Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Глава III Дозволені дії відносно творів, що охороняються авторським правом

Вступні положення

28. Вступні положення

  1. Положення цієї Глави визначають дії, які можуть бути вжиті стосовно творів, що охороняються авторським правом, незалежно від наявності авторсь­ кого права; вони пов'язані тільки з питанням порушення авторського права і не впливають на будь-які інші права чи зобов'язання, що обмежують існування зазначених дій.

  2. В разі, коли цієї Главою передбачено, що дія не порушує авторське право або може бути здійснена без порушення авторського права, і при цьому не на­ водиться будь-якого конкретного найменування твору, що охороняється ав­ торським правом, відповідні дії не порушують авторського права на твір будь- якого найменування.

  3. Забороняється робити будь-які висновки на підставі опису будь-яких дій, які відповідно до цієї Глави можуть бути виконані без порушення авторського права, стосовно змісту дій, обмежених авторським правом з усіх найменувань творів.

  4. Положення цієї Глави повинні тлумачитися незалежно одне від одного, щоб той факт, що будь-яка дія не підпадає під одне положення, не означав, що вона не охоплена іншим положенням.

Примітки Припис

Розпорядження про введення в дію: SI 1989/816.

Див. далі стосовно програмного забезпечення: Закон про мовлення 1990 ро­ку, розділ 176, Список 17.

Загальні положення

29, Дослідницька робота і самостійне вивчення

  1. Добросовісне звернення до літературних, музичних і художніх творів з ме­ тою дослідницької роботи і самостійного вивчення не є порушенням авторських прав на твір або, в разі друкованих видань — на друкарське оформлення.

  2. Добросовісне звернення до друкарського оформлення друкованого видан­ ня з метою, зазначеною в підрозділі (1), не є порушенням авторського права на оформлення.

  3. Копіювання особою, що є дослідником або студентом, не розглядається як добросовісне звернення, якщо —

(а) стосовно бібліотечного співробітника або особи, що виступає як бібліотеч-| ний співробітник, вона здійснює будь-які дії, які згідно з положенням розді-| лу40 не дозволені відповідно до розділів 38 або 39 (статті або частини друкова-I них видань; обмеження на численне копіювання одного матеріалу), або

25Н19

385

6 1

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

чають у себе музичні твори або зазначені слова, не будуть розглядатися як включені до іншого твору як супроводжуючі, якщо вони включені навмисне. Примітки Припис

Розпорядження про введення в дію: SI 1989/816.

Див. далі відносно програмного мовлення: Закон про мовлення 1990 року, розділ 176, Список 1 ?.<...>

Твори в електронній формі

56. Передача копій творів в електронній формі

  1. Цей розділ застосовується в разі, коли копія твору в електронній формі придбана на умовах, які в прямій формі або уявним способом або за будь-якої норми права дозволяють покупцеві копіювати твір або адаптувати його чи ви­ готовляти копії адаптованої версії у зв'язку з використанням копій твору.

  2. Якщо відсутні в прямій формі виражені умови —

  1. що забороняють передачу копій покупцеві; накладають зобов'язання, які продовжують діяти після акту передачі; забороняють передачу ліцензії або припиняють дію будь-якої ліцензії на передачу, або

  2. передбачувані умови, на яких особа, що передає, має право здійснювати дії, дозволені покупцеві, то всі дії, які були дозволені покупцеві, можуть здійс­ нюватися без порушення авторського права особою, що передає; однак будь- яка копія, адаптована версія або копія адаптованої версії, виготовлені покуп­ цем, які не були передані, розглядатимуться задля всіх цілей після передачі як копії, що порушують авторське право.

  1. Аналогічно розглядаються випадки, в яких оригінальна придбана копія більше не придатна, а замість неї передається наступна копія.

  2. Зазначені вище положення також застосовуються відносно наступної пе­ редачі при заміні посилань у підрозділі (2) на покупця на посилання наступної передавальної особи.

