових проблем, що становлять спільний інтерес. Сесі Асамблеї обирає Голову ОАЄ терміном на один рік. Щ конавчим органом є Рада міністрів, що збирається дві1 на рік. Вона відповідає за виконання рішень Асамблеї і їхню підготовку, затверджує щорічний бюджет ОАі Постійний адміністративний орган ОАЄ — Генеральни секретаріат на чолі з Генеральним секретарем, якої призначає Асамблея терміном на чотири роки. У Геш рального секретаря є помічники по Західній, Централі ній, Північній, Східній та Південній Африці, яких те: призначає Асамблея. Генсекретаріат перебуває в Аддис Абебі і має ряд відділів: політичний та правовий, обе рони, з економічних та соціальних питань (включаюч науку та культуру), адміністративний, конференцій і інформації. В ОАЄ діє також ряд комісій зі співробй ництва в окремих сферах та галузях: комісія з еконс мічних та соціальних питань; з питань освіти та культурі з питань охорони здоров'я, санітарії та харчування; тран спорту і зв'язку; з питань оборони; з питань наую техніки та досліджень. За потреби в ОАЄ створюютьс спеціалізовані комітети, не передбачені Статутом. Сере них особливу роль відігравав Комітет визволення (місце перебування Дар-ес-Салам). Комітет відповідав за дипле Матичну підтримку та фінансову допомогу національне визвольним рухам у колоніальних країнах. Як правиле комітети створювались для вирішення відповідних конк Ретних проблем: комітет із санкцій проти расистської Режиму в Південно-Африканській Республіці (ПАР), кс мітет з Чаду тощо.

Згідно зі статутом ОАЄ участь у Русі неприєднання Неодмінною для всіх держав-членів. Але ОАЄ — не нал Державний союз із обов'язковими рішеннями, а консуль тативна організація. Бюджет ОАЄ складається з внескі

45

РОЗДІЛ III ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

держав-членів. У 80-ті роки він становив 25,3 млн долара СІЛА. Робочі мови організації — англійська, французькії арабська.

Створення ОАЄ стало віхою в історії Африки й народних відносин у цілому. Це було видатним досягнені ням з точки зору практики створення міжнародних орга^ нізацій. Європа століттями йшла до формування заі ноконгинентальних організацій, в Азії такої організаі взагалі немає. Свідченням авторитету, здобутого ОАЄ, статі ли її досягнення в підтримці та захисті антиколоніальної! визвольної боротьби народів Африки, а також повнова-1 ження, які визнала за ОАЄ Організація Об'єднаних Нагі цій. Невдовзі після свого створення ОАЄ вдалося переко-І нати Об'єднані Нації визнати визвольну боротьбу закоиті ною і надати визвольним рухам статус спостерігача ООН. У 1963 р. Асамблея ОАЄ створила африканську! групу в ООН з метою співробітництва з цією органіг| зацією. Ця група має свій апарат, що складається з динаційної ради й виконавчого секретаріату, до якого! входять усі постійні представники африканських країн і І ООН. Секретаря призначає координаційна рада. ОАЄ| має в ООН статус постійного спостерігача. Більше того,; на XX сесії Генеральної Асамблеї ООН у 1965 р. було З прийнято рішення про встановлення співробітництва між j ООН і ОАЄ. Згідно з цим рішенням Генеральний секре­тар ООН запрошує для участі в роботі ГА ООН як спо­стерігача Генерального секретаря ОАЄ, а Генеральний^ секретар ООН запрошується як спостерігач на сесії Асамт блеї глав держав та урядів ОАЄ. В 1973 р. була створена ■ африканська група в європейському центрі ООН у Же­неві, а в 1978 р. — африканська група при ЄС у Брюс- І селі.

ОАЄ призначає (як правило, на засіданнях Ради мі­ністрів) спеціальних представників для порушення в ООН того чи іншого питання, сприяння ухваленню орга­нами ООН загальноафриканських рішень та документів, узгодження кандидатур від Африки на керівні посади в ООН. ОАЄ також направляє спеціальні місії в ті чи інші; країни світу для переговорів, дає доручення диплома­тичним представникам країн—членів ОАЄ в неафрикан-ських країнах.

454

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]