Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Підрозділ IV Сповіщення для загального відома

1. Відповідно до яких положень, на вашу думку, наступні дії можуть розгля­ датися як форми приватного використання:

  • передача через мережу між двома приватними особами;

  • передача через мережу між багатьма приватними особами;

  • передача через мережу між приватною особою та фірмою;

  • передача через мережу в рамках однієї або кількох фірм?

  1. У разі передачі через мережу для більше, ніж двох приватних осіб, чи вважаєте ви, що той факт, що люди, яких це стосується, знають одне одного або належать до однієї сім'ї, повинен відігравати певну роль у визначенні спо­ віщення для загального відома?

  2. Якщо передача здійснюється з однієї точки в іншу, як може впливати ви­ значення осіб, які беруть участь у ній — приватні особи, фірми, громадські ор­ гани тощо — на віднесення її до сповіщення для загального відома?

203

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

  1. Чи вважаєте ви, що авторське право і суміжні права застосовуються до дії, пов'язаної з особою, яка володіє творами, що охороняються авторським правом у мережі? Якщо так, то які права застосовуються? Чи знаєте ви будь- яке законодавство, в якому була б висвітлена така позиція?

  2. Які інші дії або заходи необхідно визначити, на вашу думку, для того, щоб встановити сповіщення для загального відома?

Підрозділ V Цифрове розповсюдження або право на передачу

  1. Директива про охорону комп'ютерних програм (91/250/СЕЕ) та Директи­ ва про право прокату і деякі суміжні права (92/100/СЕЕ) могли б бути пошире­ ні на електронну передачу з однієї точки до іншої. Припускаючи таку можли­ вість, чи вважаєте ви, що певні елементи повинні адаптуватися? Якщо так, то які з них?

  2. Спробуйте вказати рівень економічного застосування режиму прокату та позичання стосовно правоволодільців та інших сторін.

  3. Що ви можете сказати про роль у цих процесах мультимедиа?

Підрозділ VI Право на цифрову передачу в ефір

  1. Чи зможе, на вашу думку, цифрова передача в ефір, яка дозволяє викори­ стовувати багато каналів, розширити сферу міжнародного телерадіомовлення? Чи вважаєте ви, що така можливість виправдовує зусилля Співтовариства, або це є лише теоретичним поняттям?

  2. Чи вважаєте ви, що цифрова передача в ефір становить собою певну не­ безпеку для володільців суміжних прав, які не мають виключного права на пе­ редачу в ефір? Чи необхідне або можливе за певних умов або ж за обома таки­ ми варіантами надання виключних прав на цифрову передачу виробникам фо­ нограм і фільмів та виконавцям?

  3. Чи вважаєте ви, що розбіжності між способами розповсюдження можуть ускладнити прийняття рішення (наприклад, щодо окремих форм цифрової пе­ редачі, зокрема кабельної передачі)?

  4. Чи вважаєте ви, що більш чітке дотримання права на відтворення в при­ ватній сфері за суворої охорони технічними засобами від неправомірного ко­ піювання змогло б запобігти широкомасштабному копіюванню?

Підрозділ VII Моральні права

  1. Чи вважаєте ви, що відмінність між законодавством держав-членів є та­ кою, що норми моральних прав повинні бути узгодженими? Чи буде виправда­ ним узгодження в сучасній ситуації?

  2. Чи достатнім є положення про реґламентацію моральних прав у контрак­ ті? Коли матеріал знаходиться в мережі, наприклад, у цифровій формі, чи є по­ рушенням моральних прав певні зміни, наприклад, зміна формату?

  3. Чи може факт, що автор погодився на цифрову форму, означати, що він погодився і на певні зміни?

  4. Чи вважаєте ви, що регламентація певних змін могла б визначатися ко­ лективними угодами між авторами та виконавцями, з одного боку, та виробни­ ками і видавцями, з іншого боку?

204

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

5. Чи вважаєте ви, що зазначені питання повинні обговорюватися в цілому або ж стосуватися певних галузей (кінематографія, видання газет, бібліотеки, музеї тощо)?