Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

3. Обговорення проблеми з точки зору Співтовариства

Співтовариство вважає, що право на передачу в ефір потребує міжнародної охорони. Визнання виключних прав на передачу в ефір в деяких державах-членах та невизнання в інших серйозно підриває конкуренцію стосовно міжна­родної передачі в ефір та негативно впливає на подальший розвиток діяльності у сфері передачі в ефір. Подібні міркування призвели до прийняття Директиви про ефірне мовлення через супутник та кабельну ретрансляцію.

Проблема ускладнюється розвитком технологій, які дозволяють все більше програм передавати в ефір. Ускладнення охорони не може бути юридичною підставою для обмеження діяльності, пов'язаної з передачею в ефір. Вирішення проблеми залежить від того, яким способом здійснюється передача в ефір. Це питання особливо стосується володільців суміжних прав, тому що їхні права є виключними.

Щодо програм, які підпадають під дію конвенції — наприклад, у сфері музи­ки, де виконавець використовує записи та коментує їх з перервами для рекла­ми — є виправданою непевність з цього приводу у володільців суміжних прав. Споживач сам вирішує, чи купувати йому таку програму.

З іншого боку, тривалі музичні та інші аудіовізуальні програми створюють певні проблеми. Вони можуть бути дійсно серйозними, якщо телерадіомовні ор­ганізації будуть змушені передавати в ефір весь запис або фільм та розповсю­джувати їх серед споживачів, повідомляючи завчасно про час їх виходу. Спо­живач міг би ознайомитися з потрібним йому матеріалом, дізнавшись про час трансляції; потім він міг би записувати його безкоштовно. Системи цифрових творів та записів могли б використовуватися за допомогою автоматичних сис­тем, вмонтованих у приймач споживача, що надає йому право програмувати

187

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

свій запис. Показ тієї ж самої програми на різних каналах та в різний час ще збільшує небезпеку.

Таким чином, два типи передачі в ефір, які включаються до того ж самого по­няття авторського законодавства, можуть призвести до різних наслідків.

Комісія дотримується поглядів, що потрібне подальше обговорення зазначе­них прав. Зацікавлені сторони запрошуються взяти участь в їх обговоренні.

4. Питання

  1. Чи зможе, на вашу думку, цифрова передача в ефір, яка дозволяє вико­ ристовувати багато каналів, розширити сферу міжнародного телерадіомовлен- ня? Чи вважаєте ви, що така можливість виправдовує зусилля Співтовариства, або це є лише теоретичним поняттям?

  2. Чи вважаєте ви, що цифрова передача в ефір становить собою певну не­ безпеку для володільців суміжних прав, які не мають виключного права на пе­ редачу в ефір? Чи необхідне або можливе за певних умов або ж за обома таки­ ми варіантами надання виключних прав на цифрову передачу виробникам фо­ нограм і фільмів та виконавцям?

  3. Чи вважаєте ви, що розбіжності між способами розповсюдження можуть ускладнити прийняття рішення (наприклад, щодо окремих форм цифрової пе­ редачі, зокрема кабельної передачі)?

  4. Чи вважаєте ви, що більш чітке дотримання права на відтворення в при­ ватній сфері за суворої охорони технічними засобами від неправомірного ко­ піювання змогло б запобігти широкомасштабному копіюванню?