Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

4. Німеччина і

Незважаючи на те, що німецька законодавча влада включила право сліду-1 вання тільки до закону 1965 р. про авторське право і суміжні права, встановле-1 на система відзначається великою дієздатністю. Внаслідок реформи 1972 р. від-1 соткова ставка, що застосовується до більшості угод, була значно збільшена, заі винятком угод, укладених між приватними особами. Значною мірою право слі-1 дування управляється відповідно до міжпрофесійних угод, укладених у 1980 р.Ш між компетентною організацією з колективного управління і асоціацією профе-И сіоналів ринку мистецтва. •

Члени «Ausgleichsvereinigung Kunst» платять заздалегідь встановлене митоЯ як право слідування, а також збори на користь соціального страхування артис-Ш

124 І

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

тичних кіл (Kunstlersozialabgexbe). За рамками міжпрофесійних угод не члени Ausgleichsvereiningung обкладаються митом відповідно до закону.

5. Португалія

В Португалії право слідування було введено законом 1966 р. Нове законо­давство 1985 р. стосовно авторського права посилило своє значення, включив­ши рукописи до об'єктів права слідування.

6. Люксембург

Закон 1972 р. підтверджує існування права слідування, що стягується з аук­ціонів, а також з продажів за посередництвом комерсанта. Проте постанова, не­обхідна для введення права в дію, прийнята не була. З цього випливає, що пра­во слідування так і не набуло практичної сили в цій державі-члені.

7. Іспанія

В Іспанії право слідування вперше було визнано законом 1957 р. Національ­не законодавство стосується всіх видів перепродажу: на публічних аукціонах, в галереях, а також приватні угоди через посередництво комерсанта. Предмети прикладного мистецтва включені до об'єктів права. Закон 1992 р. дозволив спадкоємцям користуватися правом слідування.

8. Данія

В Данії реформа закону про авторське право 1989 р. дозволила ввести права слідування, починаючи з 1990 р. Право стягується відділенням «Billedkunst» товариства ведення справ «Copy-Dan».

9. Греція

Грецький закон 1993 р. про авторське право встановив право слідування, за­стосовне до публічних аукціонів і всіх видів перепродажів. Необхідно уточнити, що внаслідок законодавчих змін, які відбулися пізніше того ж року, боржникам права слідування дозволено уникати права за допомогою дарування. За цим нормативом положення стосовно стягування права слідування не застосову­ють, коли боржники права «здійснюють дарування, принаймні, рівні тій частині їх доходу, який походить від особи, що здійснює перепродаж за умови, що: а) нинішнє законодавство передбачає, що це дарування буде звільнено від по­датку на дарування, Ь) сума дарування буде покладена на спеціально відкри­тий одарованим для цієї мети рахунок у Депозитно-позичковій касі або в ле­гально існуючому банку в Греції і с) документ, що підтверджує внесок, зазна­чає аа) дані, що стосуються дарувальника і того, кому дарується, bb) суми дарування, сс) дати внесення і dd) підпис дарувальника та його законного пред­ставника».

10. Фінляндія

У Фінляндії право слідування було введено законодавчою реформою 1995 р. Національний норматив обкладає правом слідування будь-який професійний або публічний перепродаж твору мистецтва, за винятком творів архітектурних, фотографічних, предметів народної творчості і серійного індустріального ди­зайну. Kuvasto, організація колективного управління, керує правом слідування.

125

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція Укра'іни

Положення стосовно права слідування застосовується однаково до вихідців і тих, хто мешкає в іншій державі-члені або в кра'іні, що підписала угоду про Єв­ропейський економічний простір.