Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

3.2. Загроза художній творчості національній та європейській культурі

  1. Значної втрати доходів, викликаної піратством, зазнають автори, вико­ навці, продюсери і дистриб'ютори, що викликає втрату інтересу до творчого процесу та зменшення інвестицій у культурну промисловість. Ці фактори ство­ рюють загрозу різноманітності та якості пропонованої продукції. Врешті решт, вони діють проти інтересів суспільства в цілому.

  1. Як і у випадку з іншими видами незаконної діяльності, тут страждає спо­ живач, оскільки певна частка прибутку, яку приносять законні виробники, ін­ вестується в менш популярні твори: авангардну музику або фільми, релігійну музику, фільми «арт-хауз» або в нові таланти.

Втрата цих прибутків значно зменшує кількість нових звукових та аудіовізу­альних творів на ринку і, врешті решт, збіднює національну культуру.

24. Ставши доступними публіці, звуко- і аудіовізуальні записи — як з точки зору розваги, так і з точки зору підвищення загальнокультурного рівня — мо­ жуть, подібно до будь-яких інших форм мистецтва, мати значний вплив на життя і емоції, вони можуть збагачувати, і навіть визначати рівень культури націй, коли експортуються і мають успіх у всьому світі3.

Сектор копірайту (авторського права), що включає в себе звукові записи, ви­давничу справу, кіно, телебачення, радіо і програмне забезпечення, становить один із секторів європейської економіки, який швидко розвивається. З—5 % зростання національного продукту надходить від створення і розповсюдження товару, що захищається законами про інтелектуальну власність, зокрема — від пісень, фільмів і літературних творів.

25. Більше того, слід пам'ятати, що країни, які значною мірою ігнорують свої зобов'язання про ефективне застосування заходів щодо захисту інтелектуаль­ ної власності, ризикують викликати на себе прийняття комерційних контр­ заходів, які можуть серйозно зашкодити їх міжнародній торгівлі.

Історія останніх часів продемонструвала нам кілька прикладів подібних фак­тів.

Наприклад, нині Європа стала великим музичним ринком світу. В 1993 р. компанії звукозапису надали роботу приблизно 40 000 європейцям. Існує понад 50 000 європей­ських музикантів, які повністю або частково живуть від звукозапису своїх творів. Продаж звукозаписів у роздрібній торгівлі надає роботу понад 80 000 європейцям. Всі види аудіовізуальної продукції (фільми, відео і телебачення) забезпечують зайнятість 1,8 млн. чоловік.

261

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

4. Які кроки необхідно вяіити проти піратів?

26. Хоча бажаною є тенденція не обмежувати можливостей, які має громадсь­ кість від технологічного розвитку і наявності доступу до творчих робіт/творів — особливо до музичних і аудіовізуальних записів — разом з тим права і законні інтереси як вітчизняних, так і зарубіжних правоволодільців повинні бути захи­ щені. Поліпшення законодавчого базису і введення технічних і антипіратських методів повинні йти пліч-о-пліч з інформаційною діяльністю, спрямованою в ос­ новному на юридичні (кримінальні та цивільні) і адміністративні (поліція і мит­ ниця) офіційні органи управління. Стратегія інформування і сповіщення повинна також бути націлена на користувачів звуко- і аудіовізуальних записів, для реа­ лізації цієї мети повинно бути докладено максимум зусиль.

Суспільство в цілому повинно бути поінформоване про серйозність шкоди піратства.