Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Розділ і Сфера застосування Стаття 1 Сфера застосування

1. Ця Директива відноситься до правової охорони баз даних незалежно від їх форми.

@В межах цієї Директиви під «базою даних» розуміють збірник творів, да­них або іншої незалежної інформації, розташованої в систематичному або ме­тодичному порядку і доступної в індивідуальному порядку через електронні або інші засоби.

3. Охорона, передбачена цією Директивою, не відноситься до комп'ютерних програм, які застосовуються при виготовленні або функціонуванні баз даних, доступних за допомогою електронних засобів.

Стаття 2 Обмеження сфери застосування

Ця Директива застосовується нарівні з положеннями ЄС, які відносяться до: а) правової охорони комп'ютерних програм,

о) права прокату і позичання та деяких суміжних прав у галузі інтелекту-альної власності, с) строків дії охорони авторським правом і суміжними правами.

1Н19

113

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Розділii Авторське право

Стаття З S Предмет охорони

  1. Відповідно до цієї Директиви, бази даних, які за відбором або розташуван­ ням матеріалів утворюють творчий інтелектуальний продукт, властивий їх творцю, як такі охороняються авторським правом. Ніякий інший критерій не може бути застосовний при вирішенні питання, чи можуть ці бази одержати таку охорону.

  2. Охорона баз даних авторським правом, передбачена цією Директивою, не відноситься до їх змісту, і вона діє нарівні з існуючими правами, що відносяться до змісту цих баз.

Стаття 4 Авторство бази даних

  1. Автором бази даних є фізична особа або група фізичних осіб, які створили цю базу, або, в разі, коли законодавство держави-члена Співтовариства це до­ пускає, — юридична особа, яка розглядається цим законодавством як воло­ ділець права.

  2. В разі, коли колективні твори визнаються законодавством держави-члена Ради Європи, майнові авторські права належать особі, наділеній авторським правом.

  3. В разі спільного створення бази даних кількома фізичними особами, ви­ ключні права спільно належать цим особам.

Стаття 5 Дії, що накладають обмеження

Автор бази даних користується, стосовно вираження цієї бази, яка може бу­ти об'єктом охорони авторського права, — виключним правом виконання або надання дозволу на:

  1. постійне або тимчасове відтворення цілком або частково будь-яким спосо­ бом і в будь-якій формі;

  2. переклад, адаптацію, аранжування або іншу переробку;

  3. будь-яку форму публічного розповсюдження бази або її копій. Перший продаж копії бази даних в ЄС володільцем права або за його згодою припиняє дію права контролю повторного продажу цієї копії в ЄС;

  4. будь-яке сповіщення, виставлення або публічний показ;

  5. будь-яке відтворення, розповсюдження, сповіщення, виставлення і пуб­ лічний показ результатів дій, зазначених у пункті Ь).

Стаття 6 Винятки з дій стосовно обмеження

1. Законний користувач бази даних або її копії може здійснювати всі дії, за­значені в статті 5, необхідні для доступу до змісту бази даних і до її нормально­го використання самим користувачем, без дозволу автора бази. В міру того, як законний користувач одержує дозвіл на використання тільки частини бази да­них, цей пункт відноситься тільки до цієї частини.

114

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

2. Держави-члени мають можливість передбачити обмеження прав, зазначе­ них у статті 5, у наступних випадках:

  1. коли йдеться про неелектронне відтворення бази даних з метою викорис­ тання окремою особою;

  2. коли має місце використання тільки з метою ілюстрації в процесі навчан­ ня або при проведенні наукових досліджень, — за умови зазначення джерела, в тій мірі, в якій це виправдовується некомерційним характером переслідуваних цілей;

  3. коли йдеться про використання в інтересах суспільної безпеки або з ме­ тою здійснення адміністративного чи судового процесу;

  4. коли йдеться про інші винятки з авторського права за традицією передба­ чувані внутрішнім правом, не обмежуючи при цьому пункти а), Ь) і с).

3. Відповідно до Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів, ця стаття не може бути витлумачена як така, що завдає несправедливої шкоди законним інтересам володільця права або нормальному використанню бази даних.