Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 10 а Плюралізм засобів масової інформації

Учасники на підставі співробітництва і взаємодопомоги, що в основі цієї Кон­венції, повинні всіма можливими засобами виключати можливість порушення плюралізму засобів масової інформації стосовно програмних послуг трансльо­ваних або ретрансльованих телемовником або іншою фізичною чи юридичною особою, що підпадають під юрисдикцію цього Учасника відповідно до статті 3.

РОЗДІЛ III

Реклама і телеторгівля

Стаття 11 Загальні норми

  1. Всі рекламні і телеторговельні оголошення повинні бути добросовісними і чесними.

  2. Реклама і телеторгівля не повинні вводити в оману і не повинні завдавати шкоди інтересам споживачів.

  3. Адресована дітям або використовуючи дітей реклама і телеторгівля не по­ винні завдавати шкоди їхнім інтересам і повинні враховувати їх особливу сприйнятливість.

  4. Телеторгівля не повинна закликати неповнолітніх здійснювати угоди щодо купівлі або оренди товарів і послуг.

  5. Рекламодавець не має права редагувати зміст програм або впливати на нього.

Стаття 12 Тривалість реклами і телеторгівлі

  1. Частка всіх видів телеторгівлі і реклами, за винятком телеторговельних вставок, врегульованих частиною 3 цієї статті, не повинна перевищувати 20 відсотків часу щоденних передач. Обсяг реклами не повинен перевищувати 15 відсотків часу щоденних передач.

  2. Частка реклами і телеторгівлі протягом однієї години передач не повинна перевищувати 20 відсотків.

  3. Вставки, відведені для телеторговельних оголошень, на каналах, що не є виключно телеторговельними, повинні безперервно тривати протягом як міні­ мум 15 хвилин. Максимальна кількість таких вставок протягом одного дня не повинна перевищувати восьми. Вони повинні бути пізнавані як такі за допомо­ гою зору і слуху.

  4. Для цілей цієї статті не є рекламою:

  • оголошення самого телемовника про власні програми та їх похідні;

  • оголошення, зроблені в громадських інтересах і благодійними організа­ ціями, що передаються безкоштовно.

Стаття 13 Форма і презентація реклами і телеторгівлі

1. Реклама і телеторгівля повинні бути чітко відрізнювані і виділятися з ряду інших програм за допомогою зору або слуху. В принципі, вони повинні транс­люватися блоками.

151-319

225

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

  1. Не допускається реклама і телеторгівля, що впливають на підсвідомість людини.

  2. Не допускається схована реклама і телеторгівля, зокрема, презентація то­ варів або послуг у програмах, якщо це робиться з рекламною метою.

  3. В рекламі і телеторгівлі не можна подавати візуальний образ або голос осіб, які регулярно ведуть програми новин і поточних подій.

Стаття 14 Розміщення реклами і телеторгівлі

  1. Реклама і телеторгівля розміщуються в перервах між програмами. При ви­ конанні умов, зазначених у частинах 2—5 цієї статті, рекламу і телеторгівлю можна також вміщувати в ході передачі програм таким чином, щоб не завдавати шкоди цілісності і значимості програм і прав їх володільців.

  2. У програмах, що складаються з автономних частин, або в спортивних про­ грамах і в аналогічно побудованих показах подій і постановках, реклама і теле­ торгівля вміщується тільки у проміжках між частинами і в перервах.

  3. Трансляція аудіовізуальних творів, таких як художні кінофільми і теле­ фільми (за винятком серій, серіалів, розважальних програм і документальних фільмів), за умови їх тривалості понад 45 хвилин, може перериватися один раз після кожного періоду тривалістю сорок п'ять хвилин. Допускається подальше переривання, якщо їх тривалість перевищує не менше 20 хвилин два або біль­ ше повні сорокап'ятихвилинні періоди.

  4. В разі переривання для реклами або телеторгівлі програм, які не підпада­ ють під дію частини 2, між кожною послідовною рекламною паузою повинно бу­ ти не менше 20 хвилин.

  5. Рекламу і телеторгівлю не можна включати у будь-які передачі релігійних служб. Програми новин і поточних подій, документальні фільми, релігійні й ди­ тячі програми тривалістю менше тридцяти хвилин не повинні перериватися для реклами або телеторгівлі. Якщо їх тривалість становить тридцять і більше хвилин, то на них розповсюджуються положення попередніх пунктів.