Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

2. Сучасний правовий аспект

  1. В міжнародних конвенціях такі питання не розглядаються. Та вони були порушені під час переговорів, які продовжуються в ВОІВ щодо можливого про­ токолу до Бернської конвенції та можливого нового документа стосовно вироб­ ників фонограм та виконавців, принаймні частково.

  2. В законодавстві Співтовариства знайшли відображення подібні питання: згідно зі статтею 7 (1) Директиви про охорону комп'ютерних програм держа- ви-члени повинні передбачати відповідні санкції проти осіб, які пускають в обіг або зберігають з комерційною метою «будь-який засіб з єдиною метою сприяти недозволеному усуненню або нейтралізації будь-якого технічного пристрою для захисту комп'ютерної програми». У статті 7 (3) зазначається, що «держа- ви-учасниці можуть передбачити конфіскацію засобів, згаданих у пункті (с) па­ раграфа 1».

Отже, законодавством Співтовариства не вимагається введення технічних систем для охорони комп'ютерних програм, але охороняються системи, спря­мовані проти піратського розшифрування та нейтралізації таких систем з ко­мерційною метою.

3. Обговорення проблеми з точки зору Співтовариства

Важливість технічних систем ідентифікації, обліку та охорони визнана на рівні Співтовариства. Не тільки в Директиві про охорону комп'ютерних про­грам передбачається боротьба з піратством у цій сфері, але проблема дешиф­рування передач в ефір вивчається нині і повинна стати предметом окремого «зеленого документа».

Тут повинна бути згадана програма CITED; вона фінансується Комісією згід­но з програмою Esprit. CITED ґрунтується на потребах інформаційної індустрії в широкому розумінні, забезпечує охорону авторського права і суміжних прав стосовно всіх творів та об'єктів, що охороняються, які за допомогою цифрової форми можуть зберігатися та передаватися. Метою програми є встановлення схеми надійної охорони інтересів правоволодільців.

На першій стадії проект викликав інтерес серед тих, кого цікавить зазначе­на проблема. Детальне вивчення її зв'язку з цифровою технологією було здійс­нене з урахуванням консультацій із ВОІВ та іншими зацікавленими сторонами.

Водночас дослідження показало, що нема жодного технічного рішення, яке б повністю задовольняло правоволодільців. Діючі засоби ґрунтуються на стан­дартах, перевірених практикою.

CITED визначила загальну модель, яка могла б застосовуватися на міжна­родному рівні та стосується всіх учасників інформаційного ланцюга. Модель CITED визначає заходи, необхідні для боротьби з піратством, як віддалені, так і першочергові. Така модель нині випробовується шляхом пільгових проектів.

На слуханні, яке відбулося 7 та 8 липня 1994 p., постало питання, чи системи ідентифікації повинні вмонтовуватися у вироби.

199

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Зацікавлені сторони висловили думку, що такі системи були б корисними, навіть необхідними в деяких випадках. Більшість учасників переконана, що та­кі системи повинні бути довільними, а не обов'язковими. Такі системи необхідно охороняти від підробки, інакше їх впровадження тільки погіршить справу. Пи­тання щодо необхідної інформації також викликало суперечки. Деякі учасники наголошували на тому, що така інформація повинна бути вичерпною та іденти­фікувати правоволодільців, інші стверджували, що інформація повинна обме­жуватися твором або іншим об'єктом, що охороняється.

Безперечно, цей аспект тісно пов'язаний з питанням набуття та управління правами.

Підкреслювалася необхідність дій з боку Співтовариства щодо принципів та підходів, викладених згідно з «новим підходом». Якщо ж держави-члени не вживуть заходів щодо заборони поширення окремих товарів на основі того, що вони порушують стандарти охорони, з'являться перешкоди на шляху торгівлі.

Зроблені певні кроки однією з держав-членів разом з відповідними профе­сійними групами та Міжнародною організацією стандартів (МОС) щодо розвит­ку методу ідентифікації, пов'язаного з наслідками розшифрування. Завдяки такій ініціативі, МОС вже погодилася розглянути зазначене питання. Природа та зміст таких дій вивчаються. Важливо, щоб такі методи були прийняті на міжнародному рівні, а створення «приватних» систем окремими виробниками, які застосовували б свої стандарти для власних комерційних потреб, є небажа­ним.

Співтовариство може взяти участь у такій роботі, щоб зробити технічні сис­теми охорони обов'язковими для індустрії авторського права і суміжних прав.