Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

XI. Коефіцієнт розрахунку за виконання розважальних творів у поєднанні з оцінкою, прийнятою на радіо

Під цю розрахункову рубрику підпадають:

1. Танцювальна музика, поп-музика, джаз і рок з текстом і без нього, елект­ ронна розважальна музика.

Також захищені і незахищені авторським правом пісні і тексти до них, якщо вони не охоплені відповідною заявкою на оплату конкретного автора. Всі ці тво­ри одержують 12 очок, що відповідає одному очку по радіо.

5) Якщо виконувані регулярно по радіо розважальні музичні твори чи фраг­менти з них виконувались як увертюра, фінал, розважальна чи налаштовуюча до відпочинку музика, то оплата (оцінка) їх становить третину від того, що на­лежить за відповідне виконання серйозної музики. Оплата й оцінка в таких розмірах проводиться, починаючи з 1993 фінансового року.

2. Концертні п'єси з текстом і без нього, сюїти, пісні, музичні номери з текс­ том і без тексту, які з самого початку належали до сценічних творів і фільмів, що були випущені окремим виданням для виконання великим оркестром і одержали відповідну позитивну оцінку експертної комісії.

До розрахунку як розважальні зараховуються також твори, виконані як со­ло на інструменті у супроводі оркестру, вокальна музика з інструментом і без нього (якщо вона не підпадає під класифікацію, передбачувану розділом X, тобто не є серйозною музикою), джазові твори, якщо є на них відповідний доказ (партитура, запис на носієві, рішення експертної комісії).

Всі вони одержують 24 пункти (очки) або 1 в оцінці по радіо.

3. Увертюри, рапсодії, балетна і концертна музика тривалістю виконання до 10 хвилин, великі вальси і попурі тривалістю до 5 хвилин (крім попурі змішано­ го змісту) дають 36 очок, або 1 очко за радіомовною класифікацією.

  1. а) Пісні розважального змісту — 36 очок, або 1 :Д очка по оцінці за крите­ ріями радіо.

  2. Увертюри, рапсодії, балетна музика, фантазії з опер, оперет і фільмів, по­ пурі тривалістю понад 5 хвилин (за винятком попурі змішаного змісту) — дають 48 очок, або 1 очко в оцінці по радіо.

5. Увертюри, рапсодії, балетна музика, фантазії з опер і оперет, попурі (за винятком попурі змішаного змісту), концертні п'єси — все тривалістю понад 15 хвилин — дає 60 очок, або 1 очко за класифікацією (оцінкою) по радіо.

6. Розважальні музичні твори вище середньої художньої цінності, що визна­ ні такими експертною комісією.

Оцінка експертною комісією здійснюється на основі заявки, до якої компози­тор додає партитуру і своє запевнення в тому, що композиція створена ним і пар­титура теж належить йому одному. Впливає на оцінку твору і міра залежності виконання від розписаної партитури. Якщо йдеться про сюїти, то одна сюїта одержує 36 очок, або 1 1/z очка в оцінці радіо, а декілька сюїт — не більше відповід­но 96. Оцінюючи симфонічні твори з текстом і без нього, експертна комісія може надавати їм до 2400 очок, чи 2 /2 очка в оцінці по радіо (розділ X, пункт 10).

357

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

XII. Розрахунки за твори, що не охоплюються розділами X, XI, XIII

До цієї категорії зараховуються твори так званої електронної (за виконан­ням) музики, поп-, джаз- і рокмузики, якщо вони одержали таку оцінку з боку експертної комісії. Експертна комісія у такому разі спирається на відповідну заявку і докази зацікавленої (причетної до одержання винагороди) особи.

Тривалість виконання

Очки за виконання

Очки на радіо

до 5 хвилин

36

1

від 5 до 10 хвилин

96

1

від 10 до 20 хвилин

180

1

від 20 до ЗО хвилин

360

1

від ЗО до 45 хвилин

720

1

від 45 до 60 хвилин

960

1

понад 60 хвилин

1200

1

Мінімальною одиницею тривалості звучання при розподілі винагороди вва­жається одна хвилина.

Виходячи із заявки і відповідної документації, експертна комісія може ви­значати бал оцінки по радіо у розмірі 1 1/2 очка