Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

1.3. Телевізійне і радіопіратство

  1. Деякі категорії піратів здійснюють ретрансляцію і поширення трансляцій по кабелю, не маючи дозволу відповідних транслювальних органів. Що стосу­ ється зашифрованих/закодованих каналів, існуючих нарівні з «чистими» тран­ сляціями телевізійних програм, — глядач повинен платити передплатний збір за перегляд таких програм і придбати відповідний дешифрувальний пристрій. Деякі пірати, не запитуючи дозволу правоволодільців, виробляють і продають дешифрувальне обладнання.

  1. Багато форм піратства завдають серйозної шкоди трансляторам. Серед таких форм — незаконне користування сигналом як таким, наприклад для ре­ трансляції або для поширення по кабелю (одночасно з показом через ефір або трохи пізніше, в повному обсязі або в скороченому варіанті, з усуненням ори­ гінального рекламного матеріалу повністю або частково), або продаж касет з копіями трансляцій.

Разом з тим, інший виробник трансляцій або кабельний розповсюджувач може володіти піратськими супутниковими сигналами цього матеріалу (тобто одержання через супутник записів цього матеріалу), для якого транслюваль-ний орган у цій же країні придбав спеціальні ексклюзивні права на трансляцію, наприклад, на показ спортивних програм, що передають події, які відбуваються за кордоном (такі, як світовий чемпіонат з футболу). Можуть також існувати транслятори (тобто особи, які транслюють програми), що володіють або не во­лодіють відповідними ліцензіями, які транслюють матеріали (фонограми, відео­касети) або підключаються до закордонних супутникових каналів (можливо — додаючи синхронний звуковий переклад, не маючи необхідного дозволу право­володільців згаданих програм/трансляцій.

2. Чому піратство стало поширеним?

12. Різноманітні фактори сприяють зростанню привабливості піратської дія­ льності, під час якої можна заробити шалені гроші, не докладаючи великих зу­ силь. Технічно відносно легко можна стати піратом. Існує також і відповідний підпільний ринок.

2.1. Технічні можливості

13. Розвиток техніки, зокрема дигітизації (перетворення безперервних сиг­ налів у цифрові) полегшив і здешевив значною мірою відтворення записів, ау-

258

РАДА ЄВРОПИ

діотворів, трансляцій і програмного продукту в великих масштабах, масовими тиражами і з належною якістю. Піратство стало значно дешевше, не вимагає вкладення великих коштів на відміну від законної діяльності. Витрати піратів становлять затрати на відтворення і розповсюдження. Пірат музичних робіт не виплачує винагороди правоволодільцям, тому він має можливість вільного і необмеженого вибору з цілого ряду доступних творів або трансляційного мате­ріалу. Порівняно дешеро пірат може відібрати найбільш популярні твори вико­навця або поєднати разом компіляцію виконань кількох різних виконавців. По­дібним чином піратам достатньо тільки сплатити фінансові затрати на відтво­рення і упаковку художніх фільмів і відеозаписів, щоб одержати прибуток від найбільш касових творів, які були широко і з великими затратами розрекламо­вані, пройшли маркетинг і реалізовані.