Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_TA_ZOVNIShNYa_POLITIjKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Тема 1 Радянсько-американські відносини

розвиток завдяки радянсько-американським зустрічам на вищому рівні в 1973 і 1974 pp.

22 червня 1973 р. на саміті у Вашингтоні лідери СРСР і СІЛА підписали Угоду про відвернення ядерної війни. Процес розробки цієї угоди ускладнювався через різні підходи сторін до формулювання їх зобов'язань відносно застосу­вання ядерної зброї. Лише напередодні візиту Л. Бреж­нєва до СІЛА було погоджено компромісну формулу, що дістала такий вигляд: обидві держави «діятимуть так, щоб виключити виникнення ядерної війни між ними й між кожною зі сторін та іншими країнами». Ця угода, як і «Основи взаємовідносин між СРСР і СЛІА», мала декла­ративний характер і не передбачала механізму втілення в життя зафіксованих у ній принципів. Однак завдяки своєму морально-політичному значенню обидва документи по­зитивно вплинули на розвиток радянсько-американських відносин і загальну міжнародну обстановку.

Були також підписані: документ «Основні принципи пе­реговорів про подальше обмеження стратегічних і насту­пальних озброєнь»; угода про науково-технічне співробіт­ництво в галузі мирного використання атомної енергії; угоди про співробітництво в галузі сільського господарст­ва, транспорту, досліджень Світового океану, а також за­гальна угода про контакти, обміни й співробітництво; конвенції з питань оподаткування.

Наслідком третьої зустрічі керівників СРСР і США, що відбулась у Москві й Криму з 27 червня по 3 липня 1974 р., стали:

Договір про обмеження підземних випробувань ядер­ної зброї та Протокол до нього;

Протокол до Договору про обмеження систем ПРО (скорочував для кожної з країн наявність таких систем із двох до однієї);

Спільна заява щодо заходів, спрямованих на усунення небезпеки використання засобів впливу на природне се­редовище у воєнних цілях;

два протоколи, що регулювали заміну, демонтаж або знищення стратегічних озброєнь.

У цілому московські переговори були достатньо ус­пішними, хоча й не вдалося підписати нову угоду про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ОСО-2).

151

РОЗДІЛ II РОЗРЯДКА МІЖНАРОДНОЇ НАПРУЖЕНОСТІ. ГЛОБАЛЬНІ ТА РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ

Крім суперечностей, що виявилися в підходах обох сторін відносно ОСО-2, негативний вплив на позицію СІЛА справляли внутрішньополітичні події, пов'язані з «Вотер-гейтом», які призвели до безпрецедентної в історії СІЛА відставки президента в серпні 1974 р.

Новий президент США Д. Форд у день свого вступу на посаду надіслав Л. Брежнєву листа, в якому висловив твердий намір продовжувати курс на поліпшення ра­дянсько-американських відносин. Під час робочої зустрічі у верхах 2324 листопада 1974 р. в районі Владивостока керівники СРСР і СЛІА досягли нової угоди ОСО-2 зі значно більшими обмеженнями стратегічних озброєнь порівняно з Тимчасовою угодою 1972 р. Було також доку­ментально зафіксовано принцип рівності та однакової без­пеки сторін. Нова угода мала бути підписана під час за­планованого на кінець 1975 р. візита Л. Брежнєва до СЛІА. Робота над нею йшла паралельно з опрацюванням остаточного тексту Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі, який після його підписання 1 серпня 1975 р. став апогеєм розрядки міжнародної на­пруженості.

За період з 1972 по 1974 р. СРСР і США уклали 41 угоду (всього за 41 рік існування радянсько-американських дипломатичних відносин було підписано 105 двосто­ронніх договорів і угод), які створили необхідну полі-тико-правову базу для розвитку співробітництва між країнами.

Протягом 1975 р. продовжувався, хоча й повільно, процес розробки нової довгострокової угоди про обме­ження стратегічних наступальних озброєнь відповідно до владивостоцької домовленості. Після досить складних переговорів була підписана міжурядова угода між СРСР і СЛІА з питань морського судноплавства, ратифікована конвенція відносно оподаткування. Спільний космічний політ «Союз—Аполлон» продемонстрував великі можли-вості двостороннього співробітництва у вирішенні важ­ливих науково-технічних проблем.

Однак у другій половині 1975 р. в радянсько-амери­канських відносинах почали з'являтися перші складнощі. Вони були пов'язані як із внутрішньополітичною си­туацією в СЛІА, зумовленою наближенням чергових пре-

152

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]