Примітки Припис

Розпорядження про введення в дію: SI 1989/816.

Див. далі відносно програмного мовлення: Закон про мовлення 1990 року, розділ 176, Список 1 ?.<...>

[Різне: здавання творів у прокат і програвання звукових записів]

(66. Прокат деяких видів творів в інтересах необмеженого кола осіб]

[(1) Шляхом розпорядження міністр має право передбачити визначені цим розпорядженням випадки, за яких прокат копій літературних, драматичних, музичних або художніх творів в інтересах невизначеного кола осіб буде прирів-йений до надання за дозволом володільця авторського права з виплатою розум­ного гонорару або іншого платежу, який визначатиметься на договірній основі або Трибуналом з авторського права в разі порушення договору.

(2) Жодне таке розпорядження не матиме сили, якщо, або через сам факт, існуватиме порядок надання дозволів, затверджений в інтересах цього розділу відповідно до розділу 143, що регламентує надання дозволів.

387

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

  1. Зазначене розпорядження може містити різні положення для різних ви­ падків, а також може передбачати випадки з посиланнями на будь-який фак­ тор, пов'язаний з твором, переданими в прокат копіями, особою, що передає твір у прокат, або обставинами передання в прокат.

  2. Таке розпорядження повинно видаватися у формі акта делегованого за­ конодавства; при цьому відповідний указ не може бути виданий, якщо його проект не був поданий на розгляд до кожної з палат парламенту і не затвер­ джений їх рішеннями.

  3. Жодне з положень цього розділу не впливає на положення про відпо­ відальність, передбачені розділом 23 (вторинне порушення права: володіння або поводження з копією, що порушує авторське право].

Примітки Поправка

Заміна здійснена розпорядженням SI 1996/2967, пункт 11 (3).

[66 А. Фільми: дії, дозволені за презумцією закінчення строку дії авторського права тощо]

[(1) Авторське право на фільм не порушується будь-якою дією, вчиненою в період, коли, або на виконання домовленостей, укладених у період, коли —

(a) шляхом розумного розслідування неможливо підтвердити особистість будь-якої з осіб, згаданих у розділі 13 В (2) (а)—(d) (особи, посилання на життя яких використовуються для підтвердження строку дії авторського права), і

(b) вважається цілком доцільним передбачити — (і) що строк дії авторського права закінчився, або

(іі) що остання з зазначених осіб померла 70 або більше років до початку ка­лендарного року, в який відбувається зазначена дія або досягаються домовле­ності.

(2) Положення підрозділу (1) (Ь) (іі) не мають сили відносно —

  1. будь-якого фільму, що охороняється королівським авторським правом, або

  2. будь-якого фільму, що охороняється авторським правом в інтересах між­ народних організацій відповідно до розділу 168, і відносно якого існує відповід- І но до зазначеного розділу Розпорядження, що передбачає строк дії авторського 1 права понад 70 років]. 1 Примітки і Поправка і

Внесена розпорядженням SI 1995/3297, пункт 6 (2). 1

67. Програвання звукових записів в інтересах клубів, товариств тощо 1

  1. Порушення авторського права на звуковий запис не має місця, якщо за-1! пис програється в рамках діяльності або в інтересах будь-якого клубу, товари-Я ства або іншої організації за умови дотримання наступних умов. •

  2. Умови визначаються наступним чином — І

  1. організація не створена і не функціонує з метою одержання вигоди, а ПІ основні цілі є благодійними або будь-яким іншим чином пов'язані з релігією» освітою або соціальним забезпеченням, і "Л

  2. надходження від будь-якої плати за вхід у місця прослуховування запи-И су використовуються виключно для цілей цієї організації. ІД

Примітки ІІИ

388 Ш

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАІН

Припис

Розпорядження про введення в дію: SI 1989/816.

Див. далі відносно програмного забезпечення: Закон про мовлення 1990 року, розділ 176, Список 17.