Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 14

Охорона і відновлення аудіовізуальної спадщини в наших країнах, відно­шення до якої значною мірою було зневажливим, є першочерговим завданням для всіх політичних і культурних організацій.

Для реалізації цих завдань створена комісія на європейському рівні.

Таким чином, відкриття аудіовізуальної спадщини для вільного доступу пуб­ліки стане для людей переконливим свідченням змін на краще, що є прикметою нашого часу.

330

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

РЕКОМЕНДАЦІЇ

СТОСОВНО УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ

З АВТОРАМИ СЦЕНАРІЮ — ГРОМАДЯНАМИ

ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДЕРЖАВ

Брюссель, ЗО березня 1995 р.

І. Загальні положення

Законодавства європейських держав у галузі авторського права відрізня­ються одне від одного. Однак у будь-якому разі укладення авторського догово­ру між автором сценарію і продюсером необхідне для визначення взаємних прав і обов'язків.

Зазначені рекомендації відносяться до укладення договорів між продюсера­ми і наступними категоріями авторів: автор сценарію, співавтори сценарію, ав­тор діалогів і автор адаптації.

В деяких країнах сценарій має статус раніше створеного твору по відношен­ню до аудіовізуального твору (наприклад, у Німеччині або Швейцарії). В інших країнах, а саме у Франції та Італії, автор сценарію і автор діалогів вважаються співавторами аудіовізуального твору. Відмінність у підході законодавства з цього питання особливо істотна для країн, де чинне законодавство містить по­ложення про законне відступлення або презумцію такого відступлення продю­серу прав на використання аудіовізуального твору. Це відступлення чи пре­зумпція або не застосовується до раніше створених творів, або при його засто­суванні вносяться істотні обмеження.

Авторський договір повинен бути укладений між автором і компанією-ви-робником аудіовізуального твору (уповноваженим продюсером, який часто є юридичною особою).

За необхідності рекомендується надати договір на розгляд організації колек­тивного управління майновими авторськими правами або іншій професійній ор­ганізації, до якої належить автор. Організації колективного управління майно­вими правами перевіряють, зокрема, відповідність договору нормам, що дозво-І ляють колективно управляти авторськими правами.

І Зазначений договір стосується прав автора тільки як автора сценарію або f співавтора, або автора діалогів чи адаптації. Якщо автор є одночасно і режисе­ром аудіовізуального твору, то з ним укладається окремий договір.

II. Підготовка сценарію, створення фільму

Як правило в цьому розділі визначаються умови створення аудіовізуального твору і його призначення.

а) Характеристика створюваного аудіовізуального твору

Основне використання: кіно, телебачення, відео або інше. Тип аудіовізуального твору: короткометражний/повнометражний фільм, од­но- або багатосерійний фільм, серіал, телевізійний фільм. Тема.

; Назва аудіовізуального твору (попередня або остаточна).

І

331

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

мовою.

мовою і/або

Оригінальна версія Носій, формат.

Кольоровий/чорно-білий.

Ймовірна тривалість аудіовізуального твору.

Орієнтовний бюджет.

б) Внесок автора

Синопсис.

Літературний сценарій.

Адаптація.

Діалоги.

Сценарій (1, 2, 3 версія, остаточна версія).

в) Інші внески до сценарію

Раніше створений твір (літературний або драматичний). Інші раніше створені твори (синопсис, літературний сценарій, версії сцена­рію).

Адаптація. Діалоги.

г) Інформація про інші внески до аудіовізуального твору

Композитор.

Режисер.

Виконавці основних ролей.