Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Частина і. Основні принципи

Стаття 2

Поважання демократичних принципів та прав людини, як зазначено, зокре­ма, в Хельсінському Заключному акті та Паризькій хартії для нової Європи, так само як принципів ринкової економіки, включаючи ті з них, що були прого­лошені в документах Боннської Конференції НБСЄ, є основою внутрішньої та зовнішньої політики Сторін та становлять істотний елемент партнерства та цієї Угоди.

10

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

Стаття з

Сторони вважають важливим для подальшого добробуту і стабільності в ре­гіоні колишнього Радянського Союзу, щоб нові незалежні держави, які з'явили­ся в результаті розпаду Союзу Радянських Соціалістичних Республік (які на­далі іменуються «Незалежні Держави»), підтримували і розвивали співробіт­ництво між собою відповідно до принципів Хельсінського Заключного акта, міжнародного права та в дусі добросусідських відносин і докладатимуть всіх зусиль для підтримки цього процесу.

З огляду на вищезазначене, Сторони вважають, що розвиток їх відносин по­винен належним чином враховувати бажання України підтримувати стосунки співробітництва з іншими Незалежними Державами.

Стаття 4

Сторони зобов'язуються розглянути, зокрема, після подальшого просування України по шляху економічних реформ, доповнення відповідних розділів цієї Угоди, зокрема, частини III і статті 49 з метою створення зони вільної торгівлі між ними. Рада з питань співробітництва може надавати рекомендації Сторо­нам щодо таких доповнень. Відповідні доповнення набирають чинності тільки шляхом укладання угоди між Сторонами згідно з їхніми відповідними процеду­рами. У 1998 році Сторони спільно розглянуть питання, чи дозволять обставини і, зокрема, прогрес України у справі здійснення ринкових економічних реформ та існуючі на той час в країні економічні умови розпочати переговори щодо створення зони вільної торгівлі.

Стаття 5

Сторони зобов'язуються разом розглянути, за обопільною згодою, поправки, що можуть бути внесені до будь-якої частини Угоди з огляду на зміну обста­вин, і, зокрема, у зв'язку із приєднанням України до ГАТТ. Перший такий роз­гляд відбудеться через три роки після набуття чинності Угодою або тоді, коли Україна стане Договірною Стороною ГАТТ, залежно від того, яка з цих подій відбудеться раніше [...]

Частина III. Торгівля товарами

Стаття 10

  1. Сторони надають одна одній режим найбільшого сприяння у торгівлі згід­ но з пунктом 1 статті 1 ГАТТ.

  2. Положення пункту 1 не застосовуються до:

  1. пільг, наданих з метою створення митного союзу або зони вільної торгівлі, або пільг, що випливають із створення такого союзу або зони;

  2. пільг, наданих окремим країнам згідно з ГАТТ та з іншими міжнародними угодами на користь країн, що розвиваються;

  3. пільг, наданих прилеглим країнам з метою сприяння розвитку прикордон­ ної торгівлі.

Стаття 11

1. Сторони погоджуються, що принцип свободи транзиту товарів є суттєвою умовою для досягнення цілей цієї Угоди.

11

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

У цьому зв'язку кожна Сторона забезпечує необмежений транзит через свою територію товарів, які походять з митної території або призначені для ми­тної території другої Сторони.

  1. Правила, зазначені у статті V, у пунктах 2, 3, 4 та 5 ГАТТ застосовуються між двома Сторонами.

  2. Правила цієї статті не завдають шкоди ніяким спеціальним правилам що­ до конкретних секторів, зокрема, таких, як транспорт або вироби, погоджені між Сторонами.