Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Європейська конвенція про спільне кіновиробництво

(Страсбург, 2 жовтня 1992 р.)

Преамбула

Держави-члени Ради Європи та інші Держави-учасниці Європейської куль­турної конвенції, що підписали цю Конвенцію,

  • вважаючи, що метою Ради Європи є досягнення більшої єдності між її членами, з тим щоб, зокрема, захищати і розвивати ідеали і принципи, що ста­ новлять їх спільне надбання,

  • вважаючи, що свобода творчості і свобода вираження думки є основопо­ ложними елементами цих принципів,

  • вважаючи, що однією з цілей Європейської культурної конвенції є захист багатогранності різних європейських країн, вважаючи, що сучасне кіновироб­ ництво як спосіб творчості і вираження культурної багатогранності європейсь­ ких кра'ін повинно бути розширено,

  • прагнучи розвивати ці принципи і спираючись на Рекомендації Комітету міністрів стосовно кіно і аудіовізуальної сфери і, зокрема, на Рекомендацію № R(86)3 про розвиток виробництва аудіовізуальної продукції в Європі,

  • визнаючи, що створення Європейського фонду підтримки спільного вироб­ ництва і розповсюдження кіно- і аудіовізуальних творів творчого характеру відповідає інтересам підтримки європейського виробництва і тим самим було да­ но новий імпульс розвитку сучасного кіновиробництва в Європі,

  • сповнені рішучості досягнути цієї мети в галузі культури за допомогою спільних зусиль щодо збільшення виробництва і встановлення правил, засто­ совних до європейського багатогранного кіновиробництва в цілому,

  • вважаючи, що прийняття єдиних правил дозволить зменшити обмеження і сприятиме європейському співробітництву в галузі спільного кіновиробницт­ ва, погодилися про наступне:

Глава 1 Загальні положення Стаття 1 Мета Конвенції

Сторони цієї Конвенції зобов'язуються сприяти розвитку європейського спільного кіновиробництва відповідно до наступних положень.

Стаття 2 Сфера дії

  1. Ця Конвенція регулює відносини між Сторонами в галузі багатосторонньо­ го спільного виробництва, започаткованого на території Сторін.

  1. Ця Конвенція застосовується:

а) до спільного виробництва за участю принаймні трьох співпродюсерів, за­реєстрованих на території трьох різних сторін Конвенції; і

210

РАДА ЄВРОПИ

b). до спільного виробництва за участю принаймні трьох співпродюсерів, за­реєстрованих на території трьох різних Сторін Конвенції, і одного або кількох співпродюсерів, не зареєстрованих на території таких Сторін.

Однак загальний внесок співпродюсерів, не зареєстрованих на території Сторін Конвенції, не може перевищувати ЗО відсотків від загальних затрат ви­робництва.

У всіх випадках ця Конвенція застосовується тільки за умови, що спільний твір відповідає визначенню європейського кінематографічного твору, що місти­ться нижче в пункті 3 статті 3.

3. Положення двосторонніх угод, укладених між Сторонами цієї Конвенції, продовжують застосовуватися до двостороннього спільного виробництва.

В разі багатостороннього спільного виробництва положення цієї Конвенції ма­ють переважну силу над положеннями двосторонніх угод між Сторонами Кон­венції. Положення стосовно двостороннього спільного виробництва залишаються в силі, якщо вони не суперечать положенням цієї Конвенції.

4. За відсутності будь-якої угоди, що регулює двосторонні відносини з питань спільного виробництва між двома Сторонами цієї Конвенції, Конвенція застосо­ вується і до двостороннього спільного виробництва, якщо одна із Сторін-учас- ниць не зробила застережень відповідно до положень статті 20.