Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 4 Право на справедливу винагороду, від якої не можна відмовитися

  1. Якщо автор або артист-виконавець чи виконавець передав або відступив своє право прокату фонограми або оригіналу чи копії фільму продюсеру фоно­ грам або фільмів, то він зберігає право одержати справедливу винагороду сто­ совно прокату.

  2. Право на одержання справедливої винагороди стосовно прокату не може бути предметом відмови з боку авторів або артистів-виконавців чи виконавців.

  3. Управління правом на одержання справедливої винагороди може бути до­ ручено загальній організації колективного управління, що представляє авторів або артистів-виконавців чи виконавців.

; 4. Держави-члени можуть точно визначити, якою мірою покладається на \ організації колективного управління обов'язок управляти правом одержання справедливої винагороди, а також від кого слід вимагати одержання цієї вина­городи.

85

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Стаття 5 Відступлення від виключного права позичання

  1. Держави-члени можуть відступити від виключного права позичання, пе­ редбаченого статтею 1, за умови, що автори, принаймні, одержують справедли­ ву винагороду. Вони мають право визначити цю винагороду з врахуванням до­ сягнення цілей дальшого розвитку культури.

  2. Якщо держави-члени не застосовують виключне право позичання, пе­ редбачене статтею 1, стосовно фонограм, фільмів і комп'ютерних програм, то вони, принаймні, передбачають винагороду для авторів.

  3. Держави-члени можуть звільнити певні категорії установ від сплати ви­ нагороди, передбаченої пунктами 1 і 2.

  4. Комісія складає у співробітництві з державами-членами, до 1 липня 1997 року, доповідь про стан справ у Співтоваристві в галузі права позичання. Вона передає цю доповідь Європейському Парламенту і Раді.

Розділ II Суміжні права Стаття 6 Право фіксації (запису)

  1. Держави-члени передбачають для артистів-виконавців або виконавців ви­ ключне право на дозвіл або заборону запису їх виконання.

  2. Держави-члени для організацій мовлення передбачають виключне право дозволу або заборони запису їх передач незалежно від того, чи передаються вони по проводах, без проводів або через супутник.

  3. Право, згадане в пункті 2, не передбачене для розповсюджувача по кабе­ лю, якщо останній обмежується ретрансляцією передач організацій мовлення по кабелю.

Стаття 7 Право відтворення

1. Держави-члени передбачають виключне право дозволяти або забороняти пряме або опосередковане відтворення:

  • для артистів-виконавців або виконавців — записів своїх виконань,

  • для продюсерів фонограм — своїх фонограм,

  • для продюсерів перших записів фільмів — оригіналу і копій своїх фільмів і

  • для організацій мовлення — записів своїх передач згідно зі статтею 6 (2).

2. Право відтворення, передбачене пунктом 1, можна передавати, відступати або надавати за договірною ліцензією.

Стаття 8 Мовлення і сповіщення творів невизначеному колу осіб

1. Держави-члени передбачають для артистів-виконавців або виконавців ви­ключне право дозволяти або забороняти передавати за допомогою радіохвиль або сповіщувати свої твори невизначеному колу осіб, за винятком тих випадків, коли саме цей твір уже є виконаним для радіомовлення або виконаний з вико­ристанням існуючого запису.

86

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

  1. Держави-члени передбачають право, яке полягає в тому, що єдина і спра­ ведлива винагорода виплачується користувачем, коли випущена в світ з комер­ ційною метою фонограма або відтворення з цієї фонограми використовується для передачі за допомогою радіохвиль або для сповіщення невизначеному колу осіб, а також полягає в тому, що ця винагорода розподіляється між відповідними артистами-виконавцями або виконавцями і продюсерами фонограм. Вони мо­ жуть, якщо нема згоди між артистами-виконавцями або виконавцями і продюсе­ рами фонограм, визначити умови розподілу серед останніх цієї винагороди.

  2. Держави-члени передбачають для організацій мовлення виключне право дозволяти або забороняти ретрансляцію своїх передач за допомогою радіо­ хвиль, а також сповіщення своїх передач невизначеному колу осіб, якщо це сповіщення здійснюється в місцях, доступних невизначеному колу осіб за вхід­ ну плату